Az Apple dongle hisztiről

Preface: Soha nem szoktam ilyen “vallási” témáról írni, a jelenlegi poszt csak azért születik, mert még sehol nem olvastam a sajátommal egyező véleményt. A múlt héten az Apple frissítette a MacBook Pro palettát, melyen a legkisebb, 13″-os gépük 2 db, míg a többi 4 db USB C csatlakozót kapott (a 3.5″-os Jack lyuk mellett). Az USB C új szabvány, kevés még az USB C portra direktben rádugható eszköz – a szabvány váltás miatt a korábbi kütyükhöz mind adapterre van szükség, ha azokat az új gépünkkel használnák. Lassan annyi dongle kapható Apple termékekhez, hogy azokkal fontot lehet rajzolni: apple-dongle-font image source: @andy23 Twitter Én jelenleg egy mid-2012-es, első generációs minimal config MacBook Pro-t használok, amin a MagSafe tápcsatlakozón és a 3.5″-es jack lyukon túl 2 db Thunderbolt, 2 db USB 3, 1 db HDMI és egy normál SD kártya bemenet található. Ennek ellenére minden nap az alábbi szettel megyek terepre: my-edc-apple-dongles A fenti kép kicsit gonosz, mert a két jobb oldali dongle nélkül is túlélek melóban, azok csak azért vannak velem, mert egy tasakban tartom az összes donglét plusz minden drótot és ezek egyszerre jönnek velem, akár melóba megyek, akár víz alá. A fotón balról jobbra az alábbi játékszerek láthatóak:

 • analog VGA – DisplayPort: ez akkor kell, ha olyan meeting roomban akarsz prezentálni, ahol a projektoron csak analog VGA van, illetve a mennyezetről csak azt vezeti ki drót a gépedig (amerre én járok, ott az esetek >70%-a ilyen)
 • DVI – DisplayPort: arra az esetre, ha (csak) digitális videojelet fogadó DVI port lenne a projektoron, vagy esetleg ilyet tudó monitor van a pool asztalon, mert ugye ha van digitális video in, akkor mégsem vagyunk állatok, hogy analógot használjunk
 • USB – Ethernet: ha nincs WiFi, vagy van, de az enterprise IT nem ad hozzáférést (bizony, ilyen simán létezik). Ez csak 10/100 mbps, van belőle gigabites Thunderbolt verzió is, de az a containerben hajózik éppen.
 • USB + Lightning – Lightning: iPadhez, ha tápot is adnál neki meg fotót/videót is töltenél fel rá egyszerre (búvározós szituációban nagyon hasznos tud lenni).
 • USB – Lightning: ez ugyanarra jó, mint az előző – USB connectiont ad iOS eszközhöz. A végén lógó kék infrás DiveMate Fusion IR nevű bigyó egy gateway az iOS-es DiveMate app és az IR protokollt beszélő búvárcomputerek közé.
Szóval nálam ezekből 3 mindenképpen ott van. Ha most gépet váltanék, mind a három dongle helyett újra lenne szükség, plusz nagy eséllyel beszereznék:
 • egy HDMI – USB C donglét, hogy ha csak HDMI van terepen, akkor azt tudjam használni
 • egy USB – USB C donglét, hogy amíg ki nem kopik nálam minden USB, addig tudjam őket használni az új géppel
 • egy Thunderbolt 1/2 – USB C donglét vagy jobb esetben egy rövid Thunderbolt 1/2 – USB C kábelt, hogy a külső Seagate GoFlex dokkomat se kelljen kidobni
Ha 50 USD / dongle átlagárral számolunk, akkor ez 300 USD plusz költséget jelent. Nekem nem azzal van problémám, hogy egy szabvány kikopik és az Apple veszi a bátorságot, hogy kidobja. Sokkal inkább az zavar, hogy a leglojálisabb, Pro gépeket használó vásárlóival sem kegyes annyira, hogy az új szabványra való első teljes átálláskor mellékelne egy váltást megkönnyítő dongle packot. Számoljunk egy kicsit. A cég egy év alatt cirka 2.5 millió notebookot ad el és mondjuk vegyünk másfél éves gépfrissítési ciklust alapul. Tegyük fel, hogy a Pro usernek egyféle régi szabványú video out és egy obsolete USB port hiányzik veszettül. Ha úgy állnának oda a pódiumra, hogy az új szabvány bevezetésekor ott van az új 1st gen gépek dobozában a 2 extra dongle (ami jelen kalkulációban 2.5 * 1.5 * 2 = 7.5 millió drótot jelent), akkor akár az is lehet, hogy kevésbé lenne keserű a szoftver fejlesztésből élő Apple notebook userek szájíze. Akár akkor is, ha 2 dongle árával megemelnék a termékek árát, annak ellenére, hogy az évi 200+ milliárd USD bevétel lehet, hogy elbírná a ~4 millió Pro user felé gyakorolt gesztust. PS.: ez a poszt pusztán arról szólt, hogy nem szeretem, hogy a világ legtöbb tech pénzét termelő vállalata nem empatikus a lojális Pro vevőivel szemben. Ezért aztán arról commentben is kár beszélnünk, hogy:
 • túl kevés az új gépeken a port, úgyhogy még USB C elosztó / docking station / bármi más is kéne
 • nem tudom hozzádugni az új iPhone 7-et sem az új MacBook Pro-khoz
 • miért nem fért el legalább egy microSD slot a házban (holott ezért én is ölnék)
 • miért megy a vékonyítás hiszti ahelyett, hogy még akkut kapnánk
 • et cetera
]]>

6 thoughts on “Az Apple dongle hisztiről

 1. pappito

  az usb c jópofa dolog, de kábelrángatás szempontból erős visszalépés a magsafe-hez képest 🙁
  az meg, hogy a belépő modellen csak 2 port van, az elég sértő.
  ráadásul az usb c kábelek vastagabbak (kellett vennem egy usb-usbc kanócot a telefonomhoz) kényelmetlenebbek.
  szerencsére az új mbp-k árazása elég preventívre sikerült, levette a gondot a vállamról 🙂

  Reply
 2. eFi Post author
  • MagSafe mínusz megoldható ezzel
  • a belépő modellen biztos nem azért kellett elhagyni a két portot, mert nem fért volna ki, ahogy az ugyanakkora méretű drágábbra
  • vastagabb USB C drót nem biztos, hogy rossz: nálam van pár Lightning drót, ami a tövénél van megtörve, dacára annak, hogy vigyázok rájuk
  • preventív árazás: 😀
  Reply
 3. fds

  Erre a felvetésre nyilván az lenne a válaszuk, hogy ha csak a vásárlók kis százalékának van szüksége egy potenciálisan mellékelt átalakítóra, az mindenki másnál csak növelné a szemetet és a környezetterhelést. Egyedül az USB-C to USB Adapter az olyan, amire szerintem most még bőven vonatkozhat legalább akkora igény, mint az iPhone 7-esekhez alapból mellékelt Lightning to 3.5 mm Headphone Jack Adapterre. Bár ha már ilyen MBP-t vennék, minden áron igyekezném elkerülni inkább a plusz átalakítót, és inkább eleve USB-C-s verziókat vennék, amiből csak lehet, pl. USB-C to Ligthning kábeleket bedugni iOS eszközöket.
  A 13″-es Touch Bart is tartalmazó MBP-n ugyanúgy 4 darab Thunderbolt 3 van, mint a 15″-esen, igaz, a kicsin a jobb oldali portok kevésbé gyorsak, mint a bal oldali kettő. Csak azon a furcsa szerzet új is meg nem is “ezt vedd MacBook Air helyett” Touch Bar nélküli 13″-esen van mindössze kettő port.
  Nem szerencsés összemosni a Thunderbolt 3 portokat hétköznapi USB-C-vel. Csak mert ugyanazt a csatlakozót használják, még nagyon nem mindegy. Mint ahogy egy egyszerű Mini DisplayPort és Thunderbolt 1/2 port közötti különbség se volt mindegy, hiába az azonos dugó.
  Csak a sima MacBookon van valóban puszta USB-C port, és messze nincs is annyi lehetőségük így, mint az új MBP-k Thunderbolt 3 csatlakozói. Szép álmokat szegényeknek arra a teoretikus “Thunderbolt 1/2 – USB C dongle” termékért. Thunderbolt 3 to Thunderbolt 2 Adapter, na az már létezhet.

  Reply
 4. eFi Post author

  KissZst: köszi, tudtam, használom is néha egy külső USB 3-as diszkkel, csak elírtam. Fixed.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *