A hordozható adattárolókról

Józsi ajánló posztját, így azt gondoltam, pont passzolna mellé a dolog, úgyhogy vágjunk bele! Ha a Macintoshodon külső storage-ről szeretnél adatot elérni, az alábbi interfészek állnak rendelkezésre:

  • optikai meghajtó – nem jó. Kicsi, elavult, sérülékeny, lassan írható.
  • SD kártya – majdnem oké. Nem a leggyorsabb és a relatíve nagy kapacitás még drága, de kicsi, univerzális és viszonylag jól bírja a gyűrődést.
  • USB2 – lassan már nem oké. A leguniverzálisabb, de ahogy nő a storage igény, úgy érzed egyre lassabbnak. Cserébe viszont lassan a kávéfőzőn is van USB slot.
  • FW800 – nem oké. Sebességben veri az USB2-t, viszont minden ilyen csatlakozóval ellátott eszköz megkapja az AppleTaxot, amit a “buziAlmás” felhasználó fizet meg. Ezért cserébe a penetrációja is sokkal kisebb.
  • Gigabit Ethernet és WiFi – nem oké. Kevés a sebességük.
  • USB3 – oké. A sebesség már az, ami tisztességesnek mondható a mai (=2013-as) mércével, eszköz van bőven, az ár is megfelelő, viszont az Apple csak 2012 táján kezdett neki a 2008-ban tervezett standard implementálásának.
  • Thunderbolt – oké. A sebesség brutális, a szabvány tartalékai szintén, ám itt minden eddiginél irgalmatlanabbul súlyt le az AppleTax: az amúgy is méregdrága Thunderbolt csatolós eszközökhöz a gyártó licencspórolási céllal nem mellékeli a Thunderbolt kábelt, ami a usernek akár 10kHUF nagyságrendű újabb lehúzást is jelenthet (lásd a printerkábelek kispórolása anno, csak ez ma még gusztustalanabb mértékben megy).
A teljesség kedvéért: fentiekhez non-Apple világban csapódna még az eSATA. Megvan a lista, nem is elemezgetném, hanem inkább elmondom az általam talált megoldásokat.

The Nifty MiniDrive

Kickstarter project. A lényege, hogy a ma már minden Mac notebookon jelen levő SD kártya slotba egy olyan micro SD kártya foglalatot gyártsanak, ami teljesen belesimul a gép síkjába: Micro SD kártyák jelenleg 256 GB kapacitásnál tartanak (igaz eddig csak noname-ben láttam ekkorát, a SanDisk 64 gigánál tart). A Kickstarter project 2012 augusztus elején zárult, az utolsó infók szerint 2013 január végén indul a szállítás.

Seagate FreeAgent GoFlex Thunderbolt Adapter

A Seagate a hordozható GoFlex HDD családjához fejlesztette ezt a Thunderbolt adaptert: thunderbolt-portable-adapter Noha erről a gyártó sehol nem tesz említést, az adapter természetesen egy közönséges 2.5″-os SATA HDD csatlakozó. Ennek megfelelően bármilyen vele kompatibilis storage-et rádughatsz, nem kell annak GoFlex dobozban lennie. Egy tetszőleges méretű SSD-t ráapplikálva lényegében lebomlanak a sebességhatárok és brutális teljesítményű mobil adathordozót kaptál a kezedbe. Just think about it.]]>

2 thoughts on “A hordozható adattárolókról

  1. nrg

    tudom hogy egy kicsit off-topic, de ios eszközökhöz adattároló témát nincs kedved körbejárni? 🙂
    hosszú utazós, filmnézős scenáriókhoz. kingstonnak, meg 1-2 cégnek van ilyen 32-128gb-s WIFIS külső meghajtójuk ami wifi hotspotként működik, és az eszköz rácsatlakozva a SAJÁT programon keresztül (ami nem lenne gond) eléri a tartalmat.
    Gond az hogy viszonylag kevés ideig birják akksival (~4 óra).
    Olyan megoldás érdekelne ami wired és az eszköz akksiját szipolyozza valamennyire 🙂
    Nyilván az iOS limitációjából adódó saját app-al való tárterület elérés/lejátszással most jailbreak nélkül nem tudunk mit kezdeni 🙂

    Reply
  2. Pingback: Az Apple dongle hisztiről | eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *