Anova oven

Hosszú ideje gondolkodtam már azon, hogy be kellene szerezni egy kombi gőzsütőt. Beépített gőzös sütőből van egy pár, de eddig egyik sem igazán volt szimpatikus, ráadásul az elmúlt 9 évben 4 országban éltünk és az ember viszonylag ritkán cipel magával beépített sütőket A-ból B-be költözéskor.

Már Ausztráliában nézegettem a használt minimál méretű ipari kombisütőket, de miután ezeknek 2 bar-os vízbekötés, dedikált szennyvízcsatlakozás és 3*25A áram sem árt, így elengedtem a dolgot. Aztán egyszercsak megjelent az Anova és beharangozta a saját, különálló sütőjét.

A teaser alapján a nulladik másodpercben rendeltem belőle. Ez úgy tavaly októberében történt még Jakartában, majd HUSS, idén március végén be is állított vele a posta.

Bő egy hónapja játszom vele – az alábbi dolgok gyűltek össze eddig pro/kontra:

Pro

 • A sütő hihetetlen precízen méri a hőmérsékletet és tartja a beállított célértéket. Ennek köszönhetően minden recepted újra kell kalibrálni, mert általában túl meleg lesz nekik ez a sütő, ugyanis amíg a háztartási sütők akár 20-30 ℃ kilengéssel dolgoznak, addig itt normál módban 3 ℃ a maximális eltérés, sous vide módban pedig 0.3 ℃.
 • A hihetetlennek tűnő “száraz” sous vide mód nem kamu. 92 ℃-on egy óra alatt olyan sütőtököt csináltam vele, hogy nem hittem el – ugyanolyan minőségű lett a tök, mintha vákumzacskóban főztem volna ugyanilyen hőfokon. Joghurt ugyanez: látom, hogy már csak a literes doboz alján van belőle, felöntöm egy liter tejjel, összerázom, megy a sütőbe egy tepsiben 43 ℃-on 6 órát és kész a tökéletes élőflórás joghurt.
 • A gőztartály hatalmas (=5 liter) és menet közben is utántölthető, bár erre sosem volt még szükség, mivel 100% páratartalmat az 5 liter vízzel 24 órán át képes tartani.
 • A user interface nem igényel manualt, azonnal érted az egészet – ellentétben pl. az olasz sütőkkel, amikhez már 3 alkalommal volt szerencsém és minden darabnál csak néztem a kezelőszervekre percekig, mint ló a tüzijátékra.
 • A sütő beltere 429x315x358 mm – a viszonylag alacsony belső térben 5 különböző magasságba lehet a rácsokat pakolni.

Con

 • A komplett user interface touch alapú, beleértve a program indítását / megállítását végző start/stop gombot, ami az ajtón levő foggantyú jobb szélén található. Ha ehhez egy futó program közben hozzáérsz véletlenül, az egész megáll. Fogalmam nincs, hányan tesztelhették az UI-t, de szinte biztos vagyok benne, hogy élesben ezt fejlesztő nem használja, mert már megőrült volna tőle.
 • A sütő felső fűtőszála alatt nincs burkolat, ezért azt baromi körülményes takarítani.
 • Az egyetlen (!) mellékelt tepsi bordázott. Ennek valószínűleg az az oka, hogy korábban sokan reklamáltak a hő hatására meghajló sima falú tepsik miatt.
 • A párát felfogó drip tray borzasztó kicsi és alacsony peremű, aminek köszönhetően könnyen kicsurgatod belőle a felfogott folyadékot, amikor kiszeded takarítani.
 • Több lépcsős sütési workflowt csak a mobilalkalmazásban tudsz definiálni. A workflow valami zárt formátumú adat, az Anova csak a saját felhőjébe menti és ennek ellenére nem tudod (még) azokat más userekkel megosztani. A workflow editor egyébként logikus és áttekinthető.
 • A sütő burkolata matt fekete, nagyon könnyen látszik a tetején már minimális por is.
 • A sütő belső lámpáját nem tudja kapcsolgatni a felhasználó, az a sütési idő alatt végig bekapcsolva marad, majd a program leállításával kikapcsol.

Két további negatív tapasztalatot is sikerült begyűjtenem. Az egyik a kenyérsütős reklámjukkal kapcsolatos – mutatom:

A reklám 23. másodpercében a kenyértészta egy vaslapra kerül a sütőben. Még kiszállítás előtt megkérdeztem a customer service-t, hogy ez tartozéka-e a sütőnek, vagy ha nem az, akkor árulják el, melyik gyártó termékét használták a reklámban. A vaslap nem tartozék, ráadásul az ügyfélszolgálatuk nem tudta kideríteni, hogy ki gyártotta a reklámban használt lapot. Szerencsére 400x300x6 mm-es “pizza steel”-t sokan forgalmaznak, így ezt viszonylag egyszerű volt orvosolni.

A másik gond pár napja, egy áramszünet során keletkezett és azóta sem sikerült megoldani. Épp ment a sütő, amikor elmúlt alóla a 230 V. Ennek az lett az eredménye, hogy azóta ha a sütő áram alatt van, a belső világítás nem kapcsol ki. Funckionálisan minden oké, ám elég zavaró, hogy minden egyes sütőhasználat után fizikailag le kell választani az eszközt az elektromos hálózatról.

Summa summarum, pár bosszantó apróság ellenére elégedett vagyok. A precízen tartott hőmérséklet, a belső maghőmérő és a kvázi kifogyhatatlan gőz 620 EUR-ért nekem bőven megérte.

4 thoughts on “Anova oven

 1. Csaba

  Tudtam, hogy csak türelmesen kell várnom a beszerzésig és az első posztig 🙂 Bevallom kicsit korábbra számítottam.

  Szerinted ez a méretű vaslap is befér? 40x32x0,6cm. Kövön nem gondolkodtál? Milyen kiegészítőket javasolnál még hozzá?

  Reply
  1. eFi Post author

   Szia Csabi!

   Sajna a te vaslapod nem jó, a belméret 429 x 315 x 254 mm, de 5 mm-t lekapni belőle csak egy flexkorong kérdése 🙂
   A sütőt abban a másodpercben megrendeltem, amikor bejelentették, de jó fél évvel később szállítottak csak – a US market fontosabb nekik, oda ment sokáig minden legyártott példány.

   Követ nem akarok – a vaslap rettenet jó hőtároló és az életben nem lesz semmi baja.

   Kiegészítőnek csak lapos tepsi kell, ami bemegy ebbe, mert a bordázott, amit a sütőhöz mellékelnek az egy hulladék. Semmi másra nincs szükség, csodás egy cucc, majd meglátod. Van pár buta dolog benne, de a problémák nagy részét egy firmware update meg tudja oldani. Az pl. tegnap jutott csak eszembe bicajozás közben, hogy ugyan nincs benne öntisztító funkció, na de én mondom meg neki, hogy hány fok legyen mennyi gőzzel, szóval akár készíthetek egy ilyen receptet és akkor már van is. Más kérdés, hogy ezt tudhatná okosan alapból is.

   Reply
 2. Csaba

  Közben nekem is megérkezett 1 hét alatt, nagy a boldogság. Jó lenne valamit kitalálni a recept megosztásra, te kikísérleteznél mindent és aztán átlöknéd a tutit 🙂

  A lámpát egyébként tudod a telefonról ki/be kapcsolni sütés közben, a lámpa szimbólumra kell ráböknöd.

  Reply
  1. eFi Post author

   Igen, az appban levő lámpa kapcsolgatás már egy feature request eredménye 😉

   Receptmegosztás meg szerintem lesz amint a fejlesztők eljutnak odáig, hogy egymás között tudjanak share-elni az userek.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *