3D nyomtatás: heat-set insert installáló állvány

Mindig utáltam, ha a merőlegesre tervezett furatok nem lesznek merőlegesek. A hőre lágyuló műanyagba ágyazható anyákkal (=ez lenne a heat-set insert, sajnos nem tudom a magyar megfelelőjét) pedig ez különösen kemény dió, főleg, ha akkorák, mint ezek itt:

Referenciaként odaraktam egy M3x6-os csavart

El tudod képzelni, hogy a lapát kezemmel ezeket függőlegesben tartva mennyire egyszerű művelet egy pákával a helyükre ügyeskedni ezeket? Na ebből lett a mai modell.

Már rég láttam az Adafruit csini DIY állványát, amit épp erre a feladatra terveztek:

Tetszett is a dolog, különösen, hogy a Fusion 360-ban tervezett modell letölthető tőlük forrásban. Ők gyári gumiborítású csapágyakkal és 2020-as aluprofillal terveztek, nekem viszont se gumis csapágy, se hasonló méretű csapágy, se 2020-as profil nem volt itthon. Azért nagyon nem volt veszve a dolog: találtam görkoris csapágyakat és 3030-as profilt, úgyhogy terveztem görgőket a csapágyak köré és átszereltem az egész CAD modellt 3030 profil kompatibilisre.

PETG burkolat a görkori csapágyakon

Miután összeraktam az egészet, jött a csalódás. Nem tetszett, hogy a kocsi lötyög és a felső komponensek is gyengének / rosszul szereltnek tűntek:

A felső kábelvezetőt már én álmodtam oda, mert rettenetesen zavart a páka lifegő drótja

Innen már nem sok kellett, hogy elkapjon a gépszíj és újratervezzek pár komponenst. A görgős kocsiból az aluprofilban futó szán lett, a fixen összecsavarozott szerszámtartót pedig lecseréltem egy egyben nyomtatható, egy retesznek használt csavarral oldhatóan záródó bilincsre, ami a saját Hakko FX-8801 pákámmal kompatibilis:

Az új kocsi – a szürke tartókarban meghagytam az eredeti M3-as heat-set inserteket. A kocsi és a bilincs 2-2 db M3x8-as csavarral rögzithető a karra. Az Adafruit design kocsit mozgató karját kidobtam, totál feleslegesnek bizonyult.

A kocsit és az ellensúlyt vezető spulni rögzítését is kidobtam és helyette ilyen 5 komponensű, egymásba tolható modul lett belőle:

Ide nem kell anya, a szürke box a helyén tartja a tengelyként használt csavart

Az ellensúly és a talp maradt olyan, mint az eredeti designban, csak terveztem még pluszban egy apró határoló elemet, amit egy T anyával és egy M4x10-es csavarral lehet rögzíteni a profilon. Ez meggátolja, hogy a páka elérje a talpat:

Az a bal oldali kis fekete bigyó a limiter

Az ellensúlyba egy M8x80-as csavarra felfűzve egy marék M8-as anyát raktam, talpnak pedig egy régóta kallódó kis IKEA LACK polcot használtam.

Ilyen lett a végeredmény:

A modellt szokás szerint szedheted a prusaprinters.org-ról.

7 thoughts on “3D nyomtatás: heat-set insert installáló állvány

  1. eFi Post author

   Nem hiszem. A menetes betét = threaded insert, amit általában egy célszerszámmal húzol be a helyére – olyan, mint a szegecs. Ez meg a heat-set insert, egy speciális változat amit kifejezetten arra találtak ki, hogy az olvadt műanyagba kapaszkodva maradjon a helyén.

   Reply
 1. Ger

  A persely nem jó, mert abban forgó elemet (csap, tengely) szoktak elhelyezni, itt meg van menet belül is. A betét jó ide. A külső rögzítést nem mindig nevezik nevén, lehet préselt, a fenti melegítéssel rögzített és akár külső menetes is. A belső menetet meg azért nevezik meg, mert ott lényeges a funkció, miközben nagyon sokféle van belőle (pl. a csavaranyák belsejében lévő gumikarika is betét). Úgyhogy a szavazatomat a menetes betétre teszem, de a precizitás nevében a “hevített menetes betét” vagy a “hevítéssel rögzített menetes betét” lesz az akkurátus, modoros és a hétköznapi életben teljesen használhatatlan kifejezés.

  Reply
 2. Gábor Ziegler

  Tudod mi jutott eszembe (mivel van egy Creality printerem)?

  Vesz az ember bagóért egy szerelt nyomtatófej-fütőblokkot (pl. https://www.amazon.com/3D-Printer-Extrusion-20x20x10mm-Thermistor/dp/B07KWZFKKW/ref=sr_1_33?dchild=1&keywords=MK8+Hotend+Assembly&qid=1614171838&sr=8-33) és átkábelezi a frissen vett blokkot is és a meglevő nyomtató fejben levőt is gyorscsatlakozósnak (mondjuk ezzel: https://www.wish.com/product/5cabf918e742355347ae4eef).

  Innentől a hot-insert benyomkodásra van egy szabályozottan fűthető, szabályos alakú alukockám (esetleg egy M6-os fúvókával, mint prés-csúccsal) amit könnyen tudok (pl. fogóval, vagy satuval) a felülettel párhuzamosan tartva nyomkodni. Amikor nyomkodni akarok, akkor printert kikapcs, a gyorscsatikat átcsatlakoztatom, és máris a printerrel tudom felfűttetni a “présszerszámot”….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *