3D nyomtatás: overengineering

2017 februárjában járunk, amikor eFi jót röhög – vagy az is lehet, hogy grumpy módon inkább morog – embereken, akik túlterveznek egy-egy terméket. Ki is találja, hogy megméri, hogy áll ez a szemlélet a 3D printet használók körében, úgyhogy gyorsan megtervezi és publikálja ezt:

HDD cable mount

A kis műanyag bizbasz első ránézésre akár csudajó dolognak is tűnhet: arra való, hogy a mobil hard drive mellé cipelendő kábelünket mindig a drive-on tarthassuk. Semmi más nem kell hozzá, mint a műanyag mount és egy befőttesgumi.

Na várjál: ha a befőttesgumit eleve rácuppantod a diszkre, akkor miért nem tuszkolod be alá a kábelt, minek még az a műanyag izé is?

Ugye?

Hiszed vagy nem, a bő 2 év alatt eddig 230 embernek kellett ez a cucc, akiből ráadásul 67-en úgy gondolták, hogy ez tök jó ötlet:

Ijesztő statisztika

Az ember ilyenkor jót röhög, miközben azt hiszi, hogy ez őt soha nem éri majd utol.

Épp lassan csomagoljuk össze a cuccainkat, és nekem – mint minden rendes geeknek – tonnaszám van mindenféle kábelem, amik különböző kendácsolt módon vannak összefogva felketert állapotukban. Mivel a nyomtató csomagolódik el utoljára, adta is magát a feladat, így nekiálltam valami univerzális vezetékkötegelőn agyalni, amiből ez sült ki:

El nem tudom mondani, milyen jó érzés agyalás közben ezt a sárga gyűrűt tekergetni rajta!

Ez két külön darabból nyomtatható szerkezet, két egymásba forduló gyűrű. A vágás pont úgy áll, hogy a két gyűrű egyetlen ponton, mindenféle feszítés nélkül tud szépen egymásba illeszkedni, és pár mm-nyi fordítás után már csúsznak is egymáson. Természetesen a design most is paraméteres: állítgathatod a belső átmérőt és a piros gyűrű aljának – tetejének, illetve a sárga gyűrűnek a vastagságát, a többit meg kimatekozza a Fusion 360.

A print után csak annyi dolgod van, hogy belehajtogatod a drótot, majd a külső sárga gyűrűt elfordítod és kész is vagy:

Kicsit böszme, de azért szerettük

Annyira örültem a megoldásnak, hogy ki is tettem rögtön Twitterre, hátha majd másnak is hasznos lesz. Nem kellett sok idő az első véleményig, ami @csy kollégától érkezett:

Megjött a gumikacsa

És tényleg: egy komplett bolygó hálás 1941 óta a svájci George de Mestralnak, aki kutyasétáltatás után a blöki bundájából bojtorjánt szedegetve kitalálta a tépőzárat. Ez szinte bárhol van a boltban, sőt, pár gyártó pakol is a vezetékeire, plusz azt hagyhatod hosszabbra és akkor bármekkora lehet a kábelköteg. Na de hogy rögzíted utólag a kábelre?

A kérdésre nem jött válasz, de ugye ez minket nem ijeszt el egy kis további overengineeringtől, úgyhogy feltaláltam az extrudált C betűt:

A C betű belsejébe megy a drót, a drót köré a tépőzár, a tépőzár köré meg a C betű belseje. Használaton kívül a tépőzárat fel lehet tekerni a C betű köré és nem fog lifegni / nem lesz útban, ráadásul az aprócska C betű nem lesz nagyobb átmérőjű, mint egy USB-A csatlakozó vagy egy zajszűrő mag az adatkábelen:

Nítli orgönájzd

Ha pedig a vezetéket kell egyben tartani csak letekered a C betűről és áttekered a vezetékkötegen:

Velcro with C lock in use

Persze bemetszhettem volna hosszában a tépőzár végét, átbújtatva a másik véget rajta és csak simán ráhurkolva a vezetékkötegre:

Naturista tépőzár

De akkor mi a francból lett volna ez az overengineering post?-)

Na jó, azért feltöltöttem 2 darab másfél megás C betűt is a youmagine.com-ra a paraméteres designnal együtt – vigyed, ha kell!-)

10 thoughts on “3D nyomtatás: overengineering

  1. eFi Post author

   Jó, mi? 😀
   Egyébként a C betűs megoldás jobb a hosszában felsliccelt tépőzárnál, mert az viszonylag könnyen beszakad. Persze lehetne slot alakú szerszámot gyártani, ami kerekített szélű lyukat üt, de ahhoz meg nekem nincs toolom itt a nyolcadikon.

   Végül pedig ofkorsz ezt kitalálták már a gonosz tépőzárgyártók is és van ilyen előre elkészített, a végén kiszélesített és felsliccelt tépőzár direkt vezetéket kötegelni, de ki a rák akar ezekért darabonként 1 dollárzt adni ugye…

   Reply
  2. eFi Post author

   Még valami: némi (=11) experimental teszt után az alábbiakat tudom elmondani:

   • a C betű falvastagsága akkor kellően strapabíró, ha megegyezik a kábel átmérőjével
   • az Apple USB drótjainál az USB-A csatlakozó tövénél levő kábelvastagítás 10 mm széles, a C betű belsejében az ehhez való ideális belső átmérő 6.0 mm
   • a generic USB drótoknál a C betű belső átmérője 5.6 mm-rel volt a legoptimálisabb
   • az USB kábelekhez 3 méter hosszúságig a 140-150 mm hosszú, 10 mm széles tépőzár optimális
   Reply
 1. Galgogergo

  Két tépőzárdarabot összetűzőkapcsozol egymás ellenében, és voila 🙂

  Reply
  1. eFi Post author

   Nem ezzel van a probléma. Az errefele kapható tépőzárak A oldala a kampó, a B oldal meg a ragadós szöszös rész. A probléma csak az, hogy ezt hogy applikálod fel a vezetékre úgy, hogy ne tudjion lecsúszni róla.

   A tűzőkapocs lenne az utolsó dolog, amivel egy elektromos drótra rögzítenék bármit is.

   Reply
 2. Aszfaltbetyár

  Namost én értem, hogy működik ez az overengineering jelenség, mi több, szvsz a 3D printer pont az erre hajlamosak heroinja, vagyis eleve az vesz ilyet, aki szereti, sőt, igényli az ilyetén fajta folyamatos szellemi sportolást, kihívások folyamatos állítását és legyőzését. Rá van függve az ember, azt annyi.
  De. Ugye ide illik a mondás, hogy akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek fog látni 🙂 Legtöbbször tök jó megoldások vannak itt, meg más 3D print szájtokon is, azonban ez valóban over van engineeringelve. Jóaza befőttesgumi, bár elszakad, de van másik, illetve ha szofisztikáltabb megoldásra vágyik az ember, valóban tépőzár.

  Van olyan, amin van kis luk, átfűzhető saját magán és nem fog leesni. De akkor sem fog leesni, ha simán összetekered a kábelen. Azért tapad egyik a másikhoz.

  Reply
   1. Greg

    De minek akkor egyáltalán az overengineering post? 🙂
    BTW: hol fogtok most kikötni?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *