Adobe gyűlölet

Hamarosan elhagyjuk Ausztráliát. A bő két éves kaland végére gondoltam csinálok pár összefoglaló posztot nektek, köztük egy olyan rengeteg képessel, amilyet sokan szerettek.

Leválogattam a macOS Photosból egy rahedli képet és el akartam kezdeni ugyanezt a 6.14-es Lightoom Classicban is a Map nézetben (az iOS képek nálam a Photosban laknak, a DSLR-rel készültek pedig szépen felmetaadatozva a Lightroomban). Döbbenten vettem észre, hogy az Adobe egyszerűen megszüntette azt a funkcionalitást, amivel egy térképen látnám, hogy melyik fotó hol készült:

Természetesen az emlegetett JavaScript console-nak nyoma nincs az alkalmazásban, vagy csak én nem találom

Némi googling után itt találtam egy kis vudut, amivel elméletileg vissza lehet állítani az alkalmazás hiányzó Map funckcionalitását. A HOWTO úgy indul, hogy csinálnom kell egy Google Maps API keyt, amihez a Google Cloud Platformon kell regisztrálnom, amihez a Google bankkártyát kér – és itt már el is ment a kedvem az egésztől. Lehet, hogy a kártyát soha nem terhelik meg, de ezt 15 perc olvasgatás alatt nem sikerült kiderítenem, így abbahagytam a hacket.

Irtózatos módon felmérgesített ez a rendkívül aljas mentalitás, amivel az Adobe izomból próbál átterelni az előfizetős modelljébe.

A Lightroomot a 3-as verziója óta használom, most 6.14-nél járunk a nemrég kukázott Lightroom Classiccal. A 3-as verzió 249 EUR-ba került, az upgrade-ek egyenként 62 EUR-ba, azaz 435 EUR-t hagytam eddig ott náluk azért, hogy a saját hobbi fotógyűjteményemet egy kényelmes alkalmazásban babusgassam. Nem tudom fizettem-e ennél többet valaha magánszemélyként szoftverért.

Alig várom, hogy jöjjön valami épeszű fotós workflow alternatíva – remélem az Affinity Photot gyártó Serif vagy a Pixelmatort író srácok már javában reszelik a konkurrenst. Bármelyik jön, azonnal megyek át hozzájuk, még ha kompromisszumos is lesz a Lightroomhoz képest.

Ennél aljasabb céggel még az életben nem találkoztam és egyszerűen nem érdemelnek meg ezek után egyetlen fillért sem.

12 thoughts on “Adobe gyűlölet

 1. Bela Lofasz

  A Google API key tenyleg nem terhel hacsak nem valami giga felhsznalo vagy. Nekem a ceges vebszajt “hogy talalnk meg teged” funkcioja miatt kellett es havi 1500 hit utan is csak felet sikerul az ingyen limitnek elernem.

  Reply
 2. Jack

  En a magam reszerol az egesszel atmentem az Affinity-hez. Kb. 50 eurobol megvolt egy-egy appjuk, illetve most a publisher talan 34 beta teszterkent, a konyveik is ugyanennyi darabonkent, nekem minden penzt megert.

  Reply
 3. Kelt

  Teljesen tökéletesen igazad van, az Adobe vagy a sátán szolgája vagy maga a sátán. Ellenben a Lightroom még mindig az az eszköz, amiben a legkényelmesebben tudok dolgozni. A kettő közti feszültség őrjítő. Pláne, hogy a kamerám miatt creativecloud előfizuban vagyok.

  Reply
 4. Takacsi

  “Hamarosan elhagyjuk Ausztráliát.” asszem egy kicsit régen jártam erre… én meg Lengyelországnál tartok 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *