3D nyomtatás: filcet a frigóra!

A 29-es naEzMit látva Era csak ennyit mondott:

Hol van róla a tolltartó?

Well, itt:

Egyszerűen ronda és nem biztos, hogy praktikus lett volna a kétféle designt összeházasítani, ezért inkább csináltam egy új mágneses filctoll tartót. És ha már nulláról készült, szép paraméteres lett. Így néz ki a talpán a matek:

Ezek meg a hozzávaló paraméterek:

A kis dobozkát a 29-es naEzMihez hasonlóan itt is mágnesek tartják a hűtőn. Most is alulról van a dobozon számukra a lyuk, viszont ezúttal terveztem hozzá egy apró V alakú sínbe csúsztatható záró lemezkét, hogy az tartsa helyén őket.

Ha szükséged van rá, az STL file-t (ami 3 db 10x10x4 mm-es mágneshez lett legenerálva) és a paraméteres Fusion 360 CAD file-t szokás szerint szedheted a youmagine.com-ról.

Update #20190607

Ger a kommentekben elkezdte a mérnöki agyával piszkálni a témát és felvetette, hogy ha már egy műanyag bigyót készítek a filcek tárolására, akkor az a bigyó miért nem funkcionál egyszerre tolltartóként a filcek kupakjait helyettesítve. Szó szót követett, majd az imént emailben elmagyarázta mire is gondol pontosan:


Egy kis Móricka-ábrát vázoltam fel az ötletről, ezt mellékelem. Nem részletes, hanem értelmező ábra.
A kék színű a filctoll. A zöld színű rész a filctoll tartó funkciót ellátó rész. A vékony kék kerettel rajzolt rész pedig az ajakos tömítés utódja. Kicsit továbbgondolva az ötletet, arra jutottam, hogy az ajakos tömítés helyett egyszerűen egy vékony gumilapot rak be az ember, amire tesz egy kis átmérőjű lyukat, ami a legvastagabb filcbetét átmérőjénél kicsit nagyobb). Ekkor ez, mint valami membrán, a toll bedugásakor a toll vége köré idomul, szigetel. A kis átmérőjű tollak esetén azok mélyebbre nyomódnak. Nyilván valamekkora erővel kell majd belenyomni, mert a membrán akkor deformálódik. Ezt az erőt aztán fenn is kell tartani, erre való a zöld elem rugalmas kiképzése. A zöld nyelvek körbeölelik a toll vastagabb felső részét. A nyelv az elvékonyodó nyakánál rugalmas, így befeszíti a tollat és megfelelő alak esetén a súrlódás a helyén is tartja. Hogy mozogjon, 8 külön nyelvecske van és nem az alapforma van a tengely körül körbeforgatva (remélem, érthető).

Nekem otthon a fehér táblámhoz olyan filcek vannak, amiken van mágnes, de asszem ehhez a kályhához már csak büszkeségből se menjünk vissza! 🙂

Szerintem a membrán részét ne nyomtatással csináld, hanem vágd ki valami sima gumilapból, egyszerűbb. A 3D része a zöld nyelvecske, illetve az alkatrészek rögzítése…

Ehhez egy vékony gumilapból kell majd kivágni a membránt, illetve a zöld füles támasztó részt lehet majd printelni valami lágyabb TPU-ból – amennyiben a Prusa MK2.5 extrudere is így gondolja 🙂

A printer hamarosan lapraszerelt állapotúvá válik és becsomagolódik, mert nemsokára költözünk, de amint újra hadrendbe áll, neki fogok állni ennek és meglátjuk itt a blogon, hogy mire jutottam. Stay tuned!

9 thoughts on “3D nyomtatás: filcet a frigóra!

 1. Ger

  Nem kötözködésképp mondom, de én biztosan úgy csináltam volna meg, hogy a filctollat kupak nélkül használjam, magába a tartóba téve őket. Így kényelmesebb lenne az adminisztráció.

  Reply
  1. eFi Post author

   Nem kötekedéssképp mondom, de az alkoholos filc légmentesen záró kupak nélkül kiszárad 🙂

   Reply
   1. Ger

    A légmentesen záró kupak modelljének leképezése neked kihívás?? O-gyűrű méretezés??? Tessék valami energiát is beletenni a projektbe! 🙂

    Reply
    1. eFi Post author

     🙂 Imádlak! Csak amíg ezt terveztem megmértem vagy 15 tollat és volt vagy ötféle átmérő, 9 és 14.5 mm között. Mi a garancia arra, hogy a következő toll (amit már valószínűleg nem is Ausztráliában veszek) passzolni fog a holderbe?-)

     Reply
     1. Ger

      Itt van végre egy könnyed, de érdekes mérnöki probléma!
      A kiszáradás csak a filc részénél keletkezik, ott a méretkülönbség a különböző tollak közt nem lesz olyan nagy (tintenpen vs. kihúzótoll). Oda betervezel egy ajakos tömítést a kiszáradás ellen, rugalmasabb anyagból nyomtatva.
      A szárnál előforduló méretkülönbségeket pedig meg lehet oldani úgy, hogy arra a részre rugalmasra konstruált, kúpos rögzítést, mert ott csak a toll rögzítés problémája marad. Ha nehéz a feldata, akkor csak kör keresztmetszetű tollakra szűkítsd!

     2. eFi Post author

      A probléma tényleg érdekes. Megcsinálhatnám opcionálisra mondjuk úgy, hogy a tolltartó kapna egy felcsavarozható kupakot, amibe bemegy egy O gyűrű meg egy azt fixáló peremes csavar:

      penHolder o-ring seal cap drawing

      Ez printelve így néz ki:
      cap with O-ring and sole

      A tollak szárának átmérője 9-11 mm között mozog, itt a nyolcadik emeleten meg pont van egy pár 8 mm-es belső átmérőjű, 1.6 mm keresztmetszetű O gyűrű, szóval akár mehetne is a dolog – sajnos azonban itt már az FDM print korlátaiba ütközünk. Hiába tud ugyanis a nyomtató elméletben akár 0.05 mm rétegvastagsággal nyomtatni, a hotend fején egy 0.4 mm átmérőjű lyuk “tátong”, azaz a 0.4 mm-es olvadt műanyagot tudja a jószág szétkenni – ebből pedig nem lehet szuperpontos cuccot nyomtatni, akármennyire is pöpecre van kalibrálva az eszköz. Egy resines géppel meg lehetne oldani a pontos méretű persely ekészítését, de olyanom nincs és egyelőre nem is akarok az SLA technológiával járó rettenet mennyiségű macera miatt. De ez csak az egyik probléma.

      A kupakon levő M14x1.5-es menet még megy ABS-szel szépen, de az aprócska O gyűrűt megtámasztó horony már nem tart eléggé (=az O gyűrű alatt/felett levő hengeres üregnek 11 mm átmérőjűnek kell lennie, miközben a komplett gyűrű külső átmérője csak 11.2 mm). Ha találnék ilyen belső átmérővel vastagabb gumiszigetelést, akkor talán működne a dolog, de a jelenlegi nyersanyagból ez tuti nem megy.

      Végül ha már lefotóztam, akkor iderakom az egész hóbelevancot, amit demó célból felpakoltam a hüvelykujjamra:
      cap with O-ring and sole

     3. eFi Post author

      BTW akit még rajtam kívül lázban tart Ger ötlete, de hozzám hasonlóan csak kolbásztöltésből van mérnöki diplomája fogalmatlan műszaki analfabéta, annak ebben a pdf-ben van egy normális leírás a tömítésekről. Az ajakos tömítések a 15.-re számozott oldalon kezdődnek.

 2. Ger

  Wow! Ezek szerint megnyomtam a megfelelő gombot. Örülök, hogy nem süket fülekre talált a dolog.
  A 3D print jó cucc, de mi van akkor, ha csak gyártásközi munkadarabot készítesz, amit utána még megmunkálsz. Így kikerülhető a “3D-print korlátai” című kompromisszum. Ilyen lehet a tömítés is, amit a nyomtatás után még forgácsolsz (ha már nem tudjuk önteni a megfelelő alakúra).
  Hova küldjem a vázlatokat? 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *