3D nyomtatás: Laci használt printert vesz

használt 3D nyomtatót vett és megkért, hogy mondjak véleményt róla. A printer egy Prusa i3 klón, a kerete fából készült, ami a kocsit mozgató Y mechanikával együtt egy másik falaphoz van csavarozva: Az alábbi tulajdonságokat szedte össze a tulajdonosa:

 • új nozzle, a hotendhez, amit csak próbanyomtatásokhoz használt
 • új ékszíjak az X és az Y tengelyeken
 • tartalék alkatrészek
 • igény szerint a nyomató összes nyomtatott alkatrészéhez a forrásfileok mellékelve
 • edzett 8 mm-es precíziós X és Y tengelyek
 • X és Y tengelyeken bronzhenger helyett csapágyak
 • Y tengelyen a szokásosnál precízebben felfogatott ékszíjak
 • a tárgyasztalt tartó lemez 5 mm vastag, hőterhelésre nem görbülő alumínium
 • MK8 compact bovdenes extruder
 • fém hotend, ami 300 ℃-ig terhelhető
 • MK3 fűtött tárgyasztal, Pertinax tapadást segítő felülettel
 • Z tengelynél Hall szenzorok
 • Arudino mega 2560, RAMPS 1.4, DRV8825-ös léptető driverek
 • ledes világítás
Köztudott, hogy bármi 3D print related témában napokig tudok megállás nélkül untatni bárkit, de azért itt igyekeztem nem elkalandozni és a fent emlegetett nyomtatóra fókuszálni. TLDR: külsőre OK. Rángasd meg az extrudert és a tárgyasztalt oda-vissza, hogy teljesen simán csúsznak-e, nézd meg, hogy tényleg csapágyak vannak-e a rézhüvelyek helyett, valamint nyomtass majd mondjuk egy 3D Benchyt (az a kis hajó az, elég jól mutatja, hogy mire képes egy printer) és nézd meg, hogy mennyi idő, míg felfűt a tárgyasztal és a hotend, mennyire rezonál az egész cucc és milyen lesz az output. Ha a végeredmény hasonlít a fotón láthatóhoz, akkor meg is vagyunk. Bővebben:
 • A fa váz érzékeny a környezet hőmérséklet és páratartalom változására is, azt mindenképp cserélném. Szerencsére ez egy Prusa i3 RepRap klón, rém egyszerű lesz a dolog, mert csillió leírás van ezekhez – itt van pl. a cseh Rebelix. Ha átszereled a printert, mindenképpen úgy tervezz, hogy be lehessen dobozolni, mert minden printnek jó, ha nincs nyomtatás közben légmozgás körülötte és stabil a hőmérséklet, ABS-t nyomtatni pedig enélkül egyszerűen lehetetlen.
 • A fotón nem látszik jól, hogy a Z leadscrew-k milyen kuplunggal rögzülnek a NEMA17-ekhez, érdemes megnézni, hogy mekkora lötyögés van benne. Ha lazának érzed a kapcsolatot, akkor le lehet cserélni flexibilis alu kuplungra: Roli barátom sokáig egy sima szilikon csővel kötötte össze a léptetőmotor tengelyét a trapézorsóval és az ő elmondása szerint az is nagyon jól bevált.
 • Mindenképp dobozold be a printert valami zárt kamrába. Én IKEA LACK asztalokból és némi akrilból építettem egy zárt kamrát a sajátomnak, de megteszi bármi, ami a printer körüli légmozgást meggátolja (akár ráboríthatsz egy nagy átlátszó műanyag dobozt is).
 • A Pertinax felületről még nem olvastam (amit találok róla az csak német), de simán lehet jó, van többféle tapadásnövelő megoldás is. Nekem a PEI (=PoliEther-Imid) sheetek váltak be leginkább, de nem mondanám azonnal, hogy válts arra, előbb próbáld ki a meglevőt aztán ha esetleg nem válik be, mert sok lesz a warping akkor PEI sheet meg 3M 468 MP hőtűrő kétoldalas ragasztó zárt print chamberrel kombinálva és problem solved.
 • Az 5 mm-es alumínium tárgyasztal támaszték jó masszív lesz, azt szeretni fogod. Nem tudom, hogy automatikus bed leveling van-e, de nagy eséllyel igen, mert különben állítható lenne az asztal felfüggesztése itt meg fix távtartókon ül.
 • Én nem szerettem az Ultimakernél a bovdenes extrudert, a nálam levő Prusa i3 mk2-n direkt extruder van. A különbség a retraction fázisban látszik: a bovdenes verziónál az extruder-hotend közötti távolság 100+ mm, míg a direkt extruder esetén ez csak pár 10 mm, egy rövid visszarántásnál képes annyit tekeregni a bovdenben a szál, hogy az ne legyen elég, ha meg növeled a retraction távolságot a slicerben, akkor a nagyobb távolságra visszarántott forró műanyag miatt megnő az eldugulás (clogging) esélye is. Ki kell próbálni és majd látod, hogy mennyire válik be, lesz-e stringing a nyomatokon. Ha igen, akkor majd rádumállak egy E3D Titan Aero extruder/hotend kombóra (az enyém itt kavarog már valahol Sydneyben) 🙂 Ha flexibilis nyersanyaggal dolgoznál, akkor mindenképp kell a direkt extruder, mert azok még macerásabbak.
Hirtelen ennyi, ha bármi kérdés van még az jöhet a comment szekcióba! ]]>

5 thoughts on “3D nyomtatás: Laci használt printert vesz

 1. Ize

  Hali,
  nagyon szeretem a 3D témájú bejegyzéseidet és sokat tanultam belőlük. Szóval köszi;-)
  A Prusa nyomtatódról esetleg nem tervezel egy bejegyzést, hogy mennyire vált be és milyen tuningokat csináltál rajta (vagy tervezel) és melyiket miért?
  Üdv.:
  Ize

  Reply
 2. eFi Post author

  Örülök 🙂
  Prusa i3 MK2-ről nagyon rég érik egy hosszabb post, ha holnap belefér a napomba, akkor megírom, stay tuned!-)

  Reply
 3. eFi Post author

  AiRLAC: kíváncsi vagyok nagyon, mit tapasztalsz a Pertinaxnál, mindenképpen számolj majd be róla! Egyébként Josef Prusa is idegenkedett a PEItől elég sokáig, aztán egyszercsak megjelent az MK2 PEI sheetes heated beddel 🙂 Na de majd az i3 MK2-es postban mesélek saját tapasztalatról.

  Reply
 4. Ize

  Szia!
  Már nagyon (de türelmesen) várom a prusa postot;-)
  Addig is amíg egyszer csak sorra kerül, csak irigykedni tudok, hogy felétek az Alidban lehet 3d nyomtatót kapni évente egyszer:

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *