3D nyomtatás – BMW e46 mágneses tablet mount

neodímiumból, pontosabban annak vas-bór ötvözetéből (Nd2Fe14B) készül. A neodímimuról az átlagember talán annyit tud, hogy abból jó sok van Kínának, Nd a vegyjele és 60 a tömegszáma rendszáma. De ez nem az érdekes adatok mese, úgyhogy ezzel most nem is kell tovább foglalkozni, irány a 3d print meló! Nézzük először a célterületet, ahova a tabletet szánom: 00-e46dashmagnet-target-area A szellőzőrostélyok alatt vagy egy horony, abba kellene beleapplikálnom. A rés keresztmetszetéről kellene tehát egy minta: ehhez vagy nekiállok hosszában kettévágni egy nagyobb flexszel ezt a részt, vagy… fogok egy darab gyurmát és belemasszírozom, hátha abból is látszani fog a rés alakja. Némi fontolgatás után ez utóbbi lett végül: 01-e46dashmagnet-playdough Ezt a gyurmametszetet előbb körberajzoltam: 02-e46dashmagnet-cross-section …aztán rájöttem, hogy mekkora barom vagyok: a rég használt 3D modellezőkhöz hasonlóan valószínűleg a CAD szoftver is hagyja, hogy egy rétegre betöltsek valami segédimage-et. Így is lett: 02-e46dashmagnet-playdough-in-CAD Oké, megvan a rést kitöltő modell keresztmemszete, nyomtassunk belőle egy vékonyka lapot és próbáljuk a helyére: 04-e46dashmagnet-first-sample Egyrészt kicsit benyúlhatna abba a fránya résbe hosszabban, másrészt nem úgy néz ki, mintha megfelelő lenne a szög. Ha a fotóra húzunk két vonalat, rögtön látszik a bibi: 05-e46dashmagnet-bad-angle A modell tabletet tartó síkja egyszerűen túl meredek és így az iPad bele fog ütközni a műszerfalba. A mádosik piros vonal mutatja a korrekt dőlést. Ebből a tapasztalatból lett aztán ez a draft: 06-e46dashmagnet-better-angle Ezt leellenőrizzük valami ráfektetett sík darabbal is, hogy ne csak szemre legyen OK: 07-e46dashmagnet-better-angle-doublecheck Jó lesz. Megvan a számunkra megfelelő keresztmetszet, most jön az, hogy az objektum belsejébe terveznünk kell egy üreget, ahova a mágnesek becsúsznak: 08-e46dashmagnet-thincker-sample A fenti fotón látható példa 10x10x4 mm-es mágnesekhez készült, ám végül én ezek helyett 5 darab 10x8x30 mm-es mágnest használtam, hogy akkor is biztosan tartson a keskeny csík, amikor satura kell fékezni az autót. 09-e46dashmagnet-final A végeredmény brutális: a tabletet szinte csak csúsztatva lehet leszedni az őt tartó mágnesekről: 10-e46dashmagnet-design-in-place 11-e46dashmagnet-tablet-in-place Ha szükséged lenne a modellre, megtalálod a Thingiverse-en. Hétfőig messze vagyok a billentyűzettől, de utána könyörtelenül jön a következő rész, szóval stay tuned! Update: bár a Thingiverse linken ott van, innen mégis kimaradt, hogy a mountot a kocsihoz egy darab 3M VHB kétoldalas ragasztó tapasztja oda. Ha a Burj Dubai üvegtábláit megtartja, akkor szerintem ide is megfelel majd :)]]>

8 thoughts on “3D nyomtatás – BMW e46 mágneses tablet mount

  1. árpi

    Érdekes. A nyomtatott tartót hogyan rögzítetted? Tippelek egy gyengébb ragasztót, hogy azért majd el is lehessen adni az autót. Vagy mágnesek rögzítik a műszerfalra is?
    Én egyébként kicsit félnék az iPadet ilyen erős mágnesek közelébe tenni. Nem is az állandó mágneses tértől, hanem annak változásától a le és felszereléskor. Flash, LCD hogy hogy nem károsodik?

    Reply
  2. Tibor

    Te allat!
    Kiraly vagy!
    Kell nekem is egy ilyen nyomtato!
    (Lehet kapni noi mell kemenysegu muanyagot? Szilikon nyomtato?)

    Reply
    1. eFi Post author

      Tibb: ugyehogyugye? 🙂
      Nagyjából csecs-like rawmat van Ultimakeréknek, PLA Flexible a neve. Van egy tekercsa a polcon, de még nem játszottam vele – ha erre jársz, modellezünk belőle egy célobjektumot, addigra kimaxolom a NURBS skilljeimet.

      Reply
  3. Az Időmilliomos Apuka

    Mágnes tartja az iPad-et? Nem bolondítja meg az elektromos iránytűt?

    Reply
  4. morcosmacko

    Nem akarok egy reménytelen kötekedő színében feltűnni, de a Neodímium rendszáma a 60-as, a tömegszáma meg valahol 142 és 150 között van, attól függően hogy melyik izotópról beszélünk. 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *