Szúnyogvadászat

Preface: az alább leírt “fegyverek” kizárólag kültéri bevetésre készültek. Ez ugyan mindegyik manualjában/dobozán szerepel, de én is szeretnélek figyelmeztetni, hogy nem alkalmasak beltéri használatra. A beltérben maradj a szúnyogháló / légycsapó / illatgyertya / konnektoros párologtató combonál!

Angelday postjában az indoor a fókusz – katt át, ha arra is kíváncsi vagy (érdemes, gyűlik a sok hasznos kontent a commentekben). Aki kis hazánkban él, az tudja, hogy a nagy esőzés miatt keletkezett rengeteg pangó vízben szúnyogok csilliárdjai kelnek ki naponta. Ez mondjuk a békáknak tök jó, de én nem kétéltűből vagyok, úgyhogy nekiálltam ellenük megoldást keresni. Erről szól ez a post.

Mondok magának egy érdekes adatot

孫子 (=Szun Cu) “A Háború Művészete” című művében azt írja:

Ismerd meg az ellenséged és ismerd meg önmagad – száz csatában sem kerülsz veszélybe.

Ennek tükrében először nézzünk meg pár érdekes adatot ezekről az utálatos dögökről:

 • Az általunk szimplán szúnyognak titulált vérszívó dögöknek mintegy 3500 (!) faja ismert – ebből nálunk nagyjából 3 honos.
 • Csak a nőstények csípnek, a hímek nem. A hímek növények nedveit szívogatják, akár el is lenne a világ velük, ha nem kellene nőstény a szaporodásukhoz (lásd békák vs szúnyogok).
 • A szúnyog a vért szíváskor egy pufferbe tolja és később onnan kezdi el megemészteni, azaz mohón raktározva zabál és nem figyel a vonalaira.
 • A nőstények egyszerre csak egyet csípnek, de ezzel az egy csípéssel megduplázzák (!) saját testsúlyukat.
 • A nőstények is eszik a növényi nedveket, de nekik minimum egyszer emlősvér is kell, mivel abban van annyi power, hogy az általuk lerakott petéket kikelésig táplálja – innen ered tehát a gonosz vérszívó ösztön.
 • Az áldozat hőjét, szagát, de leginkább a kilélegzett szén-dioxidot veszik legjobban észre, s így találnak ránk.
 • A nőstény 30-300 petét rak, ezekből pár nap alatt lárva lesz, akikből 4-7 nap alatt kelnek ki a szúnyogállatok.
 • A hímek pár napig élnek, szex után végük.
 • A csípést egyáltalán nem érzed. A viszketést az okozza, hogy a szúnyog beléd köp egy, a mi szervezetünktől idegen véralvadásgátló fehérjét, ami kiváltja az emlősben az immunreakciót. Ez nagyjából úgy megy, hogy odamennek a falósejtek az idegen fehérjéhez, jól felzabálják azt meghalnak. A fehérvérsejteket a csípés helyén felszabaduló hisztamin “hívja oda” (btw sokszor ebből van kevés az impotens pasiknak). A csípés helyén azt a “búbot” az érfalból kilépő extra folyadék hozza létre, a piros szín is a hisztamin miatt kitágult erektől jelenik meg és szintén ez az anyag birizgálja a környező idegvégződéseket, ezért viszket az egész. A csalán szőreiben is ez a hisztamin húzza az ívet, mikor hozzáérsz (abban van még fincsi hangyasav, szerotonin meg acetilkolin is, de az egy másik mese).

Ha már megtörtént a “baj”

Ha nem untad el a fenti utolsó érdekes adatot, akkor már fejben van, hogy nekünk a szúnyogcsípés a hisztamintól nem igazán jó. A kis gonosz hisztamint Antal nevű rokona gyógyítja, ennél fogva a szúnyogcsípés tüneteit minden olyan készítmény enyhíti, ami antihisztamint tartalmaz. Szun Cu tanácsát követve azonban lépjünk egy fokkal előrébb és nézzük meg, hogy mitől jön a sok hisztamin – hát a megjelent idegen fehérjéktől. Na mit nem szeret még nagyon a fehérje úgy általában? A forróságot (gondolj csak a tojásfőzésnél koaguláló fehérjekupacra). Persze az nem megoldás, hogy egy adag lobogó forró vízzel öntsünk le minden szúnyogcsípte bőrdarabot – léteznek erre sokkal lokalizáltabban ható spéci kis kütyük. Ezek elemmel működő eszközök, melyek kb 1 cm² felületet fűtenek fel 50-70 Cº hőmérsékletűre. A forró felületet a csípésre nyomva kicsaphatjuk az idegen fehérjék egy részét, így a viszketés enyhülni fog. Eleink ezt anno egy csepp forró viasz csípésre cseppentésével oldották meg és az is működött – gyertya meg biztos van nálad is otthon.

Riasszunk

A szúnyogriasztó módszerek mind a dögök szaglására apellálnak – valami olyan illatanyag kell, amit ők nem “csípnek”. A boltban kapható rovarriasztószerek legtöbbje dietil-toluamidot és/vagy pikaridint tartalmaz. Ezek megjelenése előtt a diófalevél lefőzött levétől kezdve a savas gyümölcsbe szurkált szegfűszegig sokféle hagyományos módszer volt ismeretes. Számos cimborám esküszik a citromfű és a paradicsompalánta illatának visszatartó hatására is. A nagy bagósok kipárolgása és a durva lábszag is taszítja a vérszívókat, de pusztán ezért ne válj láncdohányossá és moss lábat is rendesen – helyette keressünk emberhez méltó fegyvert.

Csatába!

A fenti hatalmas kanyar után jöjjön a lényeg, ami meglökte a postíró triggert. A geek fejemmel találtam pár hardware-t, nézzük ezeket sorjában.

ThermaCELL Outdoor Lantern ~9000 HUF

Ez a kütyü a konnektorba dugható szúnyogriasztókhoz hasonlatos, csak nem kell hozzá 230V. Ugyanúgy egy lapkát párologtat, csak a párolgáshoz szükséges hőt egy mini gázégő termeli. Az eszköz létezik övre csatolható, illetve asztalra pakolható változatban is. Ez utóbbi lámpás formájú, az aljába 4 db AA elemet pakolva LEDek világítanak benne. A lapka 4 órán át párolog – a gyártó 21 m² szúnyogmentes területet ígér. Múlt hétvégén teszteltük az övre csatolt verziót egy szúnyogos teraszon és működött.

Amplecta AMT 100 ~100 EUR

Ez a cucc az igazi 230 V-ról üzemelő csatakanca: a szúnyogpopulációk rettegett terminátora. Az eszköz tetején egy párologtató kocka van, mely 4 hónapig tolja ki magából a csaliszagot. E mellé áll csatasorba a 360 fokban látható UV fény, mely további csábítást jelent a szúnyogok számára. S ha mindez nem lenne elég, rákapcsolhatsz egy CO₂ palackot is, melyből lassan adagolja az így már kilélegzett levegőnek látszó fullos csalit. Az UV lámpa alatt egy nagy átmérőjű ventillátor található – ez hoz létre egy olyan szívóhatást, amely becuppantja a csapda közelébe repülő dögöket a csapda aljában található kb. 1.5 literes hálóba. Az eszköz dobozára nyomtatott marketing bullshit 1500 m² lefedettséget ígér. A hálóban semmiféle méreganyag nincs, a csapda azt a nagyszerű tényt használja ki, hogy a vérszívóknak 2 órán belül nedvesség (vér vagy növényi nedv) kell, különben elpusztulnak. Brilliáns! Természetesen őt is beteszteltük. A “harcos” 24 órára beállt a kertben a diófa alá. Másnap annyi halott szúnyogot öntöttünk ki belőle a halaknak a kerti tóba, amennyi simán fedezte volna egy standard marhapárizsis zsemle húsigényét (igen, a marhapárizsiban van hús).

Update #20190722: csy kolléga elszánt kutatómunkájának eredményeképpen ráakadt az Aliexpressen egy olyan nyomáscsökkentőre, ami a Sodastream palackokra tekerve lehetővé teszi, hogy azokat CO₂ forrásként használjuk az Amplecta AMT 100-as, illetve bármilyen másik CO₂ csapdaként működő szúnyoggyilkoló gépezetben, aminek 8 mm-es gázcső inputja van. Az infoért egy ország rebeg köszönetet.

Arctic MKS

Pusztán hő és CO₂ alapú (=vegyszermentes), az előző fegyverhez hasonló elven működő elektromos csapda. A beszippantott vérszívókat alacsony feszültséggel azonnal megöli. Nagyon szimpatikus benne, hogy szakaszosan működik, illetve igény szerint egy fotocella segítségével a nappali periódusban szünetelteti az eszköz működését (a szúnyogok szürkülettől hajnalig aktívak, a napsütést nem szeretik annyira). Sajna ez a kütyü jelenleg nem kapható.

Mosquito Magnet 136000 – 556000 HUF

A Mosquito Magnet gépek propán elégetésével termelnek CO₂-t, továbbá Octenolt használnak kémiai csalinak. Az előző két csapdához hasonlóan egy ventillátorral vákumot képezve gyűjtőhálóba szívják a vérszívókat. A palack és a kémiai betét 3 hét non-stop üzemelést tesz lehetővé.

Előzzünk

Culinex Plus Végül, de nem utolsó sorban létezik egy módszer a vérszívó dögök szaporodásának gátlására: a Bacillus thuringiensis nevű baci meggátolja a lárvák kifejlődését. A “fegyver” tabletta formájában kiszerelve kerül forgalomba. Egy tabletta 2-4 hétig hatásos és kb. 200 liter vízre elegendő. Létezik olyan magyar város, ahol a tablettát a szúnyoginvázióra való tekintettel az önkormányzat ingyen osztja a polgároknak. Ha a Te városodban ilyen akcióról még nem hallottál, akkor is érdemes megkérdezni a hely ÁNTSZ-t.

28 thoughts on “Szúnyogvadászat

 1. eFi Post author

  Köszi 🙂 Sajna Culinex forgalmazót nem találtam, pedig az lenne az igazi – simán lehetne normális szinten tartani a szúnyogpopulációt (=ma gyakorlatilag nem tudsz kimenni Gemencbe, annyi van és állatok pusztulnak tömegével, mert a szúnyogok elől a vízbe menekülnek).
  A zöldek inkább a békákat védik és bojkottálják az egyébként génmanipulált bacis tabletták terjesztését :S

  Reply
 2. kelemenbandi

  Szúnyog szinten ezek szerint változatlanul szopó a helyzet otthon! Halfőzésen majd pálinkát izzadunk, akkor nem jönnek, és literenként párezerből megvagy! 😀

  Reply
 3. _alesi_

  Gratula, nagyon jó cikk! Nálunk a fecskék intézkednek szúnyogügyileg -szerencsére elég sok van-, bár néha ők is nehezen verik vissza a Tisza felől érkező szúnyogok hadát. Ettől függetlenül nem nagyon zavar a dolog, szerintem aki nagyobb állóvíz/folyó mellett nő fel, idővel észre sem veszi a csípéseket. Egyedül alvás közben idegesítő a zümi, de azt meg elég könnyű kivédeni.
  Azért ez az Amplecta AMT 100 nagyon durva cucc, egyszer lehet beszerzünk egyet csak a látvány kedvéért.
  A viaszos dologról még nem is hallottam, legközelebb kipróbálom.

  Reply
 4. kelemenbandi

  @_alesi_ Baján semmi nem veri vissza szúnyogokat. Amikor végigmegy a város felett a sárga repülőgép, és szétszórja, amit kell, akkor jön egy nyugati szél, ami elfújja Mary Poppinst és befújja a Gemencből a kétszer annyi szúnyogot. 😀 És tényleg, itt Nyíregyházán is panaszkodnak, hogy sok a szúnyog, de engem nem csíp meg soha egy sem. A nagy állóvíz/folyó miatt taszítom őket szerintem.

  Reply
 5. gmintgabor

  Tényleg nagyon jó írás! Köszönöm. 🙂
  Az Amplecta AMT 100-at hol vetted?

  Reply
 6. eFi Post author

  Ottó: Nem is tudtam, h Turulmeme 🙂
  gmintgabor: Vadkacsa vadászbolt, 6500 Baja, Hattyú u. 2.

  Reply
 7. ifa

  eFi, Amplecta AMT-re budapesti forrásod esetleg nincs?
  És lakásban mit használsz?

  Reply
  1. eFi Post author

   Sajna csak bajai forgalmazot tudok. Lakasban szunyoghalos ablak plusz a kismacseknak resnyire nyitva hagyott ajto mellett folyadekos parologtatos Raid.

   Reply
 8. CharlieBrown

  ÓRJÁSI!
  Köszönöm ezt a remekbeszabott posztot! Kültéri gyilkost keresek már napok óta, ezen a vonalon fogok elindulni.
  Szenkjú mégegyszer. AD indoor ötleteivel remek párost fog alkotni A rendszerem 😀

  Reply
 9. CharlieBrown

  @ eFi: a bajai forgalmazó kontaktját megköszönném mélben! valahogy csak eljuttatom pestre a történetet, é is egy Amplecta AMT-t néztem ki.

  Reply
 10. Robesz

  Szia, köszi az írást! A ThermaCELL-es övre csatolható cuccot is Baján vetted? Annak az áráról tudsz infót mondani? Üdv

  Reply
 11. eFi Post author

  pasman: egyszer már lepattantam a Corax-Bioner ZRt-ről, de mindjárt megpróbálom megint.

  Reply
 12. pasman

  Nekem 3. próbálkozásra felvették a telefont, mondták hogy du. 3-ig érjek oda hozzájuk. Ez meg is történt: egy nagy ipartelepre kell bemenni, ott a cég irodájában kissé vicces körülmények között lehet hozzájutni az Anyaghoz. 🙂
  Az első öt tabletta már el is süllyedt a ciszternában, majd beszámolok az eredményről!

  Reply
  1. eFi Post author

   Köszi, várom. Nekem ez így nem fog menni Bajáról, de ha találnának egy csomagküldős megoldást, azt biztos sokan értékelnék.

   Reply
 13. ISTVÁN

  Én a balatonon horgászok szinte napi rendszerességgel és este hiába fújtam magam meg kenegettem mindennel, állandóan nyüzsögtek csíptek a szúnyogok. Vettem egy termaCellt és azóta a közelemben se jönnek!! Hihetetlen,hogy mennyire hatásos ez az amerikai csoda!!ThermaCellt legolcsóbban 7900Ft-ért tudtok venni,én is töle rendeltem! Itt van az email-je: legjobbelado@freemail.hu

  Reply
 14. Zsolo

  Kedves eFi!
  A régi blogon volt egy írás egy DIY kültéri csapdáról is, de nem találom. Tudnál segíteni?
  Köszönöm!
  Zsolo

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *