Medvehagyma vadászat bányával

Szerencsétlen GPS-nek fogalma nem volt, hogy most akkor merre is vagyunk, de elég volt nagyjából leterelnie az M60-ról a “Pécs dél” lehajtónál. A bányához pirkadat előtt értem oda egy kicsivel – nyitott bejárat fogadott egy ijesztgetős táblával megspékelve: Szabálykövető állampolgár mivoltomat sutba dobva beóvakodtam a kitárt kapun és csináltam pár képet arról, amit eddig csak felülről sikerült megnézni: Csak a gigantikus kráter tetején mászkáltam egy kicsit, lejjebb nem merészkedtem. A bejárathoz közeli oldalfalon fotóztam egy kőzetmintát, hogy látszon, mit is piszkálgatnak ki errefele a földből a bányász csávók: Sajnos elég borús és még annál is szelesebb idő volt, így nem lettek túl pazar képek. Miután rendesen átfújt a szél, visszabújtam az ülésfűtésbe és nekiindultam medvehagymát keresni. Tavaly szedtünk már a családdal, de nem nagyon emlékeztem, hogy merre lakhatnak, arra viszont igen, hogy Orfű híres medvehagymás vidék, így nekiiramodtam abba az irányba. Ennyit azonban nem kellett autózni, mivel a hegyi úton egy ligetes erdőrészbe benézve meg is láttam a salátának valót. Mindent medvehagyma borított, ameddig a szem ellát: Szedtem egy adag ennivalót és egy adag hagymás növényt, hogy nekiálljanak nőni a kert egy nedves, árnyékos részében. Ha hasonlóra vetemednél Te is, ne felejtsd el a következőket:

 • A medvehagyma levele nagyon hasonlít a gyöngyvirágéra (és a kikericsére is), azonban mind gyöngyvirág, mind a kikerics levele mérgező (convallarin és convallamarin van benne), így azokból nem salátázunk be vadul. A legegyszerűbb, ha a levél tövénél megszagolod a nedves részt – fokhagyma illata csak a medvehagyma levelének van, azt eheted, a többi levél tabu. A kikerics egyébként csak réteken nő, erdőben szinte soha, a gyöngyvirágnak meg szélesebb levele és erősebb szára van.
 • A természet védelme érdekében az étkezésre szedett medvehagymát úgy szedjük, hogy egy tövön legalább egy levelet meghagyunk, esélyt adva így a növényke regenerálódásának.
 • Természetvédelmi területen sem illik/szabad medvehagymát szedni.
Egyébiránt a medvehagyma épp olyan egészséges, mint a fokhagyma, csak jóval szelídebb illata és aromája van. Csak úgy magában vajas kenyérre, salátába, pestonak, levesnek, mártásnak, vagy akár egy sós muffinba egyaránt passzol. Bátran próbáld ki, nem fogod megbánni!]]>

3 thoughts on “Medvehagyma vadászat bányával

 1. _alesi_

  Azért nem árt vigyázni a bevitt mennyiséggel, mert rendesen le tudja terhelni az ember gyomrát. Én a fentebb felsorolt felhasználási módok mellett még nokedlibe szoktam beledarabolni, kellemes aromát ad neki.
  Egyik ismerősöm medvehagyma pálinkát szokott főzetni, melynek ugyan borzalmas íze van, de többen állítják, hogy sírdombra locsolva még az ott nyugvó halott is feltámad tőle.

  Reply
 2. N.Gy.Gy

  Köszönöm a cikket. Én kb. 8-10 hónapja hallottam először a medvehagymáról és azóta kutatom a fellelhetőséget. A hétvégére tervezzük mi is a szedési akciót. Követem az útvonaladat.
  Köszi!
  Györgyi

  Reply
 3. Gergő

  A Lehel piac ma tele volt úgy tűnt hogy frissen szedett medvehagymával. Mivel most vörösboros szarvaspörkölt volt tervezve nem vettem, de sztem jövő héten és is csinálok belőle valamit.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *