A “holland fickók”

Nem írtam még Hollandiáról, ezért íme pár apróság:

1.

Vasárnap jöttünk vissza kocsival Rotterdamba az A12-es autópályán. Az utakon elég sűrűn vannak ilyen átfeszített információs hidak:

Vasárnap este a belső sáv feletti fekete panelen világított végig az a sáv használatát tiltó piros X, ami a fenti példafotón a leállósáv felett van bekapcsolva. Nem nagyon értettük, hogy mire fel ez az egész – aztán megláttam a tükörben egy kék villogóval közeledő mentőt a belső sávban.

Ahogy a mentő elhagyott minket már láttuk mi történik: a piros X-ek neki csináltak utat. Amint a kék lámpás autó áthaladt a kapun, a piros X eltűnt.

Hollandiában egyébként szürreális élmény sötétben autózni, ugyanis az összes autópálya ki van világítva.

2.

Az előbb jött egy postás, és bedobta ezt:

A város és a rendőrség küldte, arról szól, hogy a rendőrök érted és a bizontságodért vannak, itt az összes létező elérhetőségük és Patrick a hozzád legközelebbi kerületi rendőr.

A B oldala meg arról, hogy ha szemetet / kutyaszart / lerobbanva tárolt járművet / szivárgást látsz, azt hol jelentheted be a leggyorsabban.

3.

Ez ma jött:

Ez arról szól, hogy a kormány a piaci folyamatokba belepofázva korlátozta az energia árát csökkentette az energiára kiszabott illetéket, ezért a szolgáltató olcsóbban tudja adni a lakosságnak azt.

Szóval ilyen.

10 thoughts on “A “holland fickók”

 1. Gábor Ziegler

  “a sáv használatát tiltó piros X, ami a fenti példafotón a leállósáv felett van” — nem ott van. A leállósáv befejeződése felett van, ahol kezdődik egy kereszteződésben használt ún. forgalomosztályozó sáv.
  Én amúgy csak fél évig éltem Delftben, 1993-ban, de imádtam az országot, máig ható benyomást tett rám az első “nyugati” ország ahol hosszabb időt tölthettem — mindez abban az időben, amikor Mao-n a kaptilizmus a “legelők (commons) bekerítése” színvonalán járt még. 🙂

  Reply
 2. Gábor Ziegler

  Amúgy forgalomszabályozási kekeckedésen túl gyakran lesem a blogodat v0 ügyben, remélem nem halt el teljesen project! Én most transzplantáción dolgozom: dual-Z-beltre cserélem a csavarorsóm — a projekt nyomokban Voron designt tartalmaz! 😛

  Reply
 3. Greg

  A legszebb az, hogy a szolgálató HAGY választási lehetőséget neked, mint fogyasztónak, hogy akarsz magasabb adókat fizetni avagy sem nem.
  Azt nem lehet tudni, hogy mi lesz azzal a pénzzel, amit a NEM-et választók fizetnek be?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *