Emerald of Equator: COVID-19

Az Indonéziában élésről régóta nem írtam semmit. Ennek nem a lustaság vagy az időhiány az oka – egyszerűen csak gyűjtöm a mesélnivalót, aztán majd egyszerre megkapjátok ömlesztve.

A mai bejegyzés a koronavírus következtében kialakult helyi állapotokról próbál tájékoztatni. Előre szólok, hogy van benne pár részlet, ami bármennyire tárgyilagos is, mégis sokkolóan hat.

Indonézia ~260 millió lakosával a világ 4. legnépesebb országa, Java pedig az 1117 fő / km² népsűrűségével a bolygó legsűrűbben lakott szigete. Jakartában, a fővárosban több, mint 10 millióan élnek, valamint >+20 millió ember az azt körülvevő agglomerációban – ezzel a város Tokió után a második legsűrűbben lakott település. Ha belenagyítasz a Google Maps műholdas nézetében Java szigetébe, megdöbbenve látod majd, hogy a meredek heggyoldalak és a vulkáni kráterek kivételével szinte minden talpalatnyi földön utak és házak vannak. Na ebbe képzeld bele a koronavírust.

Indonéziában a mai adatok alapján 893 regisztrált pozitív eset van, amiből 515 jut Jakartára – a pozitívak ~9%-a már elhunyt. Arról sehol semmi adat nincs, hogy az ország mennyit tesztel. Nagy eséllyel több tízezer fertőzöttnél járthatnak már.

A kormányzat nem titkolja a pozitív tesztek lokációját – a jakartai állapotot részletes térkép mutatja, valamint publikálják az azonosított pozitív esetek visszakövetett mozgását is.

A városban még nincs kijárási tilalom. Az iskolák 2 hete zárva és home office-ra buzdítás itt is van. Ennek következményeképp az egyetlen óriási közlekedési dugóból álló város levegője hihetetlen mértékben tisztult, ráadásul az esős évszak végére csak egyre több eső érkezett/érkezik, ami tovább csökkenti a légszennyezést.

Jakarta traffic 2020 március 27 délelőtt. Ami zöldet látsz, az 2 héttel ezelőttig minden nap piros volt.

A városban számos dedikált karantén kórház létesült, az egészségügyi dolgozóknak a város által üzemeltetett hotelek adnak a kórházakhoz közeli szálláslehetőséget, hogy könnyítsék az életüket valamelyest.

A napokban Jakartában 1000 darab utcai fertőtlenítő kamrát installáltak. Ez lényegében egy átlátszó kamra, ami 360 fokban körbepermetezi a benne állót egy olyan fertőtlenítőszerrel, ami nem irritálja sem a bőrt, sem a szemet (Jakartában minden nap ugyanolyan idő van: éjjel 27 ℃, nappal 34 ℃, így itt az, hogy a ruhád nedves lesz, nem igazán probléma).

Ezen próbálj meg nem sírni: a szociális ügyek minisztériuma a több, mint 15 millió (!) szegényszégben élő indonéz család élelmiszersegélyét augusztusig havi (!) 12 USD-val (!) emelte meg, valamint rizst oszt a rászorulóknak.

A Jakartában elhunytakat 4 órán belül eltemetik. A holttestet légmentesen záró fóliába csomagolják, így kerül egy fakoporsóba, majd a koporsót is fóliázzák és a külső fóliaréteget fertőtlenítőszerrel körbepermerezik. Az elhunytakat két dedikált temetőbe temetik.

Indonézia muszlim ország, az emberek rendszeresen imádkoznak együtt mecsetekben. Az indonéz muszlim tanács kiadott egy fatwát, ameny értelmében a péntek déli közös mecsetben imádkozást mostantól otthon kell elvégezni. Ennek ellenére persze számos hívő nem törődik ezzel és egy kupacba gyűlik a tiltás ellenére.

Minderre jön április 23-ától a Ramadan, majd május 24-25-én az Idul Fitri, amikor mindenki hazatér a szülőföldjére. A kormány igyekszik erre előre készülni.

Hirtelen ennyi. Mi jól vagyunk, Era két hete, én 20 éve home office-ból nyomjuk a melót (persze az a 20 év nem pont ugyanígy nézett ki, mint az elmúlt két hét).

2 thoughts on “Emerald of Equator: COVID-19

    1. eFi Post author

      Köszi, ti is! BTW a “pen holder overload” project nincs ám elfelejtve, itt áll a pet project queueban, csak egy nyomorék vékony gumilapot kell hozzá találnom Jakartában, ami akármennyire hülyén hangzik, nem is olyan egyszerű. Itt a DIY store-okban pl. nincsenek ilyen úri huncutságok, hogy faanyag meg csavar 😉

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *