3D nyomtatás: a dagadt csirke

A dolog úgy kezdődött, hogy felszereltem egy Raspberry Pi-t a Prusa MINI 30×30-as alumínium profilból készült Z oszlopára. Ha nem tudod, mi az a 30 mm-es aluprofil, mutatom:

A RPi-t és a Prusa MINIt egy mikro-USB kábel köti össze, ami persze nem pont akkora, mint amekkorára szükség van, így csak útban van belőle a maradék. Persze foghattam volna egy gyorskötözőt és a feltekert vezetéket 3 másodperc alatt összekötegelhettem volna vele – de akkor miből lett volna ez a post?-)

A probléma ezt a megoldást szülte:

Ezek persze csak különböző stációk, míg az 52 variáns után végre megérkeztünk a bal egyen látható Nirvánába
Eddig tart felszerelni
A Prusa MINIn igaziból itt van a szerkezet egy korai iterációja
Ha csavarral rögzítenéd, akkor így szereled össze

Ezt a racsnit már elég rég csináltam, most csak hozzájött az ötlet, hogy mi lenne, ha ráapplikálnék a talpára egy olyan T anyát, ami egyúttal befogja a profil hornyába. Ebből az ötletből aztán három verzió is kerekedett:

Era kedvence a jobb oldali “dagadt csirke” kiadás. Hiszed vagy sem, a spéci alaknak is van értelme!

Az alsó T anya nélküli verzió azoknak készült, akik mégis inkább fém T anyával rögzítenék a racsnit. Mivel a 30 mm-es aluprofilba való anyák M4-es furattal készülnek, így ebben a változatban M4-es csavarhoz való lyuk van.

A kis nyomi racsnikat látva joggal merülhet fel, hogy mi a rákért kellett ebből ötvenkettőt iterálni. Első ránézésre talán nem látszik rajtuk, de az alábbi dolgokra kellett odafigyelni:

  1. A racsni egyik oldala ne lógjon túl a 30 mm-es aluprofil szélén, mert ha arra már felszereltek mondjuk egy akril lapot, akkor nem tudod beforgatni a horonyba a kis dögöt
  2. A T anya a horonyban csak egy irányban forduljon el, a másik irányba ne tudjon körbe-körbe forogni. Ez ad némi stabilitást extra csavar használata nélkül is a horonyba fordított racsninak.
  3. Gondolni kell azokra is, akik mégis fixen szeretnék egy pozícióban rögzíteni a horonyban a racsnit, ezért bele kellett tervezni egy üreget, ami egy M3-as csavart befogad és egy másik üreget is, ami egy M3-as anyának ad helyet. Persze az nem elég, hogy a csavar befér a racsniba és az anya a racsnival együtt a horonyba, hanem arra is oda kell figyelni, hogy az imbuszkulcsnak / csavarhúzónak se legyen útban semmi, amikor a user a csavart molesztálja. Kis extra adalék: a 30×30-as aluprofilba való fém T anyákban ugyan M4-es menet van, ám az M4-es anya nem férne be a horonyba, ezért terveztem bele M3-as csavart és anyát.
  4. Ha a racsni talpába bekerül az azt rögzíteni képes csavar és anya, akkor pár fogat ki kell hagyni, viszont előfordulhat olyan eset, amikor a lehető legszorosabban kell rögzíteni a racsniba pakolt vezetékeket. Erre való a csavartól jobbra levő 3 extra fog.

Ezen felül került bele még menet közben pár apróság:

Az anya foglalatának alján van egy 2 mm-es lyuk arra az esetre, ha valamikor kiszednéd az anyát és nem szeretsz ilyen alkalmakkor káromkodva rombolni
Nem baj, ha az M3x15-ös csavar feje nincs útban a drótoknak, ezért be kellett süllyeszteni amennyire csak lehetett
A fogak az eredeti racsni egyoldalra záró megoldása helyett szimmetrikus 60°-osak lettek és picit rövidebbek is, hogy könnyebben lehessen kezelni a racsnit
A “dagadt csirke” verzió “hasas” karjának alja teljesen zárt állapotban semmi mozgásteret nem hagy a vezetékeknek.

Ha szükséged van a cuccra, az egészet szokás szerint szedheted a youmagine.com-ról.

2 thoughts on “3D nyomtatás: a dagadt csirke

  1. Andris

    Mindig jó olvasni ezeket a bejegyzéseket! Én is hasonló folyamatokon megyek keresztül egy-egy alkatrész tervezésekor, csak én legtöbbször nem veszem a fáradságot, hogy ilyen részletes és élvezetes cikket írjak róla!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *