Kalandom a Microsoft screen sharing szolgáltatásával

Valahányszor arra van szükség, hogy a user gépén valamit matassak vagy demózzak valamit egy felhasználónak, általában a TeamViewer vagy az AnyDesk ugrik be először mint screen sharing mankó és csak másodjára / harmadjára jut eszembe a Skype. Nos, az elmúlt hetekben ebből csak annyi változott, hogy a Skype-ot többet nem tekintem használható opciónak.

Régóta Office 365 előfizető vagyok, a business premium csomagot használom. A csomag része egy Skype for Business alkalmazás is, amit néha használtam screen sharingre – legtöbbször olyan esetekben, amikor a felhasználó nem tudott más hasonló szolgáltatást indítani.

Tavaly decemberben a Microsoft átbillentett valahol egy bitet, amitől az én Skype for Business szolgáltatásomból “magically” Microsoft Teams lett. Ez a váltás a következő változásokat eredményezte:

A Skype for Business app login után örömmel értesít, hogy a cégem immár a Microsoft Teams szolgáltatását használja és induláskor rögtön választhatok is, hogy a Skype vagy a Teams alkalmazást szeretném használni:

Ha ennyi törődés után hálátlan gyökér módon én mégis a Start Skype for Business gombot nyomnám meg, akkor az aljas tettet az alábbi szankciók követik:

 • A Skype for Business app elindul
 • az ablak headere tovább bíztat a Teams használatára
 • a Chats ablakban látom az összes korábbi beszélgetésemet, illetve a Skype for Businesst használó partnereim status változását is…

 • azonban a Contacts menü tokkal vonóval disabled, azaz az alkalmazás jelenlegi formájában arra jó, hogy foglalja a helyet a dokkon, illetve némi CPU loadot eredményezzen:

Gondoltam teszek egy próbát a reklámozott MS Teams szoftverrel is. Az app pöpecül indul, igen csini, de momentán ennyire használható, ugyanis a Skype for Businesst használó contactjaimmal screen sharinget nem tudok csinálni vele.

Summa summarum, az MS Teamsre áttereléssel azt sikerült elérni, hogy jelenlegi formájában sem a Skype for Business, sem a MS Teams alkalmazás nem használható arra, hogy a Skype for Businesst használó partnereimmel screen sharing kapcsolatot létesítsek.

2019 április 10-én írtam a magyar Twitteres Microsoft supportnak, akik megpróbáltak megoldást találni a problémámra, majd odáig jutottunk, hogy ők a business professional csomagom miatt nem tudnak segíteni és megadják az ausztrál ügyfélszolgálat számát, aki meg majd igen.

Az ausztrál ügyfélszolgálattal 2-3×45 perc on hold próbálkozás után hozott össze a sors, akik végül kirendelték a feladatot az egyik support mérnöküknek. Vele mindenféle praktikát kipróbáltunk – Windows virtuális gépben és Mac-en installáltunk Powershellt, mindenféle csomagokat, ment vagy 25+ mail oda-vissza, majd a thread ezzel a levéllel állt meg tegnap:

Azt láttunk a Teams felügyeleti központban, hogy ezt az opciót letiltott Microsofttól.

A PowerShell alkalmazással láthatjuk, hogy ha a letiltása visszaállítható-e. Mint sokszor mondtam, lehetséges az is, hogy a probléma nem megoldható, mert ez egy globális módosítás.

 • A MS Teamsre váltást én senkitől nem kértem, mégis megtörtént
 • a Skype – Teams alkalmazások screen sharing szempontból egész biztosan nem átjárhatóak
 • Jelenlegi formájában sem a Skype for Business, sem a MS Teams alkalmazás nem használható számomra
 • a váltás úgy tűnik, nem csinálható vissza, így 2019 októberig, amíg a Microsoft erőből át nem terel mindenkit az új csittifitti MS Teams appba, nekem nem lesz tőlük screen sharing megoldásom

Itt adtam fel, a tanulságot mindenki vonja le maga.

9 thoughts on “Kalandom a Microsoft screen sharing szolgáltatásával

 1. nrg

  nyilván nem kultúrát megoldás, de ha regisztrálnál egy vadiúj előfizetést , 1 userre business premium kategóriában ott tudnád használni a SfB-t a régebbi kontaktjaiddal?

  Reply
 2. eFi Post author

  Lehet, hogy működne, de hogy én nem fogok próbálkozásra még egyszer egy fillért sem fizetni a Microsoftnak, az tuti.

  Reply
 3. Gábor

  Uninstall és web kliens? Szerintem amúgy ez Apple specifikus, nekem Win10 munkahelyi gépen mindkét cuc működik külön is. Mondjuk én a OneNote kiherélésén dühöngök….

  Reply
  1. eFi Post author

   Webes kliens hiába, ugyanúgy nem tudok SFB – SFB vagy Teams – SFB között screen sharingelni.
   Nem tudom ki döntött, nagy eséllyel helyettem valaki backend oldalon, mert én most installáltam MS Teamst először annak hatására, hogy az SfB erre bíztatott. Épp ez a gusztustalan benne.

   Reply
 4. Hron84

  Nekem működik a két alkalmazás külön, és a S4B nem is bököd a Teams miatt. Screen sharingot még nem volt alkalmam nézni, de én egy kicsit tovább verném a fejüket…

  Reply
  1. eFi Post author

   Akkor nagy eséllyel te nem estél bele abba a merítésbe, amiben a “szerencsés” felhasználókat erőből áttolta a cég a Teams oldalára.

   Reply
 5. Gábor

  Amúgy a sima Skype (ami nem egyenlő a kamuból Skype-for-businessnek átnevezett Lync programmal) is tud screen sharinget….

  Reply
  1. eFi Post author

   Persze, de a korporét usernek nincs vagy nem engedélyezett a sima Skype, plusz a sima Skype screen sharingje nem kompatibilis a Skype for Businessel, szóval ott vagyunk, ahol a part szakad.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *