Sous vide falura

ezt olvasd el. Mielőtt kedvet kapsz és nekiállsz mindenből sous vide verziót készíteni, ezen is érdemes átrágnod magad. Nemrég egymás után szembejött ez a két, egymásra kísértetiesen hasonlító Kickstarter project: Majd megtaláltam ezt: Végül pedig rátaláltam erre az instructables leírásra, ami egy mezei rizsfőző edényt alakít át sous vide masinává. A legutóbbi recepttel eljutottunk addig a pontig, hogy elhatároztam: építek a gyerekeknek egy sous vide gépet. A teljes kontrollert 13 USD pénzért bedobozolva megkapod az aliexpress.com-on – sőt, ezért a pénzért hűteni/fűteni képes vezérlést veszel, amiből nekünk most elég lesz a fűtő oldal. 13 dollár az a lélektani küszöb, aminél már egyszerűen nem éri meg nekiállni saját embedded elektronikát összehackelni, ha egyszer ennyi pénzért létezik egy ilyen korrektül dobozolt megoldás.

A hardver

Első körben tervezünk az eszköznek egy dobozt: sous-vide-box1 A drótok bekötéséhez gyártunk fixen a dobozba egy 3 és egy 5 vezetéket fogadni képes Wago vezetékösszekötő mountot: sous-vide-box2 sous-vide-box3 A dobozba berámoljuk az alkatrészeket, drótozunk, csavarozunk, aztán jöhet a steak gyártás!

A sült

Bezacskózunk némi marhát egy légmentesen zárható műanyag tasakba (az “igazi” sous vide technika szerint vákumozott, légmentesen zárt csomagolás kell a nyersanyagunknak, egyfelől azért, hogy az aerob bacik szaporodását meggátoljuk, másfelől azért, hogy a nyersanyag ne oxidálódhasson): roast-prepared A kontrollert összekötjük a rizsfőzővel, a rizsfőzőt feltöltjük vízzel, a vízbe belógatjuk a kontrollerből jövő hőmérőt, a hőmérőnkre rápakoljuk a zacskós marhánkat, majd a marhánkat egy bögrével biztosítjuk, hogy konstansan elmerüljön a cucc: roast-immersed Mivel marhából gyártunk steaket, ezért 56 fokra állítjuk a kontrollert és hagyjuk, hogy tegye a dolgát, esetünkben ~45 percig: temp-controller Az így előkezelt húsokat aztán egy borzasztó forró serpenyőben némi habzó vajra dobjuk: roast-before-grill oldalanként 2-2 percig pörköljük: roast-grilled végül kiszedjük, picit pihentetjük, és miután konstatáltuk, hogy így sikerült: roast-done befaljuk a fiúkkal ebédre mind.

Szummárium

A fenti megoldástól a boltban kapható konyhakész sous vide eszközök több szempontból jobbak: 0.1 fok pontossággal képesek a hőfok tartására, amit a fűtőközegnek használt víz folyamatos keringtetésével érnek el. Nálunk ez nem játszik: a kis kontrollerünk ugyan 0.1 fok pontossággal mér, ám szabályozni 1 fokos precizitással képes. Ettől függetlenül hidd el nekem, hogy a hibát még nem éreztük meg a steakek ízén.]]>

10 thoughts on “Sous vide falura

  1. Dani

    Nem semmi, szép lett a doboz. Hanyadik verzió lett a végleges? Mi baj volt a zöld kiadással?

    Reply
    1. eFi Post author

      A fekete doboz, amiket a késztermékes fotókon látsz, a 2. verzió, a zöld már a 3.-4. iteráció, szóval azzal nincs semmi baj (a fekete volt kéznél a fotózáshoz, azt építettem a fiaimnak). Szerintem a 4. verzió már készen van, bár még nem szereltem bele az összes komponenst – ha a héten lesz időm, akkor kiderül.
      Sokszor küzdöttem már a vezetékközösítéssel – ez a Wago mount nagyon korrekt megoldásnak tűnik egyelőre.

      Reply
  2. Pingback: Sous vide tojás | eFi.blog

  3. Pingback: A tökéletes sous vide tojás nyomában | eFi.blog

  4. PI

    Nyamm!
    Jól néznek ki ezek a husik.
    És a tojások se semmik! Az általad linkelt harmadik projekt bemutatkozó oldalán van egy videó, abban ők 63 fokon főzik 1 órán keresztül. Próba -> cseresznye!

    Reply
  5. eFi Post author

    63 fok 1 óra is megvolt, de ott a fehérje nekem még az ehetetlenül gusztustalan kategória. Végigcsináltam ugyanezt 64, 66, 68 fokon 30-45-60-75 perces lépésekkel, így adta ki nekem a 68 fok 60 percet. Egyébként ha szép lágytojás-keménytojás átmenetet akarsz nem kiszáradt sárgájával, akkor normálisan 6 percig főzve nagyjából jó eredmény születik 🙂

    Reply
  6. ehran

    Azért én a rendes vákuumozást nem hagynám ki a buliból, egyrészt az egészségügyi megfontolásokból ugye, másrészt meg a gasztronómiai szerepe miatt. Illetve a víz keringetésére is kitalálnék valamit – nem hiszem, hogy nagy kaland lenne barkácsban is, egy akváriumi keringető gondolom megtenné – sokkal egyenletesebbé tenné a melegítést.

    Reply
  7. eFi Post author

    Vákumozni vákumozom én is a zacskókat, a ziploc zacskó csak végszükség esetére van. Persze megoldható a keringetés is, de az majd egy 2.0 verzióban – stay tuned 🙂

    Reply
  8. Pingback: 3D nyomtatás: főzzünk hőkamrát | eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *