3D nyomtatás: kérdésözön #2

Milyen járulékos költségekkel kell számolni egy ilyen kütyü üzemeltetésénél? Szándékosan nem azt kérdeztem, mennyibe kerülhet egy 100 mm élhosszúságú Rubik-kocka legyártása. De biztosan van már tapasztalatod abban, hány üzemórát bír ki az extruder egy nagygenerálig? Szerintem nem sok ilyen van:

  • A printer mellé kell pár szerszám, de ez egyszeri tétel, ezekről írtam már korábban.
  • Ha nincs heated bed, akkor cserélgetned kell az akril tárgyasztalon a tapadást biztosító szalagot.
  • Fogyasztasz némi áramot (lásd lejjebb).
  • A nyersanyagon és az áramon túl nem nagyon kér a printer enni.
Az extruder fejet ~5 tekercs PLA után kezdtem el koszosnak érezni, ami ~3.75 kg. A takarítás egész odáig jutott, hogy most épp szénné hackeljük szerencsétlen extruder fejet, de erről majd lesz külön poszt, remélem már a jövő héten 🙂 Az extruder generálhoz egyébként elsősorban oldószer kell – az elkoszolódáson túl nem nagyon lesz más baja a fejnek. Ha ABS-t használsz, ahhoz jó az aceton. PLA oldószerről is van már info, és némi tetrahidrofurán is várja otthon a garázsban, hogy kipróbáljam, de ez még a jövő zenéje. Mennyi idő után esedékes az ékszíjak cseréje? Na ez a legirritálóbb része az egész konstrukciónak számomra. Nem tudom, még nem tartok ott, hogy cserélni kelljen, de már érik. Az biztos, hogy ez a fémszál nélküli, végtelenített bordás szíj pain-in-the-ass kategória: egyrészt nyúlik, másrészt baromi nehezen állítod feszesre. Sok user hack létezik különböző szíjfeszítési technikákkal, de egyik sem az igazi. Amint Laci gyárt nekem szíjtárcsát, le fogom cserélni fémszálas nem végtelenített szíjakra őket és onnantól megszűnik ez a gond. Mennyire pörgeti meg az árammérőt egy 3D nyomtatás (mennyivel ugrott meg az áram költséged, miután beüzemelted a gépezetet)? Jó kérdés, mérni vagy számolni kellene a két tápegység által felvett áramot. Az biztos, hogy ha heated bedet használsz, akkor nem kevés power megy el a fűtésre – a nálam levő 12 V-os táp 400 Watt teljesítményű, azaz óránként mondjuk ~0.4 * 50 HUF ~= 20 HUF pénzt eszik, plusz a printer 120 Wattos tápja, ha a nyomtató nem a heated bed tápegységéről megy: 0.12 * 50 HUF ~= 6 HUF, azaz mondjuk ~25-30 HUF/óra. A Cura szépen kiszámolja neked előre, hogy a modelled mennyi anyagból mennyi idő alatt fog felépülni, így tudsz kalkulálni előre, ha erre van szükség.]]>

3 thoughts on “3D nyomtatás: kérdésözön #2

  1. mriscience

    Szia efi!
    Lenne kedved 3d nyomatot készíteni pl. az agyadról? Én a szkennelést szeretném optimalizálni ilyesmire (MRI, CT).
    Ha érdekel a dolog, akkor írj!

    Reply
  2. bonooobong

    Szia! Az extruder szltkapáson mit értesz pontosan? Én éppen tegnap szedtem darabjaira a hot-end-et (barrier tube, nozzle, extruder tisztítás célból), néhány tapasztalat:
    a hot-end alkatrészeit csakis felhevítve lehet össze- és szétcsavarozni;
    a nozzle tisztítására a legjobb egy 0.2mm-es drótdarab /pl.Schell-szelep tisztító/
    baromira vigyázni kell, milyen oldószert használsz (én nem használtam semilyen, 250 fokra melegítve kifolyattam belőle mindent majd kitakarítottam manuálisan), mert ha PLA van a fejben és aceton éri, kikristályosodik és mehet a kukába a nozzle.
    Én általában PLA-val és Laywood-dal nyomtatok, a fával nyomtatás után ha áttértem PLA-ra, gyakran maradtak farostok a nozzle-ben és a tube-ban, ma már inkább gyorsan kicserélem a nozzle-t, amit csak erre használok.
    Kiváncsi leszek a fémszálas szíjakra, énis gondolkodom némi upgrade-n.

    Reply
  3. eFi Post author

    Extruder upgrade most egy kicsit szünetel, majd írok róla, ha aktuálissá válik. Egyébként a gyári Ultimaker hot end cseréjéről van szó.
    PLA-nál oldószerként még ki fogom próbálni a tetrahidrofuránt (egy liter vár a garázsban) és a BetaSolution nevű mixet is. Lacitól kaptam olyan tippet is, hogy két tekercs PLA után nyomtassak el egy tekercs ABS-t, mert az pucolja PLA után a fejet (plusz az ABS oldódik acetonban, amit könnyen kipróbálhatsz egy LEGO kockával).
    Fémszálas szíj: amint találok ugyanilyen osztású, de fémszálas szíjat, azonnal le fogom cserélni őket és beszámolok róla. Persze ezt a hosszú szíjakra értem, a rövideknél inkább direct drive lesz a dologból.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *