3D nyomtatás – szerszámok

Imbuszkulcs Az UltiMaker kb. egy kiló fa és fél kiló M3-as csavar ötvözete. A csavarok szerencsére mind M3 méretű imbuszcsavarok, így egyetlen szerszám elég az összeshez. A gyártó az UltiMaker mellé csoamgol egy M3-as imbusz csavarhúzót – ezt tegyük is el gondosan, mert a szervómotorok által folyamatosan cibált szerkezeten időről időre szükség lehet a csavarok utánhúzására (nálam már előfordult, hogy egy ~6 órás print utolsó perceiben vettem észre azt, hogy az alapanyag továbbítását végző szervómotor csavarjai majdnem teljesen kijárták magukat). A csavar másik oldalára kerülő M3-as anyák a legtöbb esetben egy, a részükre kimart tokba kerülnek, ahol pedig nem, oda a gyártó önzáró anyát (=itt a remek alkalom megjegyeznünk, hogy nem magyar nyelvterületen ez a nyloc nut vagy nylon insert lock nut, de semmiképp nem self closing mother) igyekezett tenni, ami nem hagyja, hogy a csavarkötést a rázkódás lelazítsa. Ettől függetlenül már a szereléshez érdemes beszereznünk egy M3-as kulcsot is. Azt se felejtsük el, hogy a tárgyasztalunkat ugyanilyen 4 imbuszcsavar tartja, melyeket rendszeresen kell a tárgyaszatal nyomtatófej síkjához állításakor molesztálnunk. Summa summarum, a szervómotorok környékén a csavarkötéseket érdemes időről időre átvizsgálni.

Tolómérő (en=caliper, pl=suwmiarka)

Mérnünk precízen kell majd és sokat. Szerezzünk be egy digitális verziót. tolomero

Csipesz

A legfontosabb tool, amire csak szükséged lehet! A print úgy indul, hogy a nyomtatószoftver szól a nyomtató vezérlőjének, hogy “Julikám, melegítsd a fejet 220 ℃-ra” és nekiáll fejhőfokot monitorozni, mivel addig nem kezdheti el tolni a nyersanyagot, amíg azt a fej nem képes folyamatosan olvasztani. Nos, ha a fej az utolsó nyomtatáskor csurig telt nyersanyaggal, akkor PLA esetén úgy 170-180 ℃ táján nekiáll egy vékony szálat ereszteni magából, ami képes belerondítani az első réteg nyomtatásba. A fejből kilógó kis műanyag szál(ak) leválasztásához tehát kell egy jó csipesz – minél hegyesebb végű, annál jobb.

“Feszítővas”

Miután kész a print, valahogy rá kell vennünk, hogy lejöjjön a tárgyasztalról. Ez a tárgy első, asztalra tapadó rétegének méretétől függően könnyebb/nehezebb feladat. Valami olyan szerszám kell nekünk, aminek elég éles a széle ahhoz, hogy a tárgy és a tárgyasztal közé tudjuk ékelni, a kész objektum szélének megsértése nélkül, de ugyanakkor elég meredek is a pengéje ahhoz, hogy mindehhez elég feszítést tudjunk vele produkálni. Én erre a feszítővas szerepre egy régi rugós kést használok, amit anno valami csoda folytán egy spam-ben érkezett kérdőív kitöltésével nyertem: joker-knife Ez a kés ennél sokkal többre nem jó. A 3D printer mellé vegyél inkább egy viszonylag erős lemezből készült, éles peremű festőspaknit. Amikor szimplán csak elrontok egy printet és a vékony első rétegeket, vagy esetleg a maradék raftot kell lefeszegetni, arra jó egy mezei textilkés is.

Reszelők

Ha minden szuperül ment, akkor reszelőre semmi szükség. Ám, ha elérhetetlenül szűk helyen maradt valami szemét, vagy az olvadt műanyag nagyobbra tágult, mint amekkorára te mondjuk egy anya foglalatát tervezted benne és ezért nem fog elférni az anya, akkor jól jönnek az apró reszelők. Vegyél kis átmérőjű laposat és hengereset is. Ha már a nyomtatott lyukba szűk csavaranyákról esik szó. Ha ilyen probléma jön szembe, reszelés előtt inkább tekerd fel az anyát egy csavarra, a csavart egy fogóval megfogva az anyát tartsd egy kicsit gázlángba és így nyomd bele a neki szánt, kicsit szűkre sikerült PLA lyukba. A forró fém egyfelől utat nyit a ~170-180 ℃-on olvadó PLA-ban, másrészt a meleg fémre ráhűlő műanyag jó stabilan tart majd. Nos ennyi volt mára, fiatalok. Az unalmas post végére kint leesett a hó, minek hatására gyártottam egy ünnepközeli mézeskalácsot: gingerbread-house Most egy kicsit megint eltávolít az élet a printer mellől, de már megvan a következő téma: alapanyagot fogunk analizálni. Ha emiatt Te is olthatatlan vágyat érzel, akkor továbbra is stay tuned!]]>

3 thoughts on “3D nyomtatás – szerszámok

  1. pappito

    a lelazuló csavarokon nem segít a loctite menetrögzítő? nem oldhatatlan de a lerázkódást meggátolja frankón

    Reply
  2. Pingback: 3D nyomtatás: kérdésözön #2 « eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *