iPhone 4S – invalid SIM, No SIM

blogján az iPhone 4S furcsa hibájáról, amelyről a mai napig még csak fórumokon lehetett olvasni:

…a független iPhone 4S egész egyszerűen nem hajlandó működni ha Telenoros SIM kártya kerül bele, viszont más kártyákkal tökéletesen működik, de megmagyarázhatatlan módon ha az ismerősünk Telenoros kártyája kerül a készülékbe, azzal simán felcsatlakozik a hálózatra a készülék.
A magyar fórumokon is javarészt a magyar Telenor SIM kártyák és az iPhone 4S inkompatibilitásáról megy a diskurzus – az Apple saját belső discussions.apple.com fórumánank releváns threadjében azonban ez sokkal tovább nyílik. A fórumban ugyanerre a problémára panaszkodó felhasználók jelenleg az alábbi szolgáltatók ügyfelei az alábbi országokban (a tiszta kép kedvéért tegyük hozzá, hogy az USA-ból postoló panaszkodók nagy része valószínűleg szolgáltatóhoz kötött készülékkel éli meg ugyanazt a problémát, amit a többi országban a független készülékek tulajdonosainak egy része, hiszen a thread 2011. október 15-én indult és az Egyesült Államokban csak most kezdték meg a független készülékek forgalmazását):
 1. AT&T – USA
 2. Sprint – USA
 3. Verizon – USA
 4. ?ismeretlen? – Ausztrália
 5. Telstra – Ausztrália
 6. Optus – Ausztrália
 7. ?ismeretlen? – Egyesült Királyság
 8. Virgin Mobile – Egyesült Királyság
 9. Orange – Egyesült Királyság
 10. Vodafone – Egyesült Királyság
 11. Airtel – Egyesült Királyság
 12. T-Mobile – Németország
 13. o2 – Németország
 14. Vodafone – Németország
 15. Netcologne – Németország
 16. ?ismeretlen? – Hollandia
 17. Simpel – Hollandia
 18. T-Mobile – Hollandia
 19. ?ismeretlen? – Franciaország
 20. Orange – Franciaország
 21. Vodafone – Egyiptom
 22. T-Mobile – Szlovákia
 23. Telenor – Dánia
 24. Vodafone – Csehország
 25. Movistar – Argentína
 26. Tele 2 – Svédország
 27. ? – Hong Kong
 28. VIVA – Kuwait
 29. Bob.at – Ausztria
 30. MTS-Armenia – Kanada
 31. Vodafone – India
 32. Vodafone – Spanyolország
 33. ?ismeretlen? – Kenya
 34. T-Mobile – Lengyelország
 35. TIM – Brazília
A fórum jelenleg 15 oldalnyi kommentet tartalmaz (15 oldal/komment). A fentiekből jól látszik, hogy ez több, mint 20 különböző szolgáltató, több, mint 10 különböző országból. Most magyar aspektusból nézzünk meg pár érvet, amely a készülék hibátlansága mellett és a Telenor mobilszolgáltatóval szemben áll: Érv: csak a Telenorral vannak problémák, más SIM-ekkel működne / működik. Ellenérv: olvasd el újra a fenti hibalistát. Érv: a Telenor az Apple által “nem támogatott mobilszolgáltató”, nincs Telenor carrier bundle, ezért nem párzik a SIM a 4S-sel. Ellenérv: független GSM készüléknél támogatott mobilszolgáltatónak azt a szolgáltatót nevezzük, mely GSM hálózatot üzemeltet. Érv: van megoldás, mégpedig:
 • ki kell kapcsolni a PIN lockot, akkor megy
 • ki kell kapcsolni az automata szolgáltató keresést, az megoldja
 • ki kell kapcsolni a 3G adatforgalmat, akkor megy
 • le kell ragasztani a microSIM szélét, mert rövidzárat okoz
 • régi SIMet kell microSIMre alakítani, úgy menni fog
 • 128 kb-os SIM kell bele, azt szereti
 • fekete kakast kell áldozni teliholdkor, az meggyógyítja
Ellenérv: ha az adott SIM kártya az adott hálózaton az adott pozícióban egy másik, független GSM készülékben működik, akkor a független iPhone 4S készülékben is működnie _kell_. Btw az utolsó érvet még meg kellene vizsgálni, hátha – 2011 december 10-én lesz telihold legközelebb, addig pont van idő beszerezni a madarat. Nem szürkeimportos független iPhone 4S készüléket Magyarországon a T-Mobile, a Vodafone és az apple.hu webshop forgalmaz. Egyik forgalmazónál sem szerepel a termék leírásában az, hogy a készülék csak bizonyos mobilszolgáltatók GSM hálózatán működne. Ha tehát egy GSM hálózatra tervezett, szolgáltatótól független készüléket vásárol az ügyfél, akkor joggal várhatja el, hogy az az eszköz bármely GSM hálózaton működjön. Gondoljunk csak bele: hogy használja a tulajdonos külföldön a készülékét helyi SIM kártyával? Imádkozzon, hogy az kompatibilis legyen? Update: 2011. december 16-án kijött egy iPhone 4S software update, amely a fent leírt hibát hivatott orvosolni. Az erről szóló Apple support dokumentum erre.]]>

14 thoughts on “iPhone 4S – invalid SIM, No SIM

 1. ferenc.farkas

  Remélem mihamarabb megoldódik a gondod, mindenesetre egyre gázosabb a helyzet. 🙁

  Reply
 2. orrmany

  Az említett oldal a 3GPP honlapján a SIM kártya interfész szabványai és a vonatkozó teszt szabványai.
  Egy “tradícionális telecom” cégnél ezeken át is rágják magukat, meg meg is csinálják a teszteket. Lassúak is ettől (time-to-market értelemben), no meg drágák is. Viszont általában (“öt-kilences” értelemben) működnek is. 🙂
  A “datacom hátterű” cégeknél nem szoktak ekkora feneket keríteni a dolognak és akkor néha(?) a fagyi visszanyal.
  Biztos, hogy részben “savanyú a szőlő” kategória a kérdéses piaci szegmensben érintett kollégáim véleménye, de köztük az Apple-nek a mobilos chipeket szállító cég hírneve nem a legjobb reputációnak örvend. Persze mindenki a saját áruját dícséri. 🙂

  Reply
 3. Pingback: Apple & Care « eFi.blog

  1. eFi Post author

   Az Időmilliomos Apuka: ez vegytiszta bullshit, kipróbáltam a leírtakat is, egyáltalán nem segített.
   Update: izé, részben meg kell, hogy kövesselek, az elkerülte a figyelmem, hogy ez a post a ma éjszaka kiadott software update-et magyarázza el megoldásnak. Örülök, hogy végül software-esen tudták fixálni a problémát. Ettől függetlenül gondolj bele: 2011. november 7-én megkapsz egy eszközt, aminek a korrekt működésére 2011. december 16-áig kell várnod – mennyire tetszene a dolog?

   Reply
 4. Az Időmilliomos Apuka

  Attól még bullshit, hogy nem említik hogy ez csak új szoftverrel működik! Neked azóta nem működött az új készüléked? Ezt a SIM ügyet is megpróbálták csendben intázni (lásd Magic Trackpad). Az Apple ilyen titkolódzós. Az antenna botrány is keveseket érintett, mégis tele volt vele a sajtó. Szerintem is kicsit sokáig tartott a hiba orvoslása, de gondolom eltartott egy darabig amíg letesztelték egy halom szolgáltató SIM-jével.
  Szerinted mit kellett volna tenniük?

  Reply
  1. eFi Post author

   Kommunikálni kellett volna, hogy tudnak a hibáról és keresik az okát. Ha ezt megteszik, megvártam volna én is, míg rájönnek, hogy mi okozza a problémát. Btw az én készülékem nem update-eli magát a tegnapi frissítéssel, így feltételezem, hogy tudják, hogy specifikusan melyik gyártási batch-ek érintettek és azok kapták meg ezt a speciális update-et.

   Reply
 5. Az Időmilliomos Apuka

  1. Jogos.
  2. Azt írták a support cikkben, hogy manuálisan kell egy restore-t nyomni ha gond van, nem feltétlenül fog magától upgradelni. Szóval a te csere készüléked teljesen jól működött?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *