Kálvária #2: AXA csoport Magyarország

előző postban tárgyalt történet koránt sem ért véget – nézzük a ma kiteljesedett folytatást. A második levelet a Posta szerint 2011. október 20-án átveszik. 20-án, 21-én telefonálok az AXA-nak, még semmit nem tudnak a beérkezett 2. kérelemről, próbáljam hétfőn. Október 24-én az AXA ügyfélszolgálat azt a választ adja, hogy végre megkapták a 2. kérelmet is és már ki is küldték a kért tartozáskimutatásokat. Kérem az operátort, hogy mivel még nem kaptam meg a levelüket, legyen kedves most azonnal megmondani a két hitel pontos hátralékát, hogy azonnal elutalhassam, különben nem érkezik meg a pénz az általam két hete kitűzött október 27-ig a bankjukba (27-e mellesleg a hiteltörlesztés fordulónapja). Operátor megmondja a pontos összegeket, 5 perc múlva a pénz elhagyja a bankszámlánkat. A biztonság kedvéért még felhívom a számlavezető bankunkat, hogy igazolják, a pénz holnapra biztosan az AXA számláin lesz – bólintanak, nagy sóhaj, szerintem minden oké – no de persze nem az. Ma, 2011 október 26-án bedobja a postás az AXA levelét. A levélen a keltezési dátum október 21, a borítékon a felvevő posta dátumbélyegzője október 25-öt mutat (wtf #1). Csak emlékeztetőül, 24-én reggel az operátor szerint már kipostázták a levelet, továbbá az ügyfélszolgálat 20-án és 21-én _sem_ tudott még a beérkezett kérelemről, ehhez képest a bank október 21-i keltezéssel választ fogalmaz mindkettőhöz.. A levél közepén az alábbi díjnyertes mondatot találom (még egyszer, történik mindez ma reggel):

Kérjük, hogy legkésőbb a végtörlesztés fenti értéknapját megelőző harmadik banki munkanap reggel 8.00 óráig a kölcsönügylet hitelelszámolási számláján a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez szükséges összeget maradéktalanul biztosítani szíveskedjen, ellenkező esetben a Bank a fenti értéknapra történő végtörlesztést meghiúsultnak tekinti.
Számoljunk egy kicsit együtt! A két héttel ezelőtt feladott kérelemben 2011. október 27-e a megjelölt törlesztőnap. Az ezt megelőző harmadik banki munkanap 2011. október 24-e, hétfő. Ahhoz, hogy a pénz hétfőn reggel 8:00-ra az AXA számláin legyen (GIRO transfer), legalább 1, de a balkánfaktorral is kalkulálva inkább 2 banki munkanappal korábban el kell indítani az utalást, azaz 2011. október 20-án. A részemre megküldött tájékoztatót keltezik 2011. október 21-én, postára adják 2011. október 25-én, azaz a bank már a tájékoztató megírásának pillanatában biztos benne, hogy az ő általa tákolt szabályok értelmében a végtörlesztést meghiúsultnak fogja tekinteni – írhatta volna akár rögtön ezt is, csak hát akkor mennyire kilógna már a lóláb! Amint ezt olvasom, azonnal hívom a +36-1-465-6565-öt, operátor már jól ismer. Mondom neki, hogy ugye ez nem lesz probléma, tekintettel arra, hogy a bank szopat két hete azzal, hogy nem érkeztek be hozzá a kért dokumentumok! Op visszahívást ígér, amiből persze megint az lesz, hogy 5 órával később nem bírok tovább várni és újra tárcsázom az üfsz-t. Ugyanazt az operátort kapom, aki épp most akart hívni, hogy utánanézett a dolognak és sajnos nincs jó híre: a rendszer már végignézte az én két kérelmemet, pénzt nem talált hozzá, így automatikusan elutasították, ennek módosítására nincs más mód, mint hogy újraindítjuk a folyamatot, azaz adjak be két teljesen új kérelmet megint. Még habzó szájjal megkérdem, hogy mégis milyen értéknapot írjak az új kérvényekre, hogy az megfeleljen, továbbá mi a garancia arra, hogy nem hányják el a leveleket újfent és mi kell ahhoz, hogy ne én telefonáljak órákat annak érdekében, hogy az ügy menetéről érdemi tájékoztatást kapjak. Szegény operátor ilyen infoval nem tud szolgálni, de ha gondolom, megadja az AXA panaszvonal számát, ahova ő most bejelentheti a problémámat. A panaszvonalnak 30 napja van a panaszt kivizsgálni (wtf #2). Na itt szakadt el végképp a cérna. A Napi Gazdaság nemrég megjelent cikkében Ámon Kata a következőket írja:
A Pénzügyi Szervezetek Ál­lami Felügyelete (PSZÁF) egyik szervezeti alegységeként jött lét­re július elsején a Pénzügyi Bé­kéltető Testület (PBT), amelyhez olyan fogyasztók fordulhatnak panaszaikkal, akik valamely pénzügyi szervezettel szemben jelentenek be kárigényt. A PBT elé eddig 579 ügy került, míg 2009-ben egész évben nem volt ennyi eset a korábbi békéltető testület előtt. A szervezet 307 döntést hozott meg, kétharma­dát a fogyasztók javára – mond­ta Nadrai Géza, a PBT elnöke a testület sajtótájékoztatóján. A pénzügyi szolgáltatóknak kötelező együttműködniük a PBT-vel, ez azonban nem jelen­ti azt, hogy a szervezeteknek alá is kell vetniük magukat a PBT döntéseinek. Amennyiben a pénzügyi szervezet nem ad döntési hatáskört a testület­nek, a PBT csak ajánlásokat tehet. Ha a cég 60 napon belül nem teljesíti az ajánlást, a tes­tület honlapján nyilvánosságra hozza a pénzügyi szolgáltató nevét. Minden más esetben a békéltető folyamat anonim. Ha a pénzügyi szolgáltató egyáltalán nem hajlandó együttműködni a PBT-vel, a testület szankciókat is eszközölhet, eddig összesen 18 millió forint büntetést szabtak ki, a kárigények kielégíté­sére pedig összesen 13,2 millió forintot ítélt meg a testület a fogyasztóknak. Amennyiben a PBT határoza­tait és ajánlásait nem fogadják el, a cégek bírósághoz fordul­hatnak, a perek sikeraránya még nem ismert. A békéltető testület ügyeinek legnagyobb része a pénzintézet és a fogyasztó megegyezésével és nem szankcionáló határozattal zárult. A PBT átla­gosan 40 nap alatt hoz döntést, ami jóval gyorsabb, mint ha a felek bírósághoz fordulnának. Végtörlesztéshez kapcsolódó pa­naszok még nem érkeztek be – mivel friss jogszabályokról van szó -, de arra számítanak, hogy a közeljövőben emelkedni fog a végtörlesztéses ügyek száma.
Holnap reggel 8:00-kor két dolgom van. Adok még nekik egy utolsó esélyt úgy, hogy megpróbálok beszélni az egyik fiókvezetővel. Ha ez nem segít tisztázni a helyzetet, feladok két újabb kérelmet, majd szép akkurátusan összeszedek minden, az üggyel kapcsolatos dokumentumot, az ügyfélszolgálat felé irányuló híváslistámtól a postán megkért kézbesítési tudakozványokon keresztül a banki tranzakciós igazolásokon át a teljes esetleírásig és a legnagyobb tisztelettel a PSZÁF/PBT elé tárom az ügyet. Ehhez a >2 hete elindult rémálomhoz nem tudok mást hozzátenni, mint azt, hogy
Ezékiel 25:17 Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok!
]]>

7 thoughts on “Kálvária #2: AXA csoport Magyarország

 1. Eagle

  Maximálisan megértelek … Csak egy javaslat. Én már bármilyen piti ügyben is beszélek ügyfélszolgálatokkal automatikusan veszem fel a beszélgetéseket. Egyik iPhone veszi, amíg a másikkal kihangosítva telefonálok… Volt már hogy segített. Ha mész személyesen beszélni, azt is vedd fel.

  Reply
 2. SPS

  sajnos ma ilyen megmondós napom van, de mégis, mit vártál ?
  a banknak nem érdeke, hogy te kifizesd a hiteled, így aztán minden lehetőséget meg fog ragadni arra, hogy ne sikerüljön
  és igen, ma Magyarországon simán csinálhatnak ilyeneket, mert senki nem fogja elverni rajtuk a port
  attól még, hogy te be/feljelented őket a bárhol, még nem fog semmi megváltozni
  ha esetleg ki is szabnak valami bírságot, attól még az egyéneket ugyanúgy fogják szopatni
  és addig csinálják ezt, amig valaki atombombával helyre nem teszi őket, de sajnos ez nem valószínű
  ez van.
  és teljesen igazad van, és így még dühítőbb, hogy nem tudsz semmit csinálni.
  én a Postával vagyok egy sokkal kisebb kaliberű ügyben vitában, és végig fogom vinni, de tudom, hogy az lesz a vége, hogy esetleg elismerik, hogy hibáztak, de ennél semmi több, és ezt is csak addigra, amikorra már az egész senkit nem érdekel és nem számít …
  a holnapi nap szebb lesz.

  Reply
 3. eFi Post author

  SPS: “másképp, mint mások” 🙂 btw nem én választottam ezt a bankot, hanem ez a bank felzabált egy másikat, akinél én a hitelszerződést kötöttem. És igenis nem mondom, hogy ez a standard eljárás kis hazánkban, mivel legalább 3 másik banki végtörlesztés sztoriról tudok ismeretségi körben, ahol a 3 különböző banknál teljesen simán és készségesen ment minden.
  Egy szó mint száz, nem mindenki született Getz-en, aki viszont mégis és engem próbál szivatni, az emberére akadt, mert nem fogom sajnálni a fáradtságot, hogy elégtételt vegyek.

  Reply
 4. tibor

  Mukodik a “Duce” taktikaja.
  Adott egy balfasz vilagmegvalto (ertsd populista) otlet. Banknak nem tetszik (valahol jogosan). Polgar probalja kihasznalni a lehetoseget. Bank probalja megakadalyozni. Polgar megjobban utalja a bankot. “Duce” boldog.

  Reply
  1. eFi Post author

   True. Btw nem utálom a bankokat, a saját számlavezető bankommal pl. semmi bajom a világon. Ezt az egyet (akit ráadásul nem én választottam) meg igen.

   Reply
 5. Pingback: Kálvária #4: AXA csoport Magyarország « eFi.blog

 6. Pingback: Kálvária #5: AXA csoport Magyarország | eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *