Mac, SSD, RAID0 stripped

Handrásnál, hogy elszánta magát 2 db SSD installra. Én is megtettem ezt nemrég, íme a történet.

A csábítás

Még 2009 novemberében olvastam Eric Cheng blogján egy bejegyzést a MacBook Pro-ban stripped RAID0-ba kötött SSD-ről, ami elindította az agyamban a kattogást. Rengeteget olvastam SSD ügyben míg megszületett a döntés: Intel X-25M kell nekem, 160 gigás, 2 darab. Upo cimborám emlegette, hogy a Kingston M sorozatú SSD-i gyakorlatilag az Intel X-25M-ek átcimkézve és picit olcsóbban jutok így hozzá, így esett rájuk a választás. Eric elég sokat lamentál a postjában azon, hogy milyen SSD-t érdemes választani – nem véletlenül. Kétségtelenül nagy profitú a piac, a gyártók csak úgy szórják a sokszázmega/sec R/W varázsigéket a levegőbe, de vásárlás előtt mindenképp alaposan utána kell olvasni az adott típusnak. Egy biztos: az Intel X-25 sorozat lett _a_ referencia, amelynek darabjai minden összehasonlító elemzésben visszaköszönnek majd, ha kutatni kezdesz.

Az install

A beépítéshez az Eric által javasolt MCE OptiBay keretet használtam én is – teljesen korrekt, precíz darab. Az MCE a beépítő keret mellé küld egy elsőre tollnak látszó csavarhúzót (!) a szereléshez és egy külső, USB-s házat is a gépből kioperált DVD meghajtód számára. Puritán, fekete, lapos ház, Y USB madzaggal (azaz a külső táp szerepét a 2. USB csatlakozóról jövő 5 Volt látja el), teljesen korrekt. Az USB-n mountolt DVD-t a Mac ugyanúgy látja, mint amikor a SATA portján lakott a meghajtó a notebook belsejében. Az egész szerelési procedúra nekem, a lapátkezű codernek is csak cirka 30 percét vette igénybe. A stripped RAID0 tömb összerakását az OS X install diszk bootolása után a Disk Utilityben lehet megtenni: létre kell hozni a RAID setet és belecibálni a két lemezt, beállítani a blokkméretet (én 64k-t adtam neki) azt Sanyi – a többi megy magától. A végén az OS X egy darab meghajtónak látja a 2 lemezed:

Empirikum

ssd-stripped-raid0-xbench Ax XBench teszt szép számokat mutat, de önmagában ez kit érdekel – inkább mesélek a személyes enduser élményről. Az SSD installálása után tud ráébredni az embergyerek, hogy mennyire durván szűk keresztmetszetet jelent a hard disk egy mai konfigurációban. Mintha 2012-ből hoztam volna egy Mac-et: elképesztő az a sebesség, ahogy a GUI és az alkalmazások reagálnak a parancsodra! A Spotlight adatbázis mintha a RAM-ban lenne, az alkalmazások ikonja többnyire egyet ugrik és indulnak, a VMware Fusion virtuális gép 6 (!) másodperc alatt teszi le suspendedbe az aktuális Windows XP-t, a tömörített file-ok kicsomagolása elképesztő sebességgel történik. Az akksi teljesítményének alakulásáról sajna nem tudok beszámolni, mert nálam a notebook javarészt asztali gépet játszik (utálom is az Apple-t, hogy 6 madzagot kell minden mozgatásnál külön-külön cibálni). A tömb sebessége az ismételt XBench tesztek szerint a használat során valamennyit csökkent (jelenleg kb. félig van kihasználva a rendelkezésre álló ~310 GB). Fontosnak érzem kiemelni azt, hogy mindezt az XBench mondja – a felhasználói élmény változatlan, a gép SSD-vel egy brutal de luxe vadállat!

Summary

Mindennek persze ára van, az SSD nem olcsó dolog, a nagy SSD még drágább, abból kettő meg hadd ne fokozzam (mert nem ez a cél). Egy dolgot biztosan leszögezhetek: 1988 óta van ilyen-olyan computer a kezeim alatt, de soha, ismétlem, _soha_ egyetlen egy hardware beruházás sem hozott ilyen kézzelfogható teljesítménynövekedést. Ha munkára használod a gépet és össze tudod spórolni az SSD árát akkor rajta, csináld, nem fogod megbánni! ]]>

25 thoughts on “Mac, SSD, RAID0 stripped

 1. eFi Post author

  adrianszpi: hol láttál iMac-ra utalást a postban? 🙂 De ha már felütötted a magas labdát, két lehetőséged is van:
  1. megvesz SSD + 2.5->3.5 keret, bevisz iMac szervizbe, kifizet óradíj, berakat garvesztés nélkül SSD
  2. veszel SATA-USB átalakítót, feldugod ezen keresztül az iMac-re az SSD-t, teszel rá OS X és erről bootolsz
  Még valami: annyira döbbenetesen meggyőző a sebességkülönbség, hogy ha iMac-em lenne, akkor is megcsináltam volna valamelyik módon.

  Reply
 2. bads

  ez igen, 2 ssd egy notiban már nem rossz. 🙂
  ez a 160gigás Kingston M mennyivel olcsóbb mint az Intel sajátja? mert az utóbbit láttam már 99e körül is.
  csinálhatnál egy videót is a saját workflow-dról, jó lenne látni ahogy letépi a fejemünket az ssd. engem pl főleg a vmware érdekelne.

  Reply
 3. eFi Post author

  bads: közel egy hónapig csak az első SSD volt meg éz azzal is bőven elég a speed, csak a helyet éreztem kicsinek, így jött a 2. A Kingston asszem olyan 10kHUF-fal kerül kevesebbe. VMware Fusion, Aperture, Safari start video erre.

  Reply
 4. bads

  najsz! köszi a cumót. tényleg látszik hogy egy asztali gépben ez az egyetlen értelmes fejlesztés, laptopba meg kötelező jellegű csere. nem beszélve arról hogy így már nem morgatja semmi a gépházat, ölben használva tényleg kifejezetten kellemes lehet.
  az ott a háttérben egy U2410? 🙂 nekem az öcsi 2209WA van és ez az eddigi legjobb display amit használtam.

  Reply
 5. eFi Post author

  Igen, az kimaradt, hogy azóta teljesen hangtalan a gép, ami szintén kellemes feature.
  Igen, U2410, szeretem nagyon. Kalibrálás nélkül kicsit furcsa volt a pirosa, de bekalibrálva teljesen korrekt.

  Reply
 6. adrianszpi

  A kérdésem költői volt 🙂
  Szedtem már szét iMac-et, HDD csere miatt, igaz még a régi fehéret.
  Megnéztem az http://www.ifixit.com -on , hogy megy az új 27″ iMac-ban a HDD csere.
  De ezt még sajnálom szétszedni 🙂
  Most költözök át egy “fullos” MacBook Pro-ról (nincs benne ssd) 🙂
  Viszont bekapcsolásnál nem érzem annyira a gyorsaságát az i5-ős procinak.
  Részemről a macbook-os korszak egy darabbig lezárva, lusta vagyok cipelni a 15″.

  Reply
 7. eFi Post author

  A boot folyamatnak a proci sebességéhez már rég alig van köze szerintem – a diszk I/O korlátoz, de veszettül.

  Reply
 8. adrianszpi

  na ennyire már nem értek hozzá, de nem is akarok 🙂
  max. nem kapcsolom ki a gépet 🙂
  + én a türelmetlen fajta vagyok 🙂

  Reply
 9. Tamas

  Szia!
  Honnan szerezted be az OptiBay-t? Mennyibe került amire ideért?
  Üdv/Tamás

  Reply
  1. eFi Post author

   A gyártótól rendeltem (nem találtam más forrást, pedig széttúrtam érte a netet decemberben) és 164.88 USD volt a vége mindennel.

   Reply
 10. Tamas

  Köszi, találtam EU-s forgalmazókat, de ott nem adják hozzá a külső ODD keretet, az is megy rendesen neked?

  Reply
 11. greg

  nem tudom rászánni magamat. 🙂 egyrészt most épp nem a mac-en dolgozom, hobbira meg kicsit durva… főleg raid-ben 2 😀 értem én h így halk meg minden, de egyelőre handrás felállása tűnik arany középútnak, ahol a dvd helyére kerül egy mezei hdd. 500GB, aztán arra mehet az itunes, iphoto, aperture library meg a movies folder… nem tudom akkor milyen gyakran pörgeti a lemezt, ha ezekhez épp nem nyúlok…
  illetve egy kicsit elbizonytalanít, hogy x időközönként még mindig “kondícionálni” kell a flash-t, különben belassul a használattól. erre is csak jobb lenne a fenti felállás… felcsűröm az 500GB-os HDD-re az SSD tartalmát, megformázom, aztán a HDD-ről megy a visszamásolás.
  hang meg sebesség szempontjából ennyivel jobb a raid megoldás? na majd lamentálok még rajta.

  Reply
 12. eFi Post author

  greg: tudom, egy kiskölök prioritásosabb, DE leülsz mellé drága nerd barátom és beszippant a teljesítménye azonnal 🙂 Na majd a tavaszi bulin meglátod!
  A RAID0 hozzátett a sebességhez ugyan, de egyszerűen nem érzem, mert egy szimpla SSD is bőven brutál állat disznó gyors.

  Reply
 13. Pingback: OCZSSD2-1SLD30G OCZ, It’s fast. Solid return.. | misteRate.info

 14. Shtirley

  Ezért szeretném én a következőt csinálni:
  SSD a vinyó helyére, arra a rendszer. 500 GB-os vinyó az ODD helyére, arra a home directory.
  A rendszer ezáltal gyors lesz, a home meg hízhat ahogy akar. Azt a kis akkuidő-csökkenést meg benyeljük. Szerintem nem lesz több 10%-nál, mert tulajdonképpen marad egy vinyó a gépben csak az ODD-t cserélem ki egy SSD-re, ami eleve kevesebbet fogyaszt mint egy HDD.

  Reply
 15. Imi

  eFi, most allok ssd vasarlas elott, de par kerdesem meg megvalaszolatlan, talan tudnal segiteni: a winnek ugye van trim tamogatasa, ami az ssd-k belassulasat elozi meg, a macre van azota ilyen tamogatas, akar hivatalos, akar kulso progi, amit idonkent lefuttatva ’tisztaba teszi’ az ssd-t?
  illetve, a kerdesem meg az lenne, hogy atlagos napi 2-3 oras hasznalat mellett, melyben neha beleesik tobb szaz raw file feldolgozasa (lightroom, aperture, photoshop), milyen gyorsan szemetelodik tele az ssd, milyen idokozonkent kell takaritani? mennyi ido az, amikor elkezd belassulni?
  valaszaidat elore is koszonom!
  Imi

  Reply
 16. eFi Post author

  TRIM: OS X nem tudja még, de ha ilyen lassulást tapasztalnál, akkor a “reconditioning” a megfelelő varázsige, amíg Steve meg nem adja nekünk a TRIM-et. A DiskTester tudja ezt. Elvileg az Intelnek létezik ugyanilyen, ingyenes reconditioning toolja (=Intel SSD ToolBox), de én ebből csak Win* alá való .msi installeres verziót találtam. Igaz nem is nagyon kerestem még ilyet, mivel január óta szinte semmiféle lassulást nem érzek: a gép elképesztően gyors, minden másodperc munka öröm vele (ma ültem a fiam 2010 februári MacBook Pro-ja előtt, amiben hagyományos HDD van és megdöbbenten láttam, hogy mennyire lassú a Spotlight). Szóval ne félj ettől az “öregedős” sztoritól, hanem vágj bele, amint teheted – egy teljesen más gépet kapsz vissza.
  Én programozó vagyok, a munkám alapvetően nem termel sok giga file-t, de az userek küldenek heti kb 50-100 mega adatot ellenőrzésre, illetve én is gyártom a kontentot egy digitális kamerával bőven. Azt tudom mondani, hogy nálam egy teljesen standard géphasználat mellett nem lassult érezhetően semennyire sem az SSD.

  Reply
 17. Imi

  a 80 gigas eleg rendszerlemeznek, ugyanazt az M szerias kingstont veszem (mak, hogy pont ezt teszteltetek, mak, hogy ez hajszalra egyezik az intel csucs sorozataval technikailag, es mak, hogy ugy nez ki, aron alul tudok venni uj, bontatlan darabot belole)
  kb masfel het, es meglesz, rogton fizu utan 😀
  a mac osx telepitesnel van valami tudnivalo? vagy azonnal felismeri gond nelkul, es hajra, mehet is a telepites?

  Reply
 18. Imi

  bocsanat, majd elfelejtem: koszonom szepen a valaszod, ezzel mar igy is nagyon sokat segitettel es lenditettel a dolgok meneten 🙂

  Reply
 19. eFi Post author

  Imi: semmi extra, teljesen standard diszknek látszik. Ha RAID0 tömböt csinálnál, akkor kellene az elején tömböt gyártani, de ha mezei system disk lesz belőle, akkor semmi dolgot, csak beteszed a mostani HDD helyére és go.
  Sok örömöd lesz benne, meglátod!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *