Eladó az eFi’s Nikon DSLR gigapack

Preface: ez egy hirdetés poszt. Ha nem akarsz épp DSLR-t venni de fotós geek vagy, akkor is érdekes lehet végigmenni rajta, hátha tudok némi inspirációt adni.

Nem gondoltam, hogy egyszer meg akarok válni ettől a géptől és a hozzá való dolgoktól, annyira szeretem. Ha épp DSLR-t vennél, érdemes elgondolkodni ezen a csomagon, mert belepakolok mindent, amiből a nekem tökéletes kitet megépítettem. Mutatom mi van benne:

Itt van pár tétel kicsit más szögből is:

Hogy mesélni tudjak a sokmindenről, beszámoztam a tételeket:

1. Nikon D750 váz

A D750 2014-ben jelent meg. A kameráról nálam sokkal többet / okosabban elmond a DPReview tesztje, illetve ez a 2023-as videós vélemény:

Én inkább arról mesélnék, én mit szeretek nagyon benne:

  • 51 pontos, nagyon gyors és precíz autofókusz, tűéles képek
  • beépített digitális vízmérték
  • fel/le hajtogatható LCD
  • dupla SD kártya foglalat
  • alaposan átgondolt és a végletekig testreszabható UI

A vázban 15842 expó van.

2. Sigma 35 mm f1.4 ART objektív

Már a Canon 5D Mark II-höz is egy fix 35 mm-es obit használtam. A 35 mm-es fixről Árkossy Zsolti barátom győzött meg szuper egyszerűen. Azt mondta, nyissam meg a Lightroomot és nézzem meg, hogy milyen gyújtótávolsággal készült a képek nagy százaléka, majd vegyem meg abból a fix obiból a létező legnagyobb fényerejűt. Nálam 80% felett volt 35 mm körüli kép, így lett a Canon fix 35-ös obija a Canon 5D Mark II állandó társa, majd később a D750 Nikonon ez a Sigma.

Szakavatott review a Sigma 35 mm f1.4 ART-ról is van a DPReview-től, a videóban pedig Josh Winarski mesél róla:

Amit én imádok ebben az obiban:

  • borzasztó gyors és precíz az autofókusz
  • szinte teljesen hangtalan
  • az f1.4-gyel koromsötétben is van nálad egy használható DSLR pakk
  • és persze gyönyörű rajzú

Extrák

A nagy Nikont és a Sigma obit még akkor vettem, amikor Lengyelországban éltünk. Rengeteget cipeltem mindenhova és idővel a többi fotós geekhez hasonlóan a kitet elláttam jópár kiegészítővel – ezek jönnek most.

3. B+W XS-Pro MRC nano 67mm UV szűrő

A Sigma lencse védelmére került fel az objektívre.

4. Peak Design Clutch csuklópánt

A Clutch egy gyorsan állítható csuklópánt, amit én az RRS L plate-re rögzítve használtam.

Nagyon szerettem benne, hogy belebújva simán lógott a kezemen a kamera.

5. Really Right Stuff BD750-L L-Plate

A srácok a Really Right Stufftól elmagyarázzák, miért is jó az L plate:

Örök kedvencem az Arca Swiss gyorscseretalp rendszer: szinte minden fotós cuccom ilyen és egy csomó Arca Swiss kompatibilis 3D nyomtatható kiegészítőt terveztem és tervezek a mai napig hozzá:

A Really Right Stuff L plate-je Arca Swiss kompatibilis. Ezen túl villámgyors portrait / landscape átállást tesz lehetővé egy állványon és két oldalról védi is a kamera vázát.

Ha a poszt 2. képén jobban megnézed az RRS L-plate jobb oldalát, akkor feltűnhet, hogy azon van egy látszólag értelmetlenül nagy lyuk. Well, az a lyuk a 13. tétellel függ össze, lejjebb mindjárt mesélek róla!

6-7. Spider Holster SpiderPro mount és Arca Swiss adapter

A Spider Holster SpiderPro [7] övcsatja arra jó, hogy a kamerát az övedre akasztva tudd cipelni. Az utólagos upgrade-ként árult Arca Swiss adapterrel pedig oldható módon lehetett az Arca Swiss talppal ellátott kamerát Spider Holster kompatibilissé tenni.

8. Peak Design Capture

A Peak Design Capture mount szintén Arca Swiss kompatibilis talpat használ, amit a kamera aljára (vagy bármi más hurcolandó dologra, amin állványmenet van) lehet felcsavarozni. A Capture övre vagy akár a hátizsák vállszíjára is rögzíthető.

9. Hoya Variable Density ND filter

Az ND szűrők arra valók, hogy csökkenteni tudd a lencsébe bejutó fény mennyiségét és így hosszabb expozíciós időt használva tudj fotózni. A variable density ND filterekben két polárszűrőt fordítanak egymással szembe és ezeket egymáson elforgatva tudod állítani a sötétítés mértékét.

A Sigma 35 mm f1.4 ART obi 67 mm-es, én anno 77-mm-es vari ND szűrőt találtam és tekertem rá egy 77-67 mm-es szűkítőt, így téve kompatibilissé a 35-ös Sigma objektívvel.

10. LensPen kit

A LensPen kit az objektív tisztításához szükséges eszközöket tartalmazza.

11. KUVRD univerzális szilikon lencsesapka

Ez egy szilikon lencsesapka, ami jó az obi elejére/hátuljára, víz és porálló, soha le nem esik magától és valamennyire az ütéstől is védi az objektíved.

12. Think Tank Digital Holster 20 kameratáska

Rengeteg fotós táskát kipróbáltam és ezt szerettem a legjobban. A Nikon+Sigma combo és egy csomó apró köcölék tökéletesen fittel bele, ráadásul ha egy hosszabb teleobjektívvel kellene hurcolni a Nikont, csak ki kell zipzározni az alsó objektív hosszabbító részét és így akár a 70-200-as tele is elfér benne a vázon.

13. Magpul Gen 2 MS4 Dual QD Sling

Erre a szíjra közel negyed évet vadásztam. Rengeteget kerestem azt a vállszíjat, aminek a végén szabadon foroghat a kamera, de ugyanakkor egy mozdulattal leválaszthatom róla és ehhez nem kell szíjakat kibefűzögetni.

Minden továbbit elmagyaráz ez a video:

A szíjat eredetileg a fentebb emlegetett Really Right Stuffnál találtam, akik szintén rájöttek, hogy milyen jó ötlet, ha a saját L plate-ik aljában implementálják a MagPul MS4 rugós csatlakozójával kompatibilis lyukat. Megcsinálták és kész is volt a tökéletes kameraszíj!

14. Nikon MC-DC2 távkioldó kábel

A kamera és Nikon kompatibilis távvezérlők összekötésére való kábel. Én az Edelkrone slidereivel használtam. Anno véletlenül 2 db került a rendelésbe, így az eFi DSLR gigapackban is mindkettő benne van.

15. PinOut remote/GPS

A PinOut egy japán csapat által tervezett Bluetooth LE alapú kis kiegészítő, ami a kamera adatportjából kapja a tápot. A hozzá való mobil alkalmazással távirányíthatod a kamerát, de ami nekem sokkal fontosabb volt, hogy a kamera a benne levő GPS-t használva azonnal geotaggeli a készített képeket.

16. Sigma / Nikon váz sapkák és egy extra sárga meglepetés

A két sapka a D750 vázzal és a Sigma objektívvel érkezett, az alattuk levő sárga izét viszont én terveztem és nyomtattam:

Amikor terepen fotózol, a lencsesapka van útban leginkább. Persze elrakhatod a fotós táskába is, de mennyire praktikus lenne, ha egy mozdulattal fel lehetne csíptetni mondjuk a kamera szíjára?

A nyomtatott, 67 mm-es sapkához való kis gadget pont erre szolgál.

17. Finom fókuszállító eszköz

A neve elmond mindent: felhúzod az objektív fókuszgyűrűjére és a két hosszú lábánál fogva egész finoman tudsz fókuszt állítani. Videózáshoz találtam ki.

18. Amik lemaradtak a fotókról

Természetesen a pack része a kamerával szállított standard Nikon akksi, akksitöltő és a töltőhöz való borotvazsinór, továbbá 2 db 90 MB/s sebességű 64 GB-os SanDisk Extreme SD kártya is.

Mennyi, hogyan?

A komponensek mai ára kb így néz ki (amit megtaláltam használtban, annak használt ára van feltüntetve):

  • Nikon D750 váz használt: ~240.000 – 315.000 Ft
  • Sigma 35 mm f1.4 ART lencse használt: ~240.000 – 300.000 Ft
  • B+W XS-Pro MRC nano 67mm UV szűrő: ~19.000 Ft
  • Peak Design Clutch handstrap: 21.900 Ft
  • Really Right Stuff BD750-L L-Plate: ~58.000 Ft
  • Spider Holster SpiderPro mount és Arca Swiss adapter: ~45.000 Ft
  • Peak Design Capture: ~35.000 Ft
  • Hoya Variable Density ND filter: ~50.000 Ft
  • LensPen kit: 8.990 Ft
  • KUVRD univerzális szilikon lencsesapka: ~7.200 Ft
  • Think Tank Digital Holster 20 kameratáska: 34.990 Ft
  • Magpul Gen 2 MS4 Dual QD Sling szíj: 46.900 Ft
  • Nikon MC-DC2 távkioldó kábel: ~3.000 Ft
  • PinOut remote/GPS: ~24.000 Ft

Ez ~834.000 Ft mindösszesen.

A gigapack csak egyben eladó, 579.000 Ft-ért. Ha érdekel, kommentelj!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *