Elektronika for dummies

Tizenéve én szereltem át saját házunk elektromos hálózatát, pakoltam bele a mikrokontrollereket kilószámra meg persze írtam hozzá az ezeket használó szoftvert. Kolbásztöltő üzemmérnök létemre a szoftver sosem volt idegen, már 1988-ban krakkoltuk a C64 kódot a koleszban. A vas azonban más – soha nem magyarázta senki normálisan és fizikához is lusta && hülye voltam mindig (pedig Sipi milyen jó tanárunk volt!).

Na ez változik most meg mind.

Hosszú hónapok óta keresek olyan szoftvert, amivel szabványos rajzot összerakva lehet áramkörök működését szimulálni és analizálni amit összetákoltam. Tegnap este szembe is jött az, amit tényleg tátott szájjal néztem egy darabig, majd – miután egy perc alatt megértettem belőle, hogy hogyan simulnak le az áramcsúcsok a Graetz híd B oldalára kötött kondi hatására – azonnal kifizettem a fejlesztő srácnak 5490 HUF-ot a munkájáért:

A mai világban nagy divat a havidíjas szoftver – az EveryCircuit nem ilyen. Egy darab accountot készítesz bármelyik platformon, egyszer kifizeted az alkalmazást és onnantól minden eszközödön megy, telepített alkalmazásként és browserben is.

5 thoughts on “Elektronika for dummies

  1. nrg

    Ennél már csak az ingyenes KiCad Spice szimulátor része a menőbb, amikor a konkrét áramköröd (amiből tudsz pcb-t gyártani) szimulálását végzi el a konkrét alkatrész datasheetjén alapuló felparaméterezett fileok alapján. Például ahogy egy-egy alkatrésznek le lehet tölteni a 3d modelljét, úgy a fizikai paramétereit is hogy “áram alatt” hogy működnek.
    persze nem olyan fancy pancy mint az every circuit, de tök érdekes, hogy gyártás előtt tényleg annyi amper jön ki amit elképzeltél 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *