3D nyomtatás: ehetek belőle?

commentben, hogy ártalmas-e az egészségre, ha a kerámia bögrén PLA-ból printelt fedőt használna. A válasz picit túllóg egy commenten, ezért rittyentettem belőle egy postot. Nem elég a nyersanyagot vizsgálni ahhoz, hogy eldöntsd, káros-e az egészségre egy printelt darab. Nézzük!

Bacilakás

Az FDM technológiával készült printeknél óhatatlanul sok apró rés keletkezik, amelyekben könnyen megtelepszenek a baktériumok. Ezt megelőzendő lehetne monduk poliuretán alapú tömítő anyaggal bevonni a kész printet, ami eltömi a nyomtatott mikroréseket. A masterbond.com forgalmaz többféle ilyet.

Print nyersanyag

A PLA-t kukoricakeményítőből készítik zömmel – ez még önmagában “food safe” lenne, ám meg kell nézni, hogy a gyártó milyen adalékokat kever a szálba, mert azok lehet, hogy nem “food safe” kategóriájúak. A nem abszolút noname nyersanyagokhoz a gyártó mellékel vagy letölthetővé tesz egy “material safety data sheet” (=MSDS) dokumentumot, amiben specifikálja a pontos összetételt és azt is feltünteti, hogy az amerikai FDA food safe-nek minősítette-e. Ha egy nyersanyag FDS food safe, az valószínűleg reklámként ott virít a csomagolásán 🙂 Általában food safe-nek tekintik
  • a kerámiákat
  • az adalékok nélkül készült PLA-t
  • a polietilént és annak kopolimerét a PETG-t
  • a 9085-ös ULTEM-et (ami az a poliéterimid, amit az FDM nyomtatók tárgyasztalán is használunk)
  • a polipropilént (=PP)
  • az adalékolatlan nylont
  • a poliéter-éter-ketont (PEEK)
Egészségre potenciálisan ártalmasnak dedikált nyersanyagok:
  • ABS
  • adalékolt PLA
  • adalékolt nylon
  • polikarbonát (=PC)
A makergeeks.com forgalmaz egy csomó jól kinéző FDA food safe minősítésű PLA-t, van nekik 1.75 mm-es és 2.85 mm-es száluk is.

Printer komponensek, amiken áthalad a nyersanyag

Itt elsősorban a szálat olvasztó hotendről van szó, amiből szintén kerülhet szennyeződés a készülő ojjektumra. BTW olyat is láttam már, hogy a kisebb súrlódás miatt varrógép-olajat adagol valaki a műanyagszálat vezető teflon bovdenbe – abból sem ennénk szívesen, ugye? 🙂 A hotendek fejét általában rézből készítik, ami ólomszennyezést tartalmazhat. Prusának van egy 303-as rozsdamentes “food safe” acélból készült hotendje, bár a saját printerén ő is inkább az E3D fejeket használja :). A holland 123-3D forgalmaz E3D kompatibilis, szintén 303-as rozsdamentes acélból készült kifejezetten food safe hotend nozzle-t.

Hőállóság

Nem elég, hogy food safe lesz a műanyag tárgyad, nem árt, ha kibírja a mosogatást. A PLA 50-55 ℃-on lágyul, egy mosogatógép simán szétszedi, ezért azt pl. kézmeleg vízben mondjuk antibakteriális szappannal lehet csak elmosogatni.

Edény vagy kés?

Egy sütivágó valószínűleg nem “bomlik bele” az élelmiszerbe, ám más a helyzet, ha a printelt objektumban élelmiszert tárolnál. ]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *