3D nyomtatás: Prusa i3 MK2 is coming!

Preface: Régóta vagyok 3D printer nélkül, így sajna nincs is ilyen jellegű poszt mostanában. Azonban eszembe jutott, hogy írhatnék valamiről, ami a témába vág, nagyon is érint és alig várom, hogy kipróbáljam.

1. rész, amiben csak megrendelek egy printert

Még szeptember közepén sikerült megrendelnem egy Prusa i3 MK2 printert. Egy kivétellel minden kritériumomnak megfelelt:
  • fém kerete van, aminek nem számít a levegő hőmérsékletének és páratartalmának ingadozása
  • direkt extruder hajtja, azaz nincs a nyersanyagtovábbító teflon cső miatt extra pontatlanság
  • proximity szenzorral 9 ponton elvégzett Z level kalibráció segít kiküszöbölni a nem teljesen vízszintes tárgyasztal okozta problémákat
  • a tárgyasztal felülete poliether-imid (=PEI) fólia, aminél jobb tapadást senki nem tud vegyszerek, ABS juice és egyéb hókuszpókusz nélkül (BTW Josef ebben a korai tesztek során egy tweetje alapján még nem nagyon hitt, de szerencsére egyszercsak meggyőzte valami :))
  • E3D v6 hotenddel szerelik, ami az általam próbált megoldások közül eddig a legjobbnak bizonyult (Sanjay-ék is elég őrülten maximalisták ahhoz, hogy tetszen, amit csinálnak – egy utolsó példának itt van a hotendjükhöz tervezett szilikon zokni, amit én is legyártottam anno az Ultimakerhez magamnak autóipari nagy hőtűrésű szilikonból, sokkal durungabb kivitelben)
  • computertől függetlenül képes működni
Az egyetlen negatívumként csak azt tudtam felróni a printernek, hogy nem zárt térben nyomtat, viszont ezen viszonylag egyszerű lesz segíteni (építek is neki majd egy dobozt openbeam keretből). Amikor rászántam magam a rendelésre, már majdnem túl késő volt: pár hét volt hátra a költözésünkig, viszont az új Prusa i3 MK2 printerre akkora volt a kereslet, hogy a website 4-5 hét backordert mutatott. Írtam nekik egy mailt, elmeséltem, hogy nagyon szívesen vinnék magammal egy gépet, de félek, hogy már nem ér ide. Pár perc múlva jött a válasz, hogy rendeljek csak, írjam le ezt a rendelés commentjébe és oda fognak figyelni, hogy időben megkapjam a printert:
Hello Gabor, Yes we can make sure that printer will be shipped in one week. (You can also make a note for us in order section) You can also add the nozzle and all the accessories that you need. We do not have heatbed on e-shop because we use all of them for orders. We only offer them as a warranty replacement if needed. If you have more questions, please do not hesitate to ask. Have a nice day. Monika Customer Support
Nagyon megörültem a segítőkész customer supportnak és a problémámon segítő Monikat a köszönőlevélben meghívtam egy sörre, ha Sydney-ben jár. Januárban jön errefelé, szóval sörözünk!) A printer az ígérteknek megfelelően megérkezett egy hét alatt. Kit-ben rendeltem, nagy volt a kísértés, hogy még indulás előtt összerakjam és játsszak vele, de végül ellenáltam és a gyári zacskókba csomagolva indult el Ausztráliába a 20 lábas containerben.

2. rész, amelyben fejet hajtok az alkotók előtt

Ha itt abbahagynám, akkor csak arról szólna az egész poszt, hogy rendeltem egy printert, amit még nem tudtam kipróbálni. Persze nem erről szerettem volna regélni, hanem sokkal inkább arról, hogy miért emelem a kalapom Josef Prusa és csapata előtt. Cirka egy hónapja dobozoltam be a zsír új printert és azóta két elképesztő újdonsággal álltak elő a srácok. Az első egy teljes XYZ kalibrációs megoldás, ami arról szól, hogy hiába vagy béna és rakod össze ferdén a printeredet, az új XY kalibráció észreveszi a torzulást és a printet ehhez igazítja, így nem lesznek elferdültek a készülő ojjektumok. Ettől persze sokkal plasztikusabban elmagyarázza a cég videoja: Az egész megoldásnak mindössze egy ingyenes firmware update az ára. Fülig ér a szám a remek ötlettől 🙂 A másik újítás új hardverelemeket igénylő, és ennek megfelelően fizetős extra – ez pedig a többféle (2, 3, vagy 4) nyersanyagszálból egyszerre történő nyomtatás lehetősége. Ezt eddig szinte minden gyártó úgy kezelte, hogy minden nyersanyagszál dedikált hotendet kapott. Prusáék csavartak egyet a dolgon és egyetlen egy “mixer” hotenddel nyomtatnak az összes szálból. Az ötletből több előny származik:
  • több hotend értelemszerűen több helyet foglal el az őket cipelő tengelyen, csökkentve ezzel a tárgyasztal hasznos méretét
  • ha több hotended van, akkor mindegyikhez hozzá kell a tárgyasztalt kalibrálni, ráadásul ez egy nem csak egy irányban görbülő asztalnál kvázi lehetetlen feladat
Így néz ki a dolog: A megoldásnak egyetlen hátulütője van csupán: mivel a hotend egy hőfokot tart, csak közel azonos olvadáspontú anyagokat lehet egyszerre használni, azaz pl. nem lehet vízoldható PVA a support struktúra nyomtatásához az egyik és ABS a másik. Ettől függetlenül az azonos anyagból történő FFF multicolor nyomtatásra ez az eddigi legjobb megoldás, amit valaha láttam. Ha minden jól megy, akkor december közepén nekiállhatok összerakni a printert és jön tapasztalat bőven ide a 3D print posztok közé. Addig is itt van az általam szintén nagyra tartott Thomas Sanladerer tesztje az új Prusa printerről, amely 700 USD nettó induló árával elég magasra tette a lécet a többi gyártónak: ]]>

3 thoughts on “3D nyomtatás: Prusa i3 MK2 is coming!

  1. Pingback: 3D nyomtatás: naEzMi #13? | eFi.blog

  2. Gyülevész Jani

    Thermistort hűtő baloldali kis ventilátor(fan)csak akkor működik, amikor már nyomtatunk és a gcode utasításai kapcsolják be ha felmelegedett a hotend?
    Ez azért lenne fontos ,mert összeraktam a nyomtatot minden látszatra működik,de nem merem nyomtatásra kapcsolni ,mert nem forog a ventillátor, lehet alapból nem is kellene,mert a program indítja majd el, de ezt sehol-kitől nem tudom megkérdezni

    Reply
  3. eFi Post author

    Ha jól értem, akkor a hotend feletti bordát hűtő ventillátorra gondolsz (a termisztor a hotend és a tárgyasztal hőmérsékletét mérő eszköz). A Prusa i3 MK2-nél ezt a firmware kapcsolja be azért, hogy elvigye a hőt a hengeres hűtőbordáról. Ha a hotend 50 ℃ feletti hőmérsékletet ér el, a ventillátor bekapcsol, ha pedig 50 ℃ alá csökken, akkor megáll. GCODE-dal csak a készülő modellre levegőt fújó ventillátort kapcsolgatni (M106 S[0-255]).
    Ha elkezded fűteni a hotendet és az 50 ℃ elérése után sem kapcsol be a ventillátor, akkor ott valami gond lesz. A printer LCD menüjében a Calibration pont alatt találsz egy Selftest funkciót, ami végignézeti veled a tesztelhető komponenseket, többek között ezt a ventillátort is.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *