3D nyomtatás: naEzMi #11?

naEzMi #11 Könnyítésnek egy méret: a hengerek 46 mm magasak. Nehezítésnek meg annyit, hogy a barbecue szezon szülte az igényt (nagyon félrevihet, ne agyalj túl sokat ezen :)). ]]>

18 thoughts on “3D nyomtatás: naEzMi #11?

 1. Ger

  A sárgát rá lehet tenni a zöldbe belehajtott nagyobb csavar fejére, a hosszú menet miatt azt gondolom, hogy itt számít a csavarhossz pontos beállítása. Ezután a másik felét felcsavarod valamire és máris van egy minimum 2x46mm hosszú, de változtatható hosszúságú távtartód, amit befeszíthetsz valahová. Bármennyire is tagadod, most Freddynek van igaza!

  Reply
 2. eFi Post author

  Ger: nononono, semmi távtartó 🙂 Amikor installált állapotában van a cucc, akkor a sárgához jár egy M6x50 meg egy M6 anya, a zöldhöz meg többek között egy M6x30, egy M3x10 és egy M3 alátét… Na? 🙂 A méret nagyon jó fogódzkodó lehet, csak nézzetek körbe otthon!

  Reply
 3. Ger

  A 46mm-re a google képkereső karórákat és objektívlencséket dob ki. Véletlen lehet? A zöld rúdon lévő behasítás nem engedi, hogy a fényképező objektívre vagy lencsére a sárgával és a zölddel rögzített dolog elforduljon a normálistól. A dolog van a M3 csavarral rögzítve.

  Reply
 4. eFi Post author

  Ger: nem, se fotó, se órás téma 🙂 De ha már ennyi energiát ölsz benne itt van még egy hint: használat közben jó sok elektron rohangál át a sárga és a zöld bigyón is.

  Reply
 5. Tibor

  Ez a ‘nem foto’ tljesen megdobott. Mar pont akartam mondani, hogy allithato hosszusagu szelfisztikk.
  A zold darab oldalan van egy kivagas amitol a menet latszik. Ez fontos?

  Reply
 6. eFi Post author

  Tibor: igen, a kivágás fontos.
  Freddy: egyáltalán nem az 🙂 Na de mire való az egész cucc?

  Reply
 7. Ger

  A zölddel kapcsolni lehet a résen keresztül, míg a sárga csak vezet. Gondolom valami elemes forrást alakítasz át fix tápnak és váltod ki az elemeket. A nagy csavarokból nagy áramra asszociálok automatikusan, de aztán rájöttem, hogy az inkább az elem végén lévő csatlakozó mérete miatt kell, ráadásul a M5-M3 váltás esetén még problémás is lenne.

  Reply
 8. Freddy

  Azt hittem, hogy a többi egyértelmű. Tehát a kifejtés: ez egy két ceruzaelemes cuccba megy tápként. A sárga csak vezet, a zöldhöz csatlakozik a vezeték konkrétan a két csavarra a bevágáson keresztül. Egy szigetelő két oldalára, megy a két vezeték és a két csavarral összefogva meg is van a cstlakoztatás.

  Reply
 9. eFi Post author

  Freddy: a sörhöz kell az explicit kifejtés, de mivel szerencsére megírtad azt is 🙂
  Ger: kapcsoló nincs benne, de a lényeget látod, úgyhogy ezúttal Freddy és Ger kontójára egyformán jóváírom azt a sört, gratula!
  BatteryEliminator1
  A dolog onnan indult, hogy beszereztem egy BBQ Guru névre hallgató kütyüt, ami arra képes, hogy egy kerámia grillben a légáramlást a rajta beállított kívánt hőmérsékletnek megfelelően szabályozza.
  A BBQ Gurut 4 db AA elem eteti, ám egy 12 órás low & slow marhaszegy sütés teljesen le tudja zabálni a 4 db AA elemet, ráadásul az 1.2 V-os AA akksik sokszor egy 5 órás oldalas sessiont sem bírnak ki benne. Innen jött az ötlet, hogy csinálok hozzá egy “battery eliminatort”:
  BatteryEliminator2
  Hiszitek vagy nem, van cég, aki ezt a megoldást 50+ dollárokért forgalmazza, pedig igaziból csak egy 5 dolláros tápegység, 5 darab csavar, 4 csavaranya meg úgy 40 gramm műanyag kell hozzá 😉
  Ha szükséged lenne egy ilyenre, a modelleket szokás szerint viheted a youmagine.com-ról.

  Reply
 10. Tibor

  Azert meg kell hozza egy $1000-os fabolfaragott 3D printer, 400 ev gyakorlas es rengeteg “szetb@sz az ideg hogy mar megint warposodik”.
  Vagy egy haver aki “He Husi, nyomtass nekem egyet lecci…”
  We love you!

  Reply
 11. eFi Post author

  Tibb: 🙂 hiányoztok már nagyon, hiba volt kihagyni a nyuzi nyarat!
  BTW fából faragott printer: elmesélem a mostani objektek elkészítésének háttértörténetét – ilyet nem írok sokszor, pedig kellene, mert tanulságos.
  Szóval az Ultimakernek most épp megint van valami dilije, ami nagyjából látszik is a dummy elemeken. Ezek 0.2 mm magas layerekkel készültek, de ennek a rétegvastagságnak is smoothabbnak kellene lennie, most viszont olyan, mintha lenne egy pici bizonytalanság a fej XY pozícionálásában, mert minimálisat csúszkálnak az egymásra pakolt layerek.
  Pár napja kezdődött az, hogy a fa Ultimaker új, fura hangokat kezdett el kiadni magából, mintha valami öregasszony nyöszörögne print közben. Végignéztem a mechanikát, de nem találtam semmit: az ékszijak more or less olyanok, mint régen (persze nem, mert a zárt 50+ ℃-os térben a feszítés nélküli closed loop belt megoldás a létező legszarabb, amit csak alkalmazni lehet), a csavarok nem lazultak le sehol, megkentem Magnalube-bal az összes tengelyt, amit kell, de a nagymama továbbra is ott bujkál a printerben, ha áramot adok neki és megindul a fej.
  Ezzel együtt az extruder elkezdte bedarálni a nyersanyagot, ha sok retractiont igénylő printet csináltam. Egy darabig variálgattam a retraction paramétereken, aztán elfáradtam és kikapcsoltam az egész filament visszarángatást, hogy legalább le tudja gyártani a dummy batteryket.
  Ha nincs retraction, akkor annak az az eredménye, hogy amikor a fej filament extrusion nélkül pozíciót vált (=azaz megy print nélkül A-ból B-be), akkor annak valamennyi oozing lesz az eredménye. Ez az egyesével nyomtatott dummy batteryknél nem jelentett problémát, de egy minimálisan komplexebb tárgynál már fog.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *