Az autók és a kriptográfia

low-and-slow-zeberka Tegnap jött szembe az index.hu cikke, amiben bemutatják, hogy hogyan loptak el nemrég egy kulcs nélküli nyitású Porsche Cayenne-t. Többször olvastam már hasonlót és minden egyes esetben az egekbe szökik tőle a vérnyomásom. Ez a poszt egyrészt segít megérteni, hogy miért, másrészt megpróbál egy kis kriptográfiai alapismeretet ültetni a fejedbe. Egész pontosan attól leszek ideges, hogy látom, ahogy a sokmilliós autókba a gyártók még mindig képtelenek az autólopást valóban ellehetetlenítő technológiát beépíteni. Ha elolvastad az indexes cikket, abból kiderült, hogy a tolvajok lényegében lehallgatják az autó és a kulcs közötti kommunikációt, valamint a netről beszerzik a változó kódot léptető algoritmust és azzal meg egy korábban lehallgatott kulccsal az új kulcsot kiszámolva nyitják ki a kiszemelt járgányt. Na de ha ez ilyen egyszerű, akkor miért nem lopják el az összes pénzed, amikor online bankolsz? Az interneten küldözgetsz mindenfélét, ott miért ne hallgatódzhatna a tolvaj és miért ne számoltathatná ki a következő e-bank belépésedhez szükséges kulcsot csak úgy, ahogy az indexes cikkben látott autótolvajok csinálták? Hát azért, mert az autógyártókkal ellentétben a bank nem _szarik_ a biztonságra és megfelelő azonosítási technikát használ!

Titkosítsunk

A kocsikulcs és az kocsi közti kommunikáció során a gonosz tolvaj egyrészt hallgatódzik, másrészt hozzáfér a kommunikációt végző protokollhoz (hiszen vette a neten a kínaiaktól egy szoftver formájában). Valahogy azt kell megoldanunk, hogy a tolvaj ne tudjon a kocsi által értelmezhető üzenetet gyártani, illetve amit lehallgat, azt se értse. Erre megoldás az asszimetrikus titkosítás. Hogy könnyebben értsük a magyarázatot, nevezzük át a résztvevőket: legyen a kocsi Alice, a kocsikulcs Bob, a hallgatódzó tolvaj pedig Eve. A titkosításhoz kulcsokra lesz szükségünk, mégpedig résztvevőnként két darabra, egy nyilvános és egy privát kulcsra (a két kulcs nem számítható ki egymásból). Ezekkel a kulcsokkal fogjuk az üzeneteket titkosítani, illetve visszafejteni. Matekozás nélkül fogadjuk el, hogy létezik olyan algoritmus, amely az üzenetet úgy kódolja az egyik kulccsal, hogy az ily módon kódolt üzenet csak a másik kulccsal fejthető vissza. Ha tehát Alice nyilvános kulcsát odaadjuk Bobnak és Bob nyilvános kulcsát Alice-nak, akkor már meg is vagyunk:
 • Alice Bobnak szánt üzenetét a Bob nyilvános kulcsával kódolja, amit a Bob a saját privát kulcsával dekódol
 • Bob Alicenak szánt üzenetét Alice nyilvános kulcsával kódolja, amit Alice a saját privát kulcsával dekódol
Így, amennyiben egyik privát kulcs sem kerül Eve kezébe, hiába hallgatja le a kommunikációt, nem tudja dekódolni azt, hiába van a kódoló/dekódoló algoritmus a birtokában (nota bene: egy titkosító algoritmus erejét soha nem jelentheti az, hogy az algoritmus maga mennyire ismert). Mindez lerajzolva: public key encryption Forrás: Wikipedia

Hol kapható ez az extra?

Számomra a legmeglepőbb, hogy a fent leírt technológiát kínáló biztonságot egyetlen autógyártó sem kínálja, sem alapáron, sem extraként. Másfélmillióért vehetsz adaptív ledes fényszórókat, fizethetsz felárat azért, hogy az autód beparkoljon helyetted, de hogy asszimetrikus titkosítás védje az ajtózárad, arra valahogy nincs kipipálható opció az extralistán. 3rdparty megoldás szerencsére többféle is van: BLUE16, Cerbeos.]]>

3 thoughts on “Az autók és a kriptográfia

 1. Tibor

  Szarok az autokra!
  Mennyi ideig sutotted az oldalast es hany fokon? Buboskemence vagy piekarnik? Vagy ez mind bele van kodolva a fotoba es a privetkulcsommal meg kellene tudnom fejteni?

  Reply
 2. _alesi_

  Most mondjam, hogy míg retina kijelzőt rakunk egy Macbookba, kispórolunk egy pár centes TPM chipet? Valóban nevetséges, hogy filléres alkatrészeken spórolnak több tízmilliós autóknál, dehát költséghatékonyabb ugyanolyan megoldást használni egy Audi RS6-nál és egy Dacia Logan-nél. Meg végtére is 10 millió felett már parasztvakításról szól az autóipar, ahol nehéz lenne azzal kampányolni, hogy ezt az autót 164x nehezebb feltörni, mint a konkurensét MITM módon.

  Reply
 3. eFi Post author

  Tibb: kamadoban sütöttem:

  • 120 ℃ 3 óra
  • megloccsintom BBQ szósszal, becsomagolom alufóliába
  • 120 ℃ még 2 óra
  • berakom egy hűtőládába hűtés nélkül hűlni még fél órára
  • kibont, megesz
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *