Adóhivatal, Magyarország, 2014 november

9600 HUF importtermék ÁFA adótartozásom van. Ugyanilyen levelet kaptam már vagy öt alkalommal és minden egyes esetben megpróbáltam kideríteni, hogy mire rótták ki az adót, eleddig sikertelenül. Ma viszont feladtam és megkértem Somát, hogy hívja fel az adóhivatalt és kérje meg őket, hogy adjanak egy számlaszámot, ahova a sarcot elutalhatom. Soma felhívta őket, a válasz MEGDÖBBENTŐ. Nem elég, hogy az ügyintéző nem tudott utalási számlaszámot mondani, a saját rendszerükből az adószámom és az általuk vámolási azonosítóként használt, engem azonosító VPID ismeretében _sem_ tudta megmondani, hogy mire vetették ki az adót. Ehelyett azt tudta javasolni a gyereknek, hogy írjak egy papermailt. 2014-ben, papír levelet, MINT AZ ÁLLATOK. Szerencsére a nav.gov.hu-n van egy email cím a NAV Váminformációs központjához, így az alábbi szerelmetes levelet küldtem el nekik:

Tisztelt adóhivatal, Pár napja kaptam egy levelet, melyben jelzik, hogy 9600 HUF importtermék ÁFA adótartozásom van. Ilyen levelet már több alkalommal kaptam, többször próbáltam kinyomozni, hogy mi indukálta a kirótt adót és elintézni, hogy egy másik adónemről, melyen közel 50000 HUF többletem van, jóváírják az említett 9600 HUF tartozást. Továbbra sem tudta nekem senki megadni, hogy milyen import árura rótták ki a 9600 HUF vám+ÁFA adót, de ezen már túl vagyok, csupán az adótartozást szeretném kiegyenlíteni. Mivel úgy tűnik, valami általam ismeretlen okból kifolyólag az átkönyvelés nem működik, így kérem, adjanak egy számlaszámot, amelyre elutalhatom a 9600 HUF adótartozást. Kérem egyúttal szíveskedjenek azt is megadni, hogy mit írjak az utalás közlemény rovatába annak érdekében, hogy az utalásom önök által egyértelműen azonosítható legyen. Üdvözlettel, Penoff Gábor szerencsétlen hülye jogkövető állampolgár
Amint történik érdemi változás, frissítem a posztot. Stay tuned!

Update 20141107

Kaptam egy választ, amelynek az alján az alábbi szöveg szerepelt:
A jelen üzenetben található információk bizalmasak és üzleti titoknak minősülhetnek. Kizárólag a címzett, illetve az általa meghatalmazott(ak) használhatják fel. Ha a jelen üzenetnek nem Ön a címzettje, felhívjuk figyelmét, hogy annak jogosulatlan felhasználása, másolása, terjesztése vagy a tartalmával való visszaélés szigorúan tilos. Ha jelen üzenetet tévedésből kapta, kérjük, haladéktalanul értesítsen bennünket az alábbi telefonszámon vagy e-mail címen. Köszönöm.
Mivel a címzett én vagyok, úgy gondolom, bátran beszélhetek bárkinek a mi kis “üzleti titkunkról” – íme a válaszlevél eleje:
A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz írt, elektronikus levelével kapcsolatban az alábbi általános tájékoztatást adom: A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) Váminformációs Központja általános váminformációt szolgáltat. Az Ön által feltett kérdésre a válaszom a következő: Sajnos adózási kérdésekben nem tudok konkrétan segíteni, de kérem a scannelt kép alapján járjon el: a képet csatoltam! Továbbá a kitöltési útmutató áttanulmányozása után annak megfelelően a lakóhelye szerinti illetékes Adóigazgatósághoz fáradjon be, legyen szíves és munkaidőben a kollégáin segíteni fognak önnek.
A NAV munkatársa csatolt képként küldött nekem egy .docx kiterjesztésű dokumentumot (=makrómentes, zippelt Microsoft Office Word XML formátum). Szerencsére az ilyenek ellen megfelelő fegyverzettel rendelkezem, így viszonylag gyorsan előkerült a “csatolt kép”: nav-valasz-20141107-image1.png Becsülettel végigolvastam mindent én hülye, azt gondolva, hogy majd csak előbújik az importtermék ÁFA alszámla száma valahol, de hiába. Hogy kijöjjön a fejemből a gőz, elmentem befejezni a bablevest, aztán az illattól eltelve visszaültem a gép elé és 2 perc múlva előkerült ez a pdf a NAV oldaláról, amiben a 2. oldalon levő táblázat 2. sora az alábbi szöveget tartalmazza: NAV importtermék általános forgalmi adó bevételi számla: 10032000-01037203-00000000 Ezt a 3*8 karaktert kértem volna, tisztelt adóhivatal. Ugyanakkor be kell látnom, hogy egyáltalán nem lehet egyszerű infot szolgáltatni az állampolgár számára, ha annak ennyi kézen kell keresztül mennie, míg elér egy kopipészt robotig: NAV-original-mail-header-NEM_HISZED_EL A 9600 HUF pénzt természetesen elutaltam. Végre. ]]>

2 thoughts on “Adóhivatal, Magyarország, 2014 november

  1. Gál Gergely

    Efi,
    Én is Magyarországon élek, lesz még ebből iteráció bőven, mikor a NAV visszakérdez, hogy kedves adóalny, miért is utalta nekünk ezt az összeget? Mi a hivatkozási száma? Melyik tevékenységéhez köthető és melyik vámáfa tételére akarja könyvelni?
    Csak a játék kedvéért: az elektronikus kommunikáció előtt hány levél feladási költsége merítette volna ki ezt az összeget? 😀

    Reply
  2. Pingback: Adóhivatal, Magyarország, 2014 december | eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *