3D nyomtatás – scriptelünk

Előzmények A Really Right Stuff fotós termékeibe pár évvel ezelőtt szerettem bele. Tőlük vásároltam állványfejet, valamint a géphez való, úgynevezett “L-plate”-et is. Az L-plate a fényképezőgépre csavarozható alumínium keret, ami lényegében egy Arca Swiss típusú befogósínt létesít a fényképezőgép alján és bal oldalán. Ennek az az értelme, hogy egyrészt mindig ott a gépen az állványra csatlakozó sín, másrészt a fényképezőgép portrait állásban is stabilabban áll az állványon. Megmutatom: L-plate A gépemen van tehát egy Arca Swiss sín. Van egy ezzel a sínnel kompatibilis RRS Arca Swiss befogópofám (=quick release knob), amit rögzítenem kellene egy rúd végén. A pofa talpában egy darab 3/8″-os süllyesztett UNC csavar számára van kiképezve menet és süllyeszték: RRS-Arca-Swiss-quick-release-knob 3/8″-os UNC csavart és hozzá való anyát Európában alig kapni – ha mégis kapható, akkor az aranyárban van és leginkább nincs itt egy óra múlva. Sebaj, akkor majd gyártunk ilyet!

Gyártunk

Némi guglizás után rájöttem, hogy a mezei CAD alkalmazásban UNC menetet rajzolgatni nem lesz egyszerű feladat – legalábbis az én CAD skilljeimnek kicsit meredek a dolog. Ekkor jutott eszembe, hogy biztos kimatekozta ezt már valaki és létezik rá OpenSCAD script. Hellyel-közzel igazam is lett. Kezdetnek megtaláltam a Thingiverse-en aubenc által létrehozott Poor man’s OpenSCAD library-t, amelyben ő az 1/4″-es fotós csavart gyártotta le mintának. Szerencsére mindezt okos függvényekkel tette, úgyhogy némi küzdelem után én is megszültem a projecthez szükséges 40 mm hosszú, végig menetes, 3/8″-os süllyesztett fejű csavart: 3-8_16-UNC-bolt A csavar elkészítéséhez a polyScrewThread library birtokában mindössze egy ilyen fikarcnyi kis scriptre van szükség:
include 
/*
 * hex_screw(15, // Outer diameter of the thread
 *      4, // Thread step
 *      55, // Step shape degrees
 *      30, // Length of the threaded section of the screw
 *     1.5, // Resolution (face at each 2mm of the perimeter)
 *      2, // Countersink in both ends
 *      24, // Distance between flats for the hex head
 *      8, // Height of the hex head (can be zero)
 *      0, // Length of the non threaded section of the screw
 *      0) // Diameter for the non threaded section of the screw
 *           -1 - Same as inner diameter of the thread
 *           0 - Same as outer diameter of the thread
 *         value - The given value
 */
hex_screw(	25.4*3/8,
			25.4/16,
			30,
			40,
			1.5,
			2,
			0,
			0,
			0,
			-1);
lyuk = 2.5;
difference() {
 rotate([0, 180, 0]) {
  cylinder(h = 2.6, r1 = 4, r2 = 6.25, center = false);
 }
 translate([0,0,lyuk/2-2.6-0.1]) {
	cube(size = [1.5,6,lyuk], center= true);
 }
}
Ezután következett az anya: 3-8_16-UNC-nut Az ő scriptje is vérbuta, mindössze egy kis plusz tágulást kellett belekalkulálni, hogy a printelt csavar és a printelt anya összetekeredjenek:
include 
/*
 * hexa_nut(24, // Distance between flats
 *      8, // Height
 *      4, // Step height (the half will be used to countersink the ends)
 *     55, // Degrees (same as used for the screw_thread example)
 *     15, // Outer diameter of the thread to match
 *     0.5) // Resolution, you may want to set this to small values
 *         (quite high res) to minimize overhang issues
 */
pla_extra_width = 0.8;
hex_nut(14, 8, .25*(16/2.54), 30, pla_extra_width+25.4*3/8, 0.5);
A két OpenSCAD script által generált STL file-t aztán CAD-ben leellenőrizve már jól látszott, hogy a plusz tűréssel együtt kompatibilisek lesznek a menetek: nut-and-bolt-w-tolerance-check-in-CAD 0.5 mm hézag az esetek többségében elég szokott lenni – ezúttal picit szorosnak bizonyult, így 0.8 mm-es rést hagyva és a csavart párszor áthajtva a meneten már megfelelően egymásba szeretett apu és anyu: 3-16-nut-and-bolt-from-PLA Summa summarum, az OpenSCAD nem egy designerek álma eszköz, ám ha egyszer összerakunk benne valamit, azon gyerekjáték módosítani.]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *