Samsung "SMART" TV

Aki inkább csak esszenciát olvasna, az szaladjon végig a vastag piros kiemeléseken. Tegnap Handrásnál olvastam egy véleményt a CES-en frissen megjelent szuperokos televíziókról, de a biztosítékot a ma reggeli tejeskávé melletti feedolvasás során megtalált nagyarcú Samsung duma verte ki. Mivel az általam eddig látott tech sajtó csak tátott szájjal hallgatja az új készülékek csodásnál csodásabb képességeinek felsorolását ahelyett, hogy kipróbálná azokat és felhívná a figyelmet a számos hiányosságra, arra gondoltam, majd IRL tapasztalat birtokában mintegy hiánypótlásnak megteszem én, ha már az emlegetett Engadget post betolt az ereimbe némi adrenalint. Mivel a piacon ma kapható aktuális készülékek még a 2011-es modellévből kerültek ki és a CES-en prezentáltakhoz a héten Vegasba látogatókon kívül más nem fér hozzá, így a tavaly bejelentett berendezésekre húzzuk most rá a vizes lepedőt. Nyugi, nem fogunk számonkérni semmi olyan képességet, amit ne várhatnánk el joggal egy 2011-ben forgalomba helyezett modern televíziótól. Tesztalanyunk a Samsung UE55D7000 készüléke lesz – a készülék alkalmas analóg és digitális (földi és kábeles) adás vételére egyaránt, mi digitális kábeles csomaggal próbálkozunk, a készülék CI foglalatába applikált szabvány Conax adapterrel és a szolgáltatótól kapott dekóder kárytával. Nosza ugrasszuk elő a macit a bokorból:

Boot

Standby módból a POWER gomb megnyomása után az utoljára nézett digitális csatornáig 17.2 másodperc alatt jut el a televízió. Ebből bő 3 másodperc, míg a csatornával “bíbelődik”, az előtte levő 14 másodperces periódus egy koromsötét boot. Sehol egy status indikátor a displayen, hogy ő most csinál valamit. Egy darab kattanást hall az user induláskor, valamint egy piros status led kialszik – ezzel jelzi a készülék, hogy ő most tulajdonképpen csinál valamit.
 1. Mi történik 17 másodpercen keresztül?
 2. Miért nem lehet informálni az usert arról, hogy történik valami?

Csatorna váltás

Digitális adásnál 3.2 másodperc alatt sikerül a következő csatornára átállni hanggal, képpel együtt. Analóg adásnál ugyanezt sikerült a mérnököknek szűk 2 másodpercbe beszorítani.
 1. Miért kell 3.2 másodperc 2011-ben egy digitális csatorna váltáshoz?

EPG (=műsorújság)

A műsorújság a megjelenítésekor a csatornák kb. 1/3-áról nem tud adatot szolgáltatni. Ebből az ember nyilván arra asszociál, hogy a gonosz szolgáltató nem küld minden csatornához EPG adatot, de sajnos nem így van: amennyiben a készüléket átkapcsoljuk egy olyan csatornára, amelyhez korábban nem ismert EPG infot, majd újra aktiváljuk a műsorújság funkciót, úgy a korábban ismeretlen EPG info azonnal megjelenik.
 1. Miért nem képes a gyártó a 4. software update-ben sem javítani ezt a bugot?

Adás rögzítése

A készüléken 3 USB port található, ezekbe USB HDD adathordozót csatlakoztatva (pendrive-val nem megy) lehetőséget kapunk, hogy a digitális csatornák adását rögzítsük. A rögzítést kérhetjük azonnal, az adás megtekintése közben a távirányító piros REC gombjának megnyomásával. Ilyenkor azonban nem indul el azonnal a felvétel, hanem kapunk egy popup ablakot, amelyen kiválaszthatjuk, hogy az EPG-ben szereplő hosszan, vagy csak meghatározott ideig (10 perces lépésközökkel) szeretnénk adást rögzíteni. Ezt követi egy OK gomb és már huss, indul is az adás rögzítése. Ha az adás rögzítését megállítjuk, mindenképpen kapunk az arcunkba egy újabb, gombnyomásra eltűnő információs ablakot, amely közli, hogy a készülék a rögzítést befejezte. Amennyiben megnyomtuk a piros REC gombot és mégis meggondolnánk magunkat, úgy nem szabadulunk könnyen: hiába nyomkodjuk a STOP, EXIT, RETURN gombok bármelyikét, a rögzítés kíméletlenül elindul. Azt, hogy a felvétel elindult, egy INFO gomb megnyomásával ellenőrizhetjük, a Samsung software mérnökei ugyanis valami misztikus ismeretlen okból kifolyólag kizárólag csatornaváltáskor hajlandók alkalmazni a félig átlátszó, timeoutra eltűnő info dobozokat. Ha mindez nem kényeztetne eléggé, akkor ezt turbózza meg az user manualban található apróbetű: a felvételeket minden egyes készülék saját, egyedi kulccsal titkosítja. Ez lényegében annyit jelent, hogy a rögzített műsorok kizárólag a rögzítést végző készülékkel nézhetők vissza – ha a készülék elpusztul és újat vásárolsz, hiába a típusazonosság: dobhatod ki az összes rögzített adást.
 1. Vajon kipróbálta-e bárki is ezt a funkciót implementálás után a Samsungnál?
 2. Hogy képzelték, hogy egyedi készülékhez láncolják a rögzített adást?

DLNA

A kor szellemének megfelelően a televízió DLNA kompatibilis, azaz képes más DLNA szabványt támogató eszköz által megosztott médiatartalmat lejátszani. A támogatott formátumokkal sok probléma nincs, azonban a fejlesztők úgy gondolták, hogy elég lesz a videofile-ban úgy keresni, hogy chapter pontokra, illetve explicit időpontra ugorhat a felhasználó – 10 másodperces / 1 perces ugrásokra nincs lehetőség, az időpontra ugrás keresése közben képkockákat nem látunk, az egész csak vakon működik.
 1. Vajon láttak-e már a Samsungnál ma aktuális media player software-t?

Remote control

A készülékhez a megszokott távirányító jár, de amennyiben text inputot szeretnénk, extra pénzért vásárolhatunk hozzá szuperinnovatív és dekoratív keyboard remote-ot is (figyeljük meg a precíziós kurzormozgatást a videóban): A szuperfejlett remote QWERTY keyboard oldala Bluetooth alapú, míg a hagyományos remote oldala továbbra is “célzós” infra. Fel nem foghatom, hogy miért nem lehetett a QWERTY oldalt úgy megtervezni, hogy ne legyen szükség a másik felén csillió extra gombra és rusnya infra controlra. Ezzel azonban nem érték be a mérnökök, írtak nekünk Android és iOS alkalmazást is, melyek a mobil eszközzel egy közös lokális hálózaton lógó Samsung SMART eszközök vezérlésére képesek. A natív mobil alkalmazások a standard infra távirányító mintájára készültek, semmivel nem tudnak többet, sőt! Míg az infra távirányító megadja nekünk azt a fantasztikus lehetőséget, hogy a fotelből a távirányító segítségével kapcsoljuk be a készüléket (és lőn világosság és az égből manna hull), addig a SMART Samsung mérnökök által fejlesztett mobil alkalmazások nem tudják bekapcsolni a televíziót! De hogy is kérhetnénk számon 1997 áprilisában útjára indított Wake-on-LAN szolgáltatást!
 1. Ha egyszer ott a Bluetooth chip a készülékben, miért nem azon megy minden remote control?
 2. Hogy képzelik, hogy a mobil alkalmazás nem képes a POWER ON műveletet végrehajtani?
 3. 2011-ben hol a francban van a remote control nyílt protokoll leírása?

SMART funkciók

Végül ami “okossá” teszi a televíziónkat – az egész UI annyira “elbűvölő”, hogy muszáj volt képet keresnem hozzá: samsungsmarthub_tv Ez nekem annyira sokkoló, hogy egyszerűen nem tudok mit hozzátenni. Az egész egy usability katasztrófa – olyan, mintha a programozóik teleszemetelték volna a SMART menüt totál értelmetlen / jelen formájukban használhatatlan alkalmazásokkal _csak azért_, mert ki kellett tölteni a displayt. A web search funkció indításakor cirka 11 másodperc telik el, mire el tudsz kezdeni gépelni a Search textboxba. A böngésző nagyjából 5 másodperc alatt indul. SMART, aha.
 1. Miért kell 11 másodperc a search app indításához?
 2. Minek ez a rengeteg felesleges cucc a SMART HUB-ba?

2012 – even “SMARTer”

2012-re a beszéddel és kézi gesztusokkal történő vezérlés érkezik, arcfelismeréssel turbózva, mint piacgyilkos fejlesztés – nézzük meg ezt elsőnek a Samsung tálalásában: Ezek után látogassunk el virtuálisan a CES-re, hátha találunk egy demonstrátort, aki élőben is meggyőz minket, vágás nélkül (forrás: Engadget): A TV megszólítása után jön 5 másodperc lag. Az arcfelismerő login képernyő indulása után 19 (!) másodperc telik el, mire megjelenik 3 azonosított arc – gondoljunk csak abba bele, hogy ezt egy mosolydetektáló 50000 HUF értékű kis kompakt kamera 2010-ben realtime tudta produkálni.

Escape from Alcatraz

Az advanced hackernindzsáknak és a televíziójuk “brickesítését” kockáztató őrülteknek azért van némi segítség – ez pedig a Samsung firmware-eket jó ideje hackelő SamyGO.tv közösség. A Samsung eszközök rootolása mellett számos hasznos utilityt írtak ide lelkes srácok, a remote control widgetektől kezdve a channel editorokig. De ha már barkács, akkor hadd adjak némi homeaut tippet: remote controlra a HDMI-CEC szabvány bevezetése óta van ettől sokkal szebb/értelmesebb/okosabb lehetőség.

Szummárium

A fentiek tudatában azt mondom, hogy a Samsung borzasztó rossz úton jár. A display csodálatos, szinte semmihez nem fogható, ugyanakkor a vasnak lelket adó software egy usability katasztrófa, szemétdombra való bughalmaz. Fentiek ismeretében még inkább drukkolok az Apple-nek, hogy álljanak elő minél előbb egy példát mutató szórakoztató-elektronikai UI megoldással (ami aztán beindíthatja a worldwide copy machine-t). ]]>

38 thoughts on “Samsung "SMART" TV

 1. Szindbad

  Persze, hiszen Linux fut rajta, és a felület HTML+Javascript. Elég gyenge az általános processzorja is, nem egy browsernek való.
  Valóban katasztrófa a usability, de a kép gyönyörű.

  Reply
 2. Pingback: Handras » Blog Archive » Okos TV-k?

 3. Handras

  “Standby módból a POWER gomb megnyomása után az utoljára nézett digitális csatornáig 17.2 másodperc alatt jut el a televízió.”
  Nekem csak 14 sec :)))
  BTW: minden szavaddal egyetertek

  Reply
 4. Koma

  Plastikon bukkantam a posztra, csak ott nem lehet kommentelni. Józsi, innen üzenem hogy hülye vagy bazmeg.
  Nekem egy majdnem ilyen van, meg vagyok vele elégedve. A kép lélegzetelállító, a tévézés élménye nagyon jó. ez egy TÉVÉ. arra kell használni. simán várok 5 másodpercet arra, hogy bejöjjön a youtube app ronda menüje – mert utána megnézek pl egy teljes magyar filmet online, wifin streamelve, 46 inches képernyőn. Akkor tehát mégegyszer: ez egy TÉVÉ.
  Értem én, hogy az Apple kütyük után nehéz átváltani egy ilyen nehézkes és ronda felületre (ami , btw, szerintem nem ronda, mert 46 inchen HDben nekem már semmi nem ronda, de ez szubjektív). De én nem tévesztem össze a tévémet az ipademmel, és boldogan használok mindent arra amire (szerintem, az én világomban) való, nem meg folyton panaszkodok. Gyermekkoromban erről álmodtam, eljött. DE van, aki hófehérszakállas öregember korában is folyton talál majd valamit amire lehet panaszkodni – hogy a tévén az ikonok így, meg a kenyérsütő LCD screenje úgy. Szerintem ez már elég béna hozzáállás, emberek, mindjárt eltelik az élet, kicsit élvezzétek is már.
  ps nekem 7 s a boot! bi-bi-bii

  Reply
 5. gaborl

  QWERTY mellett van még touch control is, szép lopott iphone 3g forma, 1,5 nap alatt lemerül cserébe wifi-re mindig nehezen kapcsolódik.

  Reply
 6. Koma

  + van hozzá iphone app ami egy használható távirányítót/böngészőt csinál a telefonodból
  + wifin keresztül elérem a hálózatomon lévő médiákokat
  szal nekem jó, de én biztos kicsi igényű vagyok.
  Van nekem ezerféle Apple cuccom, de hogy tévét nem fogok venni tőlük, az tuti. Legalábbis ha úgy árazzák be mint minden mást.

  Reply
 7. Handras

  Nem arrol van szo, hogy ne lenne jo TV, de lehetne sokkal sokkal jobb is. Egy Apple TV szintu vasat kellene belepakolni fillerekbol, es akkor mondjuk gyors is lenne. Meg persze lehetne normalis kezelofeluletet rajzolni, mert igy kb a hasznalhatatlan kategoria szinte az osszes smart funkcioja.

  Reply
 8. norver

  minket arra kértek hogy fejlesszünk szoftvert erre a csodára (arra az anomáliára is kitérnék egy mondat erejéig hogy világszerte utasítás volt a szoftverboltjuk feltöltése, ennek ellenére készüléket nem tudtak kölcsönadni mondván azt meg kellene venniük az európai samsung központtól, de ugye ennek hiányában mégis hogy képzelték ezt egyáltalán), ám az első pár megbeszélés után gyorsan elvérzett a dolog nem csak a tesztkészülék hiánya, sokkal inkább a fent leírt elképesztő átgondoltság- és működésbeli hiányosságok miatt.
  Úgy fest koreában valami topmanager klasszul kiszámolta egy 20 éves életciklus-számítás alapján hogy mikor kell majd a hatszázezer forintos tévékbe bekerülnie a jelenlegi telefonokba már gyártott hw-nek, ezért most a kb 4 évvel ezelőtti telókba épített ócskavas van, ami miatt eleve kizárt bármilyen összetettebb műveletre még csak gondolni is. Ahogy nézegettük a nyáron aktuális csúcsmodellt, a kezelhetősége iszonyúan rossz volt, elborzasztó élmény volt gyakorlatilag bármit csinálni rajta. Mintha a tévé és telefongyártó részleg hermetikusan el lenne zárva egymástól, plusz egyszerűen képtelenek innoválni egy használható és ízléses GUI-t, mintha arra várnának mégis hogy az Apple mutassa meg az utat és majd az alapján “feltalálják” ők is a “saját” megoldásukat (lehet felhördülni, de 99% hogy ez lesz).
  A panel nyilván szép, hiszen gyártástechnológiában tényleg a világ élmenyőzében vannak, de a fenti dolgokat eredményező koncepciók még úgy is felháborítanak hogy egy forintot sem költöttem soha samsung termékekre. Így meg aztán pláne nem fogok.

  Reply
 9. grof

  Nekem 40-es D6570 van, semmiféle lag probléma nincs vele, csatornát azonnal vált, boot is 3-4 mp max, kb mint az újabb crt-k “bemelegedési” ideje. Talán a 7000-es sorozat lehet ilyen? Nem tudom, de az ember ha ilyet vesz úgyis kipróbálja előtte.

  Reply
 10. eFi Post author

  Koma: a szépség szubjektív, azzal semmi bajom – na de a usability az nekem nem az. Hogy mást ne mondjak: be tudod kapcsolni a standby-ban levő televíziót a gigaszuper mobil remote control app-pal?
  grof: analóg vagy digitális adást nézel vele? Ha digitálisat, akkor ki szolgáltatja? Ha digitális adást szeretnél rajta nézni, amit a kábelszolgáltatód ad, akkor azt hogyan próbálod ki a boltban?

  Reply
 11. rivera

  Nekem Sony-m van, ~2.5 éves, akkori csúcsmodell. Már bekapcsolni is utálom, lassú, érzéketlen. Ez az érzés nem csak bennem van, ha a gyerek tv-zni akar, egymásnak adjuk a távirányítót hogy melyikünk kapcsolja be a mesét. Egy perces procedúra amíg beindul a tévé, ellapozunk a megfelelő input forrásig, van hogy laggol, viszont ha többször megnyomjuk a lagg után átugorja a választott menüt, közben ha rosszat nyomunk felugrik egy info layer amit aztán el akarnék tűntetni de az is belaggol, tényleg hihetetlen.

  Reply
 12. gazsiazasz

  40C6000 boot: 6mp
  csatornaváltás digitális adáson: 1mp
  AppleTV-m megdöglik az 1080p mkvk alatt, a Samsung Tv-n meg simán megy bármikor bárhonnan (igaz eddig max 20gb-os mkvt nyomtam be neki) , legfőképp DLNA-n szoktam használni, mert az praktikus.
  Nekem csak léptetni enged 30mp-1p-2p-es lépésekben(fekete nyilakkal jobbra balra), ugrani nem, pedig néha jól jönne, ha a film végén szeretnék valamit megnézni.
  Szóval hardverileg szerintem eléggé ott van, a technológián viszont vitatkoznék azért egy kicst azon hogy mennyire profi a samsung 🙂 Úgy érzem, hogy nem igazán ellenőrzik, hogy melyik panel van tele “felhőkkel”.

  Reply
 13. Szindbad

  Egyébként a boot nálam pár másodperc. A SmartHub betöltése a sok idő, de az meg csak a smart funkciókhoz kell. Csatorna váltást még nem próbáltam. 🙂

  Reply
 14. grof

  efi: analóg: középkori kábelszolgáltató, bejön a házba, annyifelé osztom amennyi felé akarom. digitális: mindigtv, közvetlenül a tévébe, szobaantennáról. ezek szerint számít a szolgáltató, meg a settopbox, meg ilyenek?

  Reply
 15. Mefi

  Nekem egy Samsung LE37C650 jelzésű vas van, tavaly februárban vettem, és 100%-ban elégedett vagyok. Bedugom a külső merevlemezt vagy a pendrájvot, viszi az összes létező formátumot FullHD minőségben, felirattal, hangsáv-váltással.
  Ha beledugom az UTP-kábelt, akkor ott a DLNA is, bár annak hátránya hogy ha megállítod, nem tudja onnan folytatni, ahol abbahagytad, és ahogy te is írtad, a tekerés kényelmetlen.
  Wi-Fi adaptert néhányezer forintért lehet hozzá venni.

  Reply
 16. ekkerjoz

  Volt digitális samsung tévém, kamerám, együtt érzek.
  @koma:
  az első bekezdésed stílusát unhatta meg, teljes joggal

  Reply
 17. Rack

  Csodálkoztok, hogy bullshit a SAMSUNG!? Miért, milyennek kellene lennie?
  Bang & Olufsen és a Loewe gyárt jó TV-t.

  Reply
 18. Garo

  minden ilyen posthoz hozza szokott szolni valaki, hogy nekem meg nincs is TV-m, mekkora hulyeseg az, erre pazarolni a penzt : )

  Reply
 19. dentaku

  LOL, még pár ilyen “smart” eszköz (telefon/tv/autó, konyhai gépek, háztartási robotok, stb), és az emberi nyelvet le fogja váltani egy scriptnyelv. Nem az esperanto, hanem a pl. javascript lesz a világnyelv…

  Reply
 20. bauxit

  eloszor is @koma 🙁
  egyebkent meg egyertelmu, h tv piacon is uj szintet fog hozni az Apple, egesz egyszeruen azert,
  mert olyan vezetoik vannak, akik kepesek olyan velemenyuket ugy megfogalmazni, mint ahogy az Efi tette.
  vicces egyebkent, h mar a vallalati kultura szintjen eldolnek az ilyen csatak.

  Reply
 21. Lalolib

  Az írás megállapításai java részében igazak, hiszen stopper órával lettek mérve. Néhány megjegyzésem azért lenne. Nekem egy közepes 6100-as tévém van. Az igazán nem nagyon izgat, hogy a boot 17 másodperc alatt produkál képet, vagy éppen 10 másodperc alatt. Addig legalább kényelmesen elhelyezkedem a fotelban.
  Csatorna váltás: néhány napig rühelltem én is, de mivel nem úgy tévézem, hogy a távirányítot a kezembe tartom és perceként váltok csatornát, így igazán ez a hiányosság sem okoz fejfájást. Mellesleg ha a csatornaszám után lenyomod az “entert”, akkor hamarabb vált.
  A műsorúságban biztosan igazad van, nekem MindigTV van és ott nem találkoztam ilyen hibával.
  Adást nem rögzitek, arra ott van a DVD felvevő, ha kell. De már azt sem használom egy éve.
  A smart képernyő meg nem olyan gáz. Ne felejtsd el, itt tévéről van szó, és a használók 90%-nak még ez is sok. Böngésző beépítése a tévébe, azt talán nem kéne, szerintem bőven elegendő a nagyobb hírpotálok elérhetősége. Személy szerint a reklámok ideje alatt szoktam megnézni a fontosabb híreket. Arra meg tökéletes.
  Az meg nagyon egyéni, hogy mi a fölösleges cucc.
  Ismét végigolvasva az írást és amit én írtam rá, azt megállapítottam, hogy egyik hiányosság sem létfontosságú baki. Nem tökéletes ez tény. De az említett hiányosságok mellett talán fel lehetett volna sorolni az erényeket is, és úgy tenni a mérlegre. Aztán a felhasználó eldönti, hogy neki ezek mellett megéri, vagy sem.

  Reply
 22. eFi Post author

  Lalolib: nem értünk egyet.
  “Mellesleg ha a csatornaszám után lenyomod az “entert”, akkor hamarabb vált.” – CH UP után hiába nyomsz entert, az marad 3.2 sec.
  “Adást nem rögzitek, arra ott van a DVD felvevő, ha kell. De már azt sem használom egy éve.” – nem mentség egy szarul működő funkcióra, hogy a felhasználó nem használja.
  “A smart képernyő meg nem olyan gáz. Ne felejtsd el, itt tévéről van szó” – nézz meg egy 33000 HUF-ba kerülő AppleTV-t, nézd meg a hozzá mellékelt távirányítót, a hozzá írt mobil alkalmazást és utána tedd fel magadnak még egyszer a kérdést: biztosan nem egy szemétkupac, amit a Samsung sw mérnökök alkottak?
  “Az meg nagyon egyéni, hogy mi a fölösleges cucc.” – ebben teljesen igazad van. Azonban azt hadd várjam el egy szórakoztató elektronikai eszköztől, hogy az általa kínált / általam kifizetett funkciók _kifogástalanul_ működjenek. Nem kell sok extra, csak mondjuk a postban vastagon pirossal szedett problémák fixálása.
  “De az említett hiányosságok mellett talán fel lehetett volna sorolni az erényeket is, és úgy tenni a mérlegre.” – meg is tettem a post végén. A display tökéletes, jelenleg nem cserélném le semmi másra, még egyszer mondom: nekem mint megjelenítő eszköz, teljesen megfelel. A post azért született, mert a Samsung és az általa etetett bamba tech sajtó nem a displayt ajnározza, hanem a SMART televízió SMART, user életét édesebbé tevő feature-öket, ami pedig szerintem egész egyszerűen nem igaz.

  Reply
 23. dgyuri

  EPG-vel kapcsolatos hiba lehet oka lehet nem a TV-ben keresendő. Más DVB-T vevővel is tapasztaltam, hogy a pl. MindigTv esetén egy kereskedelmi csatorna nézése (mux-C) közben nagyon kevés a másor információ a közszolgálati adókról (mux-A), de átkapcsolásután gyorsan megjelennek.
  A Wake-On-LAN hiánya és “lassú” bekapcsolás gondolom azzal magyarázható, hogy az alacsony fogyasztás (0.1 W) volt a cél készenléti üzemmódban. Számomra ez utóbbi egy szimpatikus jellemző. Esetleg a felhasználó választhatná ki a saját igényeinek megfelelően:
  * normal boot/snapshot boot
  * Wake-On-LAN On/Off
  * Bluetooth @ standby On/Off
  * Wi-Fi @ standby On/Off
  stb.

  Reply
  1. eFi Post author

   Az EPG-t el tudom fogadni, de a sleepből nem megoldott korrekt felébredést nem. Ha ugyanis felcsatlakozom a TV HDMI portján a CEC buszra (ami egy mezei soros port egy dróton), akkor onnan simán ki tudok küldeni egy POWER ON commandot, ami felébreszti a készüléket, amíg az alszik. A végfelhasználót sosem a hogyan fogja érdekelni, hanem a végeredmény, ami pedig az, hogy a cég saját gyártású mobil alkalmazása nem képes a cég által gyártott készüléket felébreszteni – ez meg egyszerűen béna.

   Reply
 24. zsoltbarabas

  Sajnos a Samu HW és SW is 95%-ban úgy szar ahogy van, aki a sima átlag samu cuccokat dicséri annak nincs fogalma a többi márkáról.
  Egy D5-D6 de még a D7 modellnek is olyan pocsék színvisszaadása, neon színei vannak hogy egy szakinak is minimum 1 nap mire valamilyen értelmes beállítással kihoz nagyjából korrekt színhelyességet.

  Reply
 25. gólya

  A csatornaváltás sebessége és az EPG probléma az a műsorszórás technológiájából adódik. A tv tunere csak 1 frekvenciára tud ráállni. Egy frekvencián kb 8 digitális digitális csatorna fér el és csak ezek EPGjét tudja összeszedni, tárolni. A többit csak akkor tudja megjeleníteni ha azok frekvenciájára hangolsz. Ez csak IP tv-vel fog változni.
  A csatorna váltás ahogy a boot is, a zajok, zavarok ellen védő jelkeverés miatt lehet lassú (igen akár mpben mérhetően). Ez szolgáltató függő. Hiába gyors a hardver ha meg kell várni a jelet amit feldolgozhat.
  De ehez persze hozzátartozik hogy a hardver nem gyors mert egyébként a smart funkció pörögne. Nekem is Samsung tvm van, conax adapeterrel nézek digitális adást és nekem is lassú. Settopboxal picit gyorsabb de nem fogok 2 távirányítóval bűvészkedni ha nem muszáj.
  A Smar tv pedig még kiforratlan. A jelenlegi technológiával és egy kis kreativitással sokkal jobb dolgokat ki lehetne ezekböl hozni. És ebben jó az Apple. Kiváncsi vagyok min dolgoznak.

  Reply
 26. heAdsho

  @Koma
  Nem értek veled egyet. Ezek drága eszközök, az ember joggal várja el, hogy jó élmény legyen használni. Ilyenkor ez nem finyásság, hanem igényesség.

  Reply
 27. dgyuri

  Én általánosságban elégedett vagyok D6500 készülékemmel. Igaz, hogy a SMART képességektől többet vártam, de ennek a résznek a használhatósága, illetve annak hiánya, nem olyan fájó pont. A legzavaróbb a felhasználói felület következetlensége. Csak néhány példa:
  * a szövegbevitel különböző módjai (képernyő billentyűzet ABC rendben, QWERTY kiosztással, számbillentyűkkel, jelszavak bevitele), gyakorlatilag nincs két hely, ahol egyformán tudnám bevinni a szöveget, sokszor nehéz kitalálni, hogy is lehet a kis- és nagybetűk, számok és szimbólumok között váltani, stb. A mobiltelefonokon korábban nem okozott számomra ennyi gondot a szövegbevitel, legyen szó hagyományos, vagy érintőképernyős készülékekről.
  * nem egységes a távvezérlő színes (A,B,C,D) gombjainak használata az egyes alkalmazásokban
  * videó lejátszás menü (TOOLS gomb, általában 🙂 ) – szinte az összes alkalmazásban másképp néz ki. Lenne inkább egyféle, ami tudja, amit kell, és a TV és az lejátszott formátum képességeivel is összhangban van, függetlenül attól, hogy merevlemezről helyi hálózatról, vagy az Internetről nézem a műsort.
  A “felhősödés” miatt nem mondanám, hogy a “display csodálatos”. A hangerő-szabályozás sem tetszik jelenlegi formájában: kis hangerőnél egy-egy léptetés túl nagy hallható változást eredményez. (Ez egyébként nagyon sok mai eszközre igaz. Mióta minden digitális “elfelejtettek” fiziológiai hangerő-szabályzót készíteni.)

  Reply
 28. dgyuri

  A legbosszantóbb dolgot el is felejtettem: a P.SIZE gomb (képméret állítás). TV adás és HDMI bemenetek esetén működik, videólejátszás közben nem, ilyenkor csak a lejátszás menün keresztül érhető el ez funkció. Ráadásul nincs egyszerű zoom csak vízszintes nagyítás. A kedvencem mikor 4:3 formátumban sugárzó csatornán egy 16:9-es filmet adnak és ilyenkor a kép minden oldalán fekete sáv van, de belenagyítani nem tudok.

  Reply
 29. ZP

  Itt mindenki a hw t dicseri kozben meg sem kozeliti a Sony Bravia felsokategorias tv it mint pl 46-hx920 ami nem korled technologiaval hanem full led technologiaval keszul es nem attol van jokepe h kifolyik a szemed a hatterfenytol hnem pl a feketen olyan mintha be se lenne kapcsolva… a
  samsung meg azzal trukkozik h fekete jeleneteknel leveszi a fenyerot is , mas jeleneteknel meg raadja. nekem is samsung tvm van de sztem 1 kapal szart nem er az egesz, tudom h egyhelyen gyartjak a sony es a samsunk lcdket de az elarul vmit h a samsung serviz kamionban 1 sony tv hez hangoljak a samsung tvket. igaz h a sonynak butabb a smart resze de nincs is ra szukseg mert hdmivel osszekotom a mcbookkal es innentol szuksegtelen az egesz…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *