Home automation a New Tech meetupon – part 1/2

Házautomatizálás heterogén eszközökkel dataflow alapokon from Budapest New Tech Meetup on Vimeo.

Az 5 percbe zanzásítás nagyon tanulságos lecke – jópárszor átrágod a mondandód, mielőtt nekimész, hogy egyáltalán bele lehessen zsúfolni ennyire szűk időkeretbe. A home automation téma nem kicsi (személy szerint heteket tudnék mesélni róla), de a novemberi meetupon ern0nek a dataflow demoval még sokkal nehezebb dolga lesz. A fényorgonás csillivilli meghozta a gyümölcsét: volt röhögés bőven, főleg, mikor a kérdésre jelentkező cimbora kezéről az accelerometer küldte a jelet a busznak, ami tekert egyet a lámpasoron. A random villogás közben beszélni lázasan azért annyira nem volt egyszerű 🙂 ]]>

9 thoughts on “Home automation a New Tech meetupon – part 1/2

 1. Ger

  Szia!
  Megnéztem az előadást, ki tudtam belőle emelni a számomra szükséges információkat. Az előadás anyaga (a prezentáció maga) elérhető? Volt pár olyan kulcsszó, webcím, aminek szívesen utánaolvasnék. Csak ezután tenném fel a kérdéseimet 🙂
  A megoldásotok tetszik, bár a villamos részt nem mutattátok be. Én PLC-s megoldásban gondolkodom (világítás, biztonság, klimatizáció stb.), de a távfelügyeletre (biztonság, kamerák, stb:) és a médiára keresem a megoldást és elragad az optimizmusotok a buszokat illetően (tudunk fejleszteni bármire: CAN?). Szimpatikus a redundáns megoldás is, a skálázhatósága mellett.

  Reply
 2. eFi Post author

  Ger: prezi itt. Bármilyen busznak örömmel nekiugrunk. CAN ugyan még nem volt terítéken, de van több olyan cimboránk, aki CAN-ben utazik, ergo nem gondoljuk lehetetlennek a feladatot (sőt, ha jobban belegondolok, van nálam egy CAN alapú polling proxy vas a kazánházban :)).
  A villamos rész bemutatása elmaradt: egyfelől nem állt szándékunkban, hiszen mi a sw fejlesztői vagyunk, ezt akartuk prezentálni. Másrészt persze ettől még lehetett volna buszrendszerekről is beszélni, de a mondandót így is nagyon nehéz volt 5 percbe belecipőkanalazni.
  Ha beleférsz egy PLC-be és nem érzed magad annyira geeknek, hogy majd idővel hozzányúlj és bővítsd, akkor OK. Minden másra ott a mi cuccunk 😉

  Reply
 3. ern0

  Itten ni: http://homeaut.com/
  A fényorgona egy P5 egységgel működik, de én inkább mást választanék. Most a legjobb cucc, amihez van driverünk, az a WAGO rendszere, még árban is jók, de ami igazán élvezet benne, az drótok rögzítésének rendszere, nem csavar, hanem csak be kell dugni a drótot a lukba http://www.automation.com/content/wago-ethernet-tcpip-programmable-fieldbus-controller-offers-higher-performance-faster-communications
  Ha meglenne a PLC-d, és azt mondom, hogy csinálj Knight Rider-effektust, mikorra lennél kész vele? És ha azt mondanám, jó, jó, de nekem nem 8, hanem csak 6 égőm van, mennyi idő lenne átírni? Ha azt mondom, ó, hát elnéztem, meg kell fordítani az égőket, 1..6 -> 6..1, mennyi idő átprogramozni a PLC-t? Nálunk ilyesmi percek alatt történik (a megfordítás meg éppenséggel egy paraméter).
  Itt van a Knight Rider script a fényorgonát meghajtó komponenshez:
  ///////////////////////
  # knight rider fx
  tempo 1
  set x 100
  x 0 0 0 0 0 0 0
  x x 0 0 0 0 0 0
  x x x 0 0 0 0 0
  x x x x 0 0 0 0
  x x x x x 0 0 0
  0 x x x x x 0 0
  0 0 x x x x x 0
  0 0 0 x x x x x
  0 0 0 0 x x x x
  0 0 0 0 0 x x x
  0 0 0 0 0 0 x x
  0 0 0 0 0 0 0 x
  0 0 0 0 0 0 0 x
  0 0 0 0 0 0 x x
  0 0 0 0 0 x x x
  0 0 0 0 x x x x
  0 0 0 x x x x x
  0 0 x x x x x 0
  0 x x x x x 0 0
  x x x x x 0 0 0
  x x x x 0 0 0 0
  x x x 0 0 0 0 0
  x x 0 0 0 0 0 0
  x 0 0 0 0 0 0 0
  halt
  ///////////////////////
  És akkor ez még egyszerű, lehet benne 4 változó és 4 mélységű hívás.

  Reply
 4. Ger

  Köszi a linkeket.
  Ebben gondolkodom: http://www.inels.com; tecomat.cz. Figyelembe kell vennem a kiépítést (vezetékezés), a telepíthető elemeket, a költségeket (kedvezőbb, mint bármi más, amit találtam) és azt is, hogy meglévő rendszert mennyire bonyolult átalakítani (bár 0-ról építem fel jövőre).
  Fényorgonát nem tervezek 🙂 Bár ki tudja…

  Reply
 5. Ger

  …bár a knight ridert egy 74-akárhányas számlálóval egyszer már megcsináltam hardwerrel 🙂

  Reply
 6. eFi Post author

  Ger: INELS kapcsolatunk ugyan van, de azt tudnod kell, hogy ők pénzért adnak neked olyan sw liszenszt, amivel te magad megírhatod a gatewayt a saját rendszered és az ő PC-jük közé.

  Reply
 7. Ger

  Igen, tudom. Első körben a távfelügyelet és a média kimarad. Csak a világítás, biztonság és a klíma a terv, amit rendszereszközökkel meg is lehet oldani.
  Az utat már megjárta helyettem egy kollegám (cseh). Kicsit tovább is jutott, az Inelst a Tecomat Foxtrottal hajtja ki, Készített már egyedi hardware-t is (bár nem biztos, hogy a buszon intézi): PWM-el nyitogatja az ablakain a reluxákat. Ő hobbista, erre ráér, de nekem kész megoldás kell.

  Reply
 8. ern0

  @Ger, az előző kommentben elrejtettem egy konkurrens gyártó nevét – javaslom, gondolj ki fejben egy konfigot, azt mindkét gyártó eszközeivel rakd össze árakkal, aztán meglátod.
  Az INELS-szel az a baj, hogy fehér úton-módon nem fogunk rá drivert írni, nem adják oda a dokumentet, titok. Mindenesetre még reménykedünk, hogy be tudjuk emelni a portfólióba, mert azért vannak benne okos dolgok (pl. a “hőmérő minden kapcsolóban” nagyon jó ötlet).

  Reply
 9. Pingback: Home automation a New Tech Meetupon: part 2/2 « eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *