Mac workflow: vágjunk filmet!

Final Cut Express 4 alkalmazását használom. Ugyan az aktuális iLife csomagban ott van az erre készült korrekt kis iMovie, azonban valami miatt még a Mac-es életem elején felhagytam vele (talán nem tudott frame-re pontosan vágni) és maradt a FCE, amit a mai napig nagyon szeretek.

A probléma

Az Apple az utolsó iMovie/Final Cut release után előállt az “open format timeline”-nak nevezett dologgal, ami nagyjából annyit tesz, hogy konvertálás nélkül keverheted a videovágó software-ben a különböző video codec-ű nyersanyagokat, meg fogja emészteni on the fly. Ez így is van, csak éppenséggel precíz munkához a 2008 late harvest MacBook Pro-n használhatatlan a tömörített nyersanyag, úgyhogy video nyersanyagot konvertálni muszáj. A nagytesó Final Cut Studioban erre ott a beépített Compressor alkalmazás és egy fancy Apple ProRes 422 codec, de ez tegyük fel, hogy nekünk most nem áll rendelkezésre és keressünk helyette ingyenes megoldást. A másik, viszonylag ritkábban jelentkező, éppen azért alattomos kis probléma, mikor az audio sávban használt mp3 “cirpel”, pattog, vagy akár 1-1 frame erejéig kihagy, a teljes rendering után is. A ludas ezúttal is a tömörítés, úgyhogy az audio adatunkat is ki kell, hogy csomagoljuk.

A megoldás #1/2: video konvertálása

A mozink konvertálásához a squared5.com által gyártott ingyenes MPEG Streamclip nevű alkalmazást fogjuk használni, melynek OS X és Windows változata is létezik. Advancedebb arcok persze az ultimate ffmpeg appot használják command line varázslattal, de én lustaságból leragadtam a GUI-s toolnál. Mondjuk pont OS X alatt simán lehetne gyártani egy Folder Action scriptet, ami az erre dedikált “konvertáló pool” jellegű folderbe bedobált file-okat nekiáll ffmpeg-gel azonnal kicsomagoltatni… na, talán egy másik workflow postban megcsináljuk. Az általam termelt video nyersanyag 1920×1080 PAL (=25fps) felbontású, H.264 codec-kel készül a kamera belsejében. A tömörített file-jainkat az MPEG Streamclip az alábbi beállításokkal kóserolja ki szép uncompressed, ám mégis valamennyire tömör formába (=ezt fedi le a beállított Apple Intermediate Codec): mpeg-streamclip-settings-5dmk2 Az MPEG Streamclip egy kötegben végigcsinálja ezt az összes forrásadatunkkal, plusz a folyamat megállítható, meg még sok egyéb fancy dologra képes, amiket nem részletezünk. Persze egy darab ciklus lenne a kötegelt feldolgozás az ffmpeg-et hívó shell scriptnek is, de hát a lustaság nagy úr…

A megoldás #2/2: audio konvertálása

A zenét Quicktime 7 segítségével konvertáljuk AIFF formátumúra, amit a FCE már gond nélkül fogyaszt: quicktime-7-export-to-aiff Ezután más dolgunk már nincs, mint feldolgozni a preparált nyersanyagokat. Have fun!]]>

9 thoughts on “Mac workflow: vágjunk filmet!

  1. DnP

    Es mekkora lesz igy az uncompressed/eredeti meret aranya? Egy legalabb 20-as X faktort (hogy trendik legyunk) el tudok kepzelni…
    Ezt az onthefly konvertalos mappa mokat legyszi ne felejtsuk mar el. Kivancsi vagyok. 🙂 Nincs mekkem, de az ordog nem alszik.

    Reply
  2. eFi Post author

    DnP: nono, az Apple Intermediate Codec azért tömör ám nagyon és annak ellenére teljesen smooth módon lehet vágni a benne kódolt filmet! Kipróbáltam a kedvedért egy tegnap készült file-on: 172.7 MB-ból 238.4 MB-ot csinált.
    Folder Actions workflow mindenképp jön valamikor, az egy nagy találmány OS X alatt. Mac-ed nincs, de az csak egy átmeneti állapot (már ha rám hallgatsz :)).

    Reply
  3. DnP

    Igen igen, csak atmeneti, bar picit hosszura nyult sajnos. Egyszer volt egy nulladik tipusu talalkozasom vele: hackintosh install 🙂 Sajna nem volt kedvem videokartyam szarra flashelni, igy elvaltak utjaink. Hejj ezek a szep 27es iMacek…

    Reply
  4. Az Időmilliomos Apuka

    “éppenséggel precíz munkához a 2008 late harvest MacBook Pro-n használhatatlan a tömörített nyersanyag”
    Kifejtenéd hogy milyen probléma megoldásához van szükség erre a konvertálásra? Nem editáltam még iPhone 4 videót, de az is tömörített.

    Reply
  5. eFi Post author

    Persze. Nem tudod akadás nélkül tekerni sem a vágott anyagot, sem a nyerset, márpedig amikor egy snittben keresni kell, ez baromi bosszantó tud lenni.

    Reply
  6. eFi Post author

    Az Apple Intermediate Codec teljesen korrekt. Nem tudom, hogy csinálják, de annak ellenére, hogy elég tömör (a H.264-nek kb a duplája a vele kódolt video), teljesen akadásmentesen tekerhető vágás közben. Csak ajánlani tudom.
    Btw a nagyobb szívást az jelentette, amíg rájöttem, hogy egy mezei VBR MP3 is akadozást okozhat és azt is célszerű AIFF-be konvertálni felhasználás előtt.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *