Az eltűnt dezodor nyomában

Part I.: a szörnyű felfedezés Nem vagyok egy bevásárolni imádó típus. A beszerzésre fordított időt úgy igyekszem minimalizálni, hogy az általam kipróbált és megkedvelt, bevált cuccokat nagy kiszerelésben veszem meg. Ilyen a tartós tej, a farmernadrág és a dezodor is. Ma ez utóbbira fogunk koncentrálni. A sokat venni egyszerre metódusnak van egy nem várt mellékhatása: későn veszed észre, hogy az általad megszokott és megkedvelt fogyóeszköz elmúlik egy adott gyártó kínálatából. Így jártam anno a fekete GAS farmerekkel és most úgy tűnt, hogy a favorit dezodor is ezt a sémát követi. Sok éve már, hogy az Old Spice Whitewater krémdezodort használom. Ez egy stift jellegű termék, ám a dezodoráló anyag krém formájában van letöltve a tubusba és véleményem szerint a lehető leggyorsabban felhordható, legkényelmesebben viselhető anyag. Ez utóbbi alatt azt értem, hogy szerintem minden más dezodor (a pazarló spray-k kivételével, melyeket többek között pocsékoló mivoltuk miatt kerülök) kelt némi ragacsos érzést a felhordást követően, míg a krémdeo nem. Dezodoráló hatását tekintve az egy napot nálam bizonyítottan jól bírja. A beszerzési process nagyjából úgy néz ki, hogy amint “out of stock” közeli állapotba került a deo (=már csak 1 bontatlan van a szekrényben), megyek venni egy/két hatos zsugorral. Így történt ez nemrég, amikor megdöbbenve tapasztaltam, hogy a teljes Old Spice creme deo család eltűnt.

Part II.: A kutatás

Persze laikusként (=enduser, aki nem kutatott creme deo ügyben bő egy hetet) könnyen mondod, hogy “de biztos van még creme deo a piacon, ha pont azt szereted”. Ezúton jelzem minden FMCG Home & Personal Care üzletben utazó gyártónak, hogy NINCS. Végigjártam legalább 5 magyar üzletlánc minimum 15 boltját, de sehol egyetlen creme deo kompetitor. Miután csalódottan tapasztaltam a creme deo hiányt a magyar piacon, kényszerűségből nekiláttam kipróbálni az Old Spice brand és más gyártók gél, roll-on (=golyós dezodor) és stift termékeit. Sajnos mindhárom kategória nagyságrendekkel rosszabb eredményt hozott. A dezodoráló hatással nincs baj már rég, ám a ragacsmentességet csak a creme deo adta maradék nélkül. Talán a stiftek közül az olajosabb textúrájúak közelítették meg egy icipicit a creme deo nyújtotta kényelmet. Kiválasztottam átmeneti megoldásnak egy stiftet és nekiálltam a megszűnés okát felderíteni. Felhívtam a Procter & Gamble vevőszolgálatát és a vonal túlsó végén hallgató hölgynek elmeséltem, hogy bizony a Procter kivezette a piacról az általam oly kedvelt teljes krémdezodor családot. A néni sajnálkozva vette tudomásul (tőlem tudta meg – WTF?), majd közölte, hogy örül az észrevételnek és továbbítja azt az R&D vagy a markecing felé. Nagyjából ennyit sikerült elérnem egy vevőszolgálati hívással. Másnap Józsinál olvasok egy postot, ahol commentben leírom a saját nyűgöm. Mit ad isten, bő egy óra múlva megjön egy tipp, miszerint a gyártó új brandbe csomagolta az Old Spice creme deo családot. Megnéztem a weben a full-flash-be csomagolt márkaoldalt, de sajnos érdemi infoval ez sem szolgált, csak a szokásos marketing bullshit jött. Kerestem a weben forrást, majd megtaláltam a bookline.hu-nál a tényleg a régi deora hajazó terméket Gillette márkanéven, új illatnévvel, szürkés “nekem hegymászós” zord dobozban. Tegnap aztán a törökbálinti Cora-ban sikerült rátalálnom (tegnap még 718 HUF volt) a valóban kereskedelmi forgalomban kapható termékre: A keresést némileg nehezíti, hogy a gyagyás gyártó papírdobozba csomagolta a dezodort (WTF?) és 11 nyelven extra papírra nyomott marketing bullshit doksit (WTF?) pásszintott mellé.

Part III.: A meztelen igazság

A halál torkából húztam vissza az utolsó Old Spice creme deo dobozt, hogy demonstráljam a hasonlóságot: A tanulságok:
  • A korábbi talán 4 illat helyett mostanra 2 illatra szűkült be a kínálat – ezzel még nincs baj, a Cool Wave nekem klappol.
  • A dobozok mérete bitre egyforma – ez csak új színű műanyag.
  • Az új dezodor a cimke szerint +5 ml anyagot tartalmaz (40 ml-es régi vs 45 ml-es új kiszerelés). Szerintem lenne még hely benne (a régit egyszer szétszedtem már), de gondolom kell a pénz még kalácsra, így nem szabad teletölteni a tubust.
  • A teljesen szükségtelen papírpazarlás láttán csak az tart vissza a váltástól, hogy nem ismerek másik creme deot a piacon (mondjuk a fenti post hosszának ismeretében ez elég erős érv :).
]]>

17 thoughts on “Az eltűnt dezodor nyomában

  1. Whety

    Én az Old Spice-ból az anti-perspirant gel-t használom, nekem az jött be. Szintén krém szerű (csak ez átlátszó nem fehér), beszívódik a bőrbe, nem hagy nyomot a ruhán, és nem leszek büdös nap végére se:D. Én is kipróbáltam ezt a cream-deo-t de nekem konkrétan tönkretette az egyik pólóm (homokszínűből téglaszínűvé varázsolta a hónalj részét), akkor váltottam. De ami tény: a whitewater a legjobb illat szerintem az egész férfi-dezodor piacon.

    Reply
  2. eFi Post author

    Whety: nekem a Gillette Gel tett tönkre párat korábban (nem a mostani széria, azt nem mertem kipróbálni az előző fail után). Egész pontosan megkeményedtek a póló/inghónaljak. Dühöngtem egy darabig, aztán rátaláltam a creme deora.

    Reply
  3. ern0

    Múlt héten vettem észre, hogy kb. 2 hónapja már csak a műanyaggal kenegetem a testemet, mert kifogyott a cucc, de persze az alatta lévő műanyagnak is ugyanolyan színe van. Öt év alatt már a második stiftem fogy ki!

    Reply
  4. ern0

    Van olyan value kategóriás digitális fényképezőgépem, amit a neten 7 brand alatt is megtaláltam. Ott kezdődött a sztori, hogy más volt ráírva a gépre, mint amit rendeltem, de megnyugtattak, hogy ugyanaz, erre előkaptam a Google-t…

    Reply
  5. _alesi_

    Én a felsorolt hátrányok miatt nem használok semmilyen dezodort. Marad a parfüm, ami ugyan veri a mezőnyt illatban, de elég költséges és közel sem olyan tartós. Teszek egy próbát ezzel, hátha.

    Reply
  6. tibor

    Ern0, ilyen van kisteherautoban is. Fiat meg meg 2 masik (nem emlekszem kik, egy okos benzinfej pliz mondja mar meg) forgalmaz tokeletesen egyforma gepet. Csak a logoban kulonboznek.

    Reply
  7. Marcsi

    Hello!
    Én már a Gilette-t sem kaptam meg, pedig az jó volt. Tudtok valami újat és ilyen jót?

    Reply
  8. Gábor

    Krémet akarunk nem gélt,de vajon mér szünt meg 2 gyárónál is biztos túl hatásos vagy valami méreg anyag van benne

    Reply
  9. Thelast

    Nekem az a problémám, hogy a “dezodoráló hatással” vannak gondjaim. Csak ez az Old Spice creme vált be, bármilyen más dezodort vagy stiftet használok, pár óra után már semmi hatása. Kb. fél évvel ezelőtt találtam neten egy boltot, ahol még lehetett kapni, gyorsan be is vásároltam. De már kezd fogyni a készlet és én is kezdek pánikba esni, a bolt weboldalát meg már nem találom. :\
    Úgy néz ki, erről a stiftről le kell mondanom, de tudna valaki ajánlani valamit, ami legalább ennyire “erős” mint ez? Nem probléma, ha dezodor, vagy stift ami ragad, megszokom. 🙂
    Előre is köszönöm.

    Reply
  10. taki

    Sziasztok.
    Engegyétek meg hogy én is röviden ismertessem a véleményem és tapasztalataim.
    Nálunk Szlovákián a múlt év folyamán tünt el a cream variansa a üzletek (drogériak) polcairól. Gondoltam csak kifogyot az áru készlet. De nem a gyártó felhagyot a gyártásával. Nagy csalódás mert nekem is a cream vált be igazán. Nem ragadt,könnyen felkenhető, és ami az érzékeny honaljam részére legfontossab nem iritált.
    Nem értem miert kell beszüntetni valaminek a gyártását ami jó és bevált!?

    Reply
  11. Petyuska

    Szóról-szóra ugyanez az én sztorim is. Először Old Spice krémdezodor, ami nagyon jó volt, aztán kivonták. Utána Gillette krémdezodor, aztán azt is kivonták. Ezután az Amazon.com-ról rendeltem a Gillette-et, kb. 2013-tól mostanáig, most kezdenek elfogyni a készletek és kezdek pánikolni. Már az Amazonon is alig van belőle, az árak pedig egyre nőnek, ami először még 5 dollár volt (1 db), az következő évben 7, most meg 10 dollár (bár ez nagyobb űrtartalmú). Legalábbis annál az egy szem cégnél ennyi, aki hajlandó Mo-ra is szállítani. Ha az USA-n belül rendelnék, akkor persze lenne 5 dollárért. Így viszont szállítási költséggel együtt már brutál drága. Egyébként ennél a cégnél csak 3 db volt már összesen…a többinél persze korlátlan a készlet. Ehhh…. Hogy szorultak volna az anyjukba a forgalmazók, gyártók, de főleg a Procteres faszkalap brand menedzserek! Mo-n egyetlen férfi krémdezodor sem kapható, úgy vannak vele, hogy túl jó ez a parasztjának. Használja csak a stiftet meg a gélt, amitől úgy megkeményedik a póló a hónaljrésznél, hogy lehet is eldobni pár hét után. Mi a f…szt csináljak????

    Reply
  12. eFi Post author

    Petyuska: 5 éves posztra korrekt kommentel reagálni – le a kalappal!-) A lengyeleknél van még a Gillette krémdeo, de az utolsó batch, amit vettem az már kezd beszáradt elejű lenni, úgyhogy félek, hogy vége a terméknek itt is.
    Na de hogy bosszút álljunk a gonosz Procteren, megkérdeztem az Unileveres kapcsolataimat, hátha létezik általuk gyártott krémdeó már Magyarországon és láss csodát, van! Nem olcsó, de forgalmazzák, “Rexona Men Maximum Protection Clean Scent izzadásgátló krém dezodor 45 ml” néven fut, a magyar Tesco pl. tartja.

    Reply
  13. Ferenc Gemesi

    Már bocs, de a fasorban sincs ez a rexona xar!!!
    Csak 1 illat van, de az is űber büdös!!!
    A kurva anyjukért szüntetik meg ami jó?!?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *