3D nyomtatás: Józsi 2.5 upgrade

  • Józsiék ismét nem küldenek készre printelt elemeket, hanem egy mini tekercs PET jön helyette, úgyhogy 11 óra nyomtatással indul az upgrade. Illetve hazudok: a modellt hűtő ventillátor nyomtatott terelőelemét mellékelik, mert az a nagyobb hőtűrési igény miatt csak ABS-ből készülhet.
  • ahogy az várható volt, a rugóacél felület ragasztott PEI sheetes verzióban érkezett, mert a powder coated változat gyártásával még mindig küzdenek a fiúk
  • az extruder csak fekete lehet a lézeres filament szenzor miatt, ami rohadtul megnehezíti a szerelést (=nem látod a lyukakat rajta)
  • az egész extrudert jóval több csavar tartja mint az előzőt – érzésre jó nagy macera lesz egy takarítás / nozzle swap
  • a rohadt ventillátor légáramát terelő elemet még mindig csak egy csavar tartja, így ha meglágyul az anyag, azonnal lehet cserélni (=>rögtön printelj belőle egy újat tartalékba!)
  • az XYZ kalibráció valami miatt csak 3. alkalomra jött össze a drágaszágnak, mindig a 4. pontnál hasalt el (semmit nem változtattam, de 3. próbálkozásra “magically” meggyógyult)
  • az Aaron féle cable chain megoldáshoz Maximilian Radig már megcsinálta az MK2.5/MK3 extruder kocsival kompatibilis cable chain illesztést
  • a dupla Bondtech knurled boltok brutálisan fogják az anyagot, ez simán viheti a flexibilis cuccokat is
  • a hotend hűtőbordáját szellőztető Noctua ventillátor annyira elképesztően halk, többször gondoltam azt, hogy nem működik, mikor közben 100%-on pörgött
  • a rugóacél tárgyasztal egy álom – a pár cm-esnél nagyobb modelleknél innentől szükségtelen az éles spakni, simán lepattintható róla a kész ojjektum.
  • ha felfűtöd a hotendet üresen, majd benyomod a helyére a filamentet, a lézeres filament runout sensor észreveszi és elindítja a filament loadot, nem kell menüből kézzel csinálni, mint az állatok
  • az átalakított extruder miatt megszűnt az, hogy a meleg hotendből majd kézzel kihúzod a filamentet – helyette menübe került a filament unload, ami kitúrja a szálat majd azonnal sikít, hogy rántsd ki az extruder tetejéről
  • Hirtelen ennyi, Józsi 2.5 ma estére handrendbe állt, ha jön még friss megosztásra érdemes tapasztalat, majd írok róla. ]]>

    7 thoughts on “3D nyomtatás: Józsi 2.5 upgrade

    1. Grafit

      A filament autoload az zseniális. Egyik kedvencem az MK3-ban a springsteel után. 🙂 Cable chaint szerinted érdemes megcsinálni az MK3-ra? A printer fan kábelt pl. máris cserélnem kellett, mert megtört valahol középtájt. Érdekes, hogy nem ott ahol be van hajtogatva az extruderhez, hanem pont a nagy ív közepén.. pedig még nylon szállal is meg van támogatva ott.

      Reply
      1. eFi Post author

        Cable chain jó dolog, csináld. Ha csak egyszer kell a drótokhoz nyúlnod, már megérte.

        Reply
    2. Grafit

      Olvastad milyen gondok vannak az extrusionnel MK3-nál? Jelenleg ott tartunk, hogy az MK2 és MK2S sokkal szebben dolgozik. Józsiék nyomoznak és elismerték, hogy a probléma jelen van. Szerinted mi lehet az oka?

      Reply
    3. eFi Post author

      Nem követem az MK3 issuekat, mi a gond? Az MK2.5-ben levő Bondtech extruder eddig teszi a dolgát szépen, nincs vele semmi bajom.

      Reply
    4. Andris

      Érdekes, hogy ezeket írod, hogy milyen jó újdonságok, és furcsa belegondolni, hogy Te, aki már 5-10 éve tolod a 3D nyomtatást, mennyi gonddal kellett megküzdened, hogy jól nyomtasson a gép. Én meg csak megrendeltem, összeraktam, és már egy kiforrott megoldást kapok 🙂 Persze 5-10 év múlva ez is biztosan elavult lesz, de nagyon kényelmes dolgunk van az MK3-mal.
      Ja és képzeld, kb. fél nap alatt kitapasztaltam, hogyan kell FilaFlex-szel nyomtatni rugalmas tokokat! Állati jó! Eleinte mindig össze-visszatúrta a filamentet, de jól előfűtve és jó hőfokon (245°C) teljesen hibátlanul nyomtat több órás tárgyakat is!

      Reply
    5. eFi Post author

      Andris: naja 🙂 2012-ben kezdődött ezzel.
      BTW még mindig elég sok gyártó van, aki se filament runout detectiont, se auto bed levelinget nem használ – az MK3 egy nagyon korrektül összerakott szerkezet szerintem.
      Én a flexibilis nyomtatástól kicsit fázom – az MK2.5 Bondtech extuderét elég macera pucolni, a flexibiliseknél pedig elég egy kis szennyeződés vagy rosszul kalibrált print / retraction speed, hogy előálljon a dugulás :S Ugyanakkor sokszor nagyon jó lenne DIY tömítést nyomtatni vagy mondjuk épp olyan betéteket, amik rugalmas támasztékot adnak egy mountban… Summa summarum, agyalok rajta, de én inkább egy flexible-only klón építésébe fogtam bele 🙂 A nagyja már megvan, de a kábelvezetők, a táp/alaplap mount és persze a drótvégi utálatos Molexek hiányoznak:

      Reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *