3D nyomtatás: Prusa i3 MK3 verdikt

Prusa i3 MK3 printerüket. Elkezdtem egy jó hosszú posztot írni még a múlt héten, aztán jött Tom és végre két igazán geekeknek készített interjúval feleslegessé tette a sokezer szavas bejegyzésemet. Íme: A tech adatok alapján első ránézésre összerakták a közel tökéletes maker printert. Nekem a Nirvánához mindössze két dolog hiányzik: az egyik a kábelek kíméletes mozgatását lehetővé tevő filléres kábelvezetők, a másik a printerhez könnyen illeszthető zárt hőkamra. A kábelvezetőhöz csak az elektronika házára, a heated bed végére és az extuder kocsira kell applikálni egy-egy felfüggesztési pontot, a zárt hőkamrához pedig ki kell fordítani 90°-ban a tápegységet és az elektronikát a Z váz síkjából és már lehet is dobozolni a gépet némi akrillal.

Verdikt

Nem nagyon tudok mit hozzátenni, a srácok a fejemben levő (egyébként szőrszálhasogatóan extenzív) 3D printer checklistát végigpipálták, sőt rátettek egy csomó olyan dolgot, amik álomszerű kategóriába emelik ezt a gépet (PINDA w/ thermistor, power resume w/o batteries, endstop detection based on stepper current changes, filament jam detection, podwer coated bendable spring steel PEI buildplate w/ magnetic mount, …). Emelem a kalapom a fejlesztők előtt, csodálatos eszközt alkottak. Ha 3D printert keresel, van rá 750 USD-d és inkább Maker vagy, mint divatmajom (~=többet ér a szemedben a funckionalitás, mint a design), akkor ma szerintem ez a legjobb választás. Vége a posztnak, menjél már rendelni! ]]>

11 thoughts on “3D nyomtatás: Prusa i3 MK3 verdikt

  1. Varsányi Martina

    Eddig az Mk2-re gyűjtöttem, de most átneveztem a csuprot MK3-nak, és potyogtatom bele az eurókat. Én a 3D Printing Nerd-nél néztem az interjút és csorgott a nyálam. Úgy tudom az épített darab 999€, és én lehet megvenném a Prusa cég munkatársát 200 pénzért, hogy pöpecül legyen beállítva, amikor kiveszem a dobozból 🙂
    Tökéletes nyomtató, a kábelvető tényleg szinte ciki, hogy nincs benne, a hőkamra meg nice to have, de ha azt nézem, hogy az Mk2-vel meg a Lulzbottal hőkamra nélkül is bármit lehet nyomtatni, akkor nem is tudom, hogy kell-e gyárilag…

    Reply
  2. eFi Post author

    Martina:
    Nem tudom mekkora geek vagy, de én bátorítanálak arra, hogy inkább kitet vegyél és abból építsd össze saját magad. Egész egyszerűen azért, mert az építés során rengeteg mindent megtanulsz a gépről, ami egy konyhakész vásárlásakor egyszerűen kimarad / későbbre tolódik. Az MK2 esetén az Y vázat még el lehetett rontani azzal, hogy nem merőlegesen szereltél, az MK3-ban viszont (végre) 30 mm-es alu profilokat használtak threaded rodok helyett, ami teljesen kiküszöböli ezt a problémát.
    Külön bonus, hogy a Prusa build manualok nagyon pöpecül vannak összerakva, az online verzió mindig up to date, szóval inkább csináld magad!
    MK2, Lulzbot és a hőkamra: ne hidd 🙂 Ha ABS-t akarsz használni, zárt kamra nélkül nem fogsz tudni nagy felületet warping nélkül nyomtatni, PEI sheet ide vagy oda, plusz a kamra védelmének hiánya miatt lesz elkerülhetetlen légmozgás, ami a layer bondingnak sem tesz jót ABS és Nylon esetén sem. Szerencsére kamrát nem egy rocket science építeni, legrosszabb esetben veszel egy 4000 HUF-os IKEA LACK asztalt meg az oldalára 4 darab plexi lapot és meg is vagy 🙂

    Reply
    1. eFi Post author

      Reklámos cégektől, vagy esetleg az is játszik, hogy megnézed az IKEÁban a nagyobb képkereteket, amiken szintén (vékonyabb) akril lapot használnak. A LACK asztal ha jól emlékszem 550x550x550 mm és az is biztos, hogy létezik olcsó 500×700 mm-es IKEA képkeret.

      Reply
  3. Grafit

    Ohh.. valóban, valamelyik thingiverse-es enclosure említi is a FISKBO képkeretet. 🙂
    Köszönöm.

    Reply
  4. Grafit

    eFi, megtalálom valahol az email címed? tegnap megkerestek egy munkával, ami szerintem Neked való.. persze ha van kedved, energiád, időd.
    Fusion-ben kéne modellezni pár egyszerűbb alkatrész. Kb. ilyen PET palack kupak bonyolultságú dolgokat. Érdekel? Vagy tudsz valakit ajánlani ha Te nem érsz rá?

    Reply
  5. Gál Gergely

    Nyaral. Vagy készül a Télapóra, a tengerparton, úszógatyában. Vagy merül.

    Reply
  6. Gál Gergely

    Efi-nek most annyira melege van, hogy vagy merül vagy ájuldozik.
    Azért nyomok egy kövér boldogújévezést, megspékelve azzal, hogy meglett az első saját tervezésű 3D nyomtatott eszközöm (sponsored and printed by MB).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *