3D nyomtatás: mini Arca Swiss talp

studioneat.com 2. generációs foglalata, az új Glif biztonyult a non-plus-ultra megoldásnak. A telefonos miniállvány keresésből majd szülök egy külön bejegyzést, most inkább műanyagozunk. Szóval meglett a Glif, habkönnyű, atomstabil, imádnivaló kis állvány, de még egy dolog hiányzott róla – ez pedig a gyorscseretalp. Van rajta 3 darab (!) 1/4-20″-as UNC foglalat, így nem gond rátekerni egy bármilyen talpat, én azonban azt akartam, hogy

 • Arca Swiss kompatibilis legyen, mert minden cuccom ilyen
 • olyan keskeny legyen a talp, amennyire csak lehet
 • a lehető legkönnyebb maradjon a frappáns kis foglalat
 • bármikor gyorsan leszedhessem és áttehessem a Glif talpáról az oldalára, hogy a telefont portrait állásban is befoghassam vele egy Arca Swiss satuba
Nekiálltam keresgéli, 15 USD alatt nem találtam Kínából sem olcsóbban ilyet, ráadásul
 • a tartósság jegyében mindenki alumíniumból gyártja ezeket a talpakat, ami persze nem baj, de jelen esetben a ~200 grammos telefonnál tök felesleges és ráadásul egy csomó plusz súlyt jelent
 • a talpak jó részén az állványcsavar tekeréséhez imbuszkulcs, csavarhúzó, vagy legjobb esetben egy pénzérme kell
 • szinte minden talp túlméretezett disznó ahhoz képest, amit én akarok
Sebaj, pont van itt egy gép tőlem karnyújtásnyira balra, ami műanyagból megcsinál bármit, amit mondok neki, úgyhogy lett egy sok ilyen: A kis bigyó aljába persze be kell tekerni egy 1/4-20″ UNC csavart, aminek ideális esetben van egy füle, hogy ne kelljen szerszám a tekeréséhez, valahogy így: Ha fotóbuzi vagy és/vagy megtetszett a cucc, akkor a modellt szedheted a youmagine.com-ról.]]>

4 thoughts on “3D nyomtatás: mini Arca Swiss talp

 1. Varsányi Martina

  Úgy látom most ez mindenkinek a baja 😀 én múlt héten futottam bele azzal a különbséggel, talp se volt, amivel kompatibilisnek kellett volna lennem.
  1/4-20 kompatibilis, a foglalat 22x32mm, kapott egy anyát, a talp meg egy füles csavart.
  Ha érdekel valakit, a nevemre belinkeltem, kattinthat rá 😉

  Reply
 2. eFi Post author

  Martina: én csak a clampet mertem műanyagra bízni. Ilyen feladathoz meg ne töltsd le a modellt, mert ott a Wikipedia, ami rögtön megmondja, hogy az Arca-Swiss az 38 mm széles, 45°-os talp, nyomtatsz egyet, aztán azonnal kidobod mert kiderül, hogy műanyagból készítve inkább 39 mm szélesnek kéne lennie és huss, másodjára meg is van a plasztik talp, amit ugyanolyan jól megfognak a gyári alu Arca-Swiss pofák, mint a fémeket.

  Reply
 3. Varsányi Martina

  Gábor: A modellt én szabtam “testre”, bár előtte letöltöttem, mert a CAD tudásom belépő szintű, amit nem lehet Tinkercadben egyszerűen megcsinálni, az a jövő zenéje.
  Azért ez lett, mert nem volt kedvem komplett szetteket venni, a legolcsóbb kínai is 7€/db, és cipelni magammal a talpakat, amikor 3 különböző helyen akarom használni.
  Viszont nem rakok rá se videokamerát, se tükörreflexest, a “legnehezebb” cucc, amit tart, az se több 160 grammnál, valamint aktív mozgásban sincs szinte semmilyen része (hacsak azt nem vesszük aktív mozgásnak, hogy sétálok…) 😀 Nekem innen az Arca-Swiss is ágyúval verébre kategóriának tűnik.

  Reply
 4. eFi Post author

  Nekem onnan indult a dolog, hogy minden létező fotós cuccomon Arca-Swiss talp és satu van, így kézenfekvőnek látszott ez a megoldás. Egyébként meg igazad van: ~200 g-nyi terhet simán elbír a full plasztik cucc is.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *