3D nyomtatás: filament gondok

@tudom_anyos Twitter feedet, itt az idő, hogy követni kezdd!):

Hali! Kis segítségre lenne szükségem. Tegnap volt egy kis baleset 🙂 A kínai filament rosszul volt feltekerve, ezért megakadt és elpattant. Letekertem, és egy helyen el volt törve, ezzel érdemes valamit kezdeni? Az új fialmenteket érdemes áttekercselni? Ugyanitt kérdés, mennyire nem szeretik a párát? Mert olvastam, hogy pattogni fog a filament extrudálásnál ha párás, és rossz minőségű lesz a végeredmény… Érdemes ilyet beledobni a tároló dobozokba? Előre is köszi 🙂

Szakadt filament újraragasztása

Az ehhez való keresőkifejezés a “filament joiner”. Pár éve volt erre egy sikeres crowdfuncing kampány, de DIY megoldás is akad bőven. Arra kell figyelni, hogy az illesztésnél ne keletkezzen pukli, mert az megakadhat akár a bovdenben, akár az extruderben, akár a hotendben.

Miért ne tekercselj újra?

A PLA sűrűsége 1.25 g/cm³, az ABS-é pedig 1.04 g/cm³, azaz egy kg-os tekercs PLA-ból ~330 m, ABS-ből pedig ~ 400 m hosszú. Az átlag kg-os tekercsdob 75 mm belső és 200 mm külső átmérőjű, amin egy kg nyersanyag közel 1000 fordulatnyi tekerést jelent. A tekercsben csak akkor nem lesz gubanc, ha a műanyagszálat egy mechanika fekteti le precízen, szorosan, egymás mellé, oda-vissza. Ezt kézzel megcsinálni nagyjából a rémálom kategória, különösen akkor, ha még hozzávesszük a gyártáskor egyszer már feltekert vékony műanyagszálban levő feszültséget, ami szereti tekerés közben tovább gumbancolni az egész miskulanciát, Been there, done that 🙂 A rosszul feltekert filament sajna nem egyedi eset és tényleg rohadt bosszantó tud lenni egy több órás print közepén/végén, hogy a gubanc miatt áll le az egész print. Én az egész spool áttekerése helyett inkább azt javasolnám, hogy a hibás tekercset tedd el kisebb printekre, majd vásárolj nyersanyagot kis árkülönbözetért cserébe jobb minőségben, jobb beszállítótól. BTW amikor nem felejtem el, a kevés filamentet igénylő designek mellé odabiggyesztem a #leftover_filament tag-et youmagine-en, így gyorsan találok olyan apróságot, amit a maradék anyagdarabokból lehet elkészíteni és van is értelme 😉 Ami nekem nagyon bevált mind ár, mind minőség tekintetében, az az eSun3D nyersanyagja, ami itt az ozziknál 5kHUF/kg áron beszerezhető:
 • az eddig próbált PLA+ és ABS+ messze a legjobb nyersanyag, amit valaha használtam
 • átlátszó dobokra tekercselik
 • minden spool vákumzártan érkezik, kis szilikagéllel a spool közepén, azonosító matricával a tekercsen
 • a PLA+ filamentjük FDA Food Safe minősítésű

Kell-e a párától védeni a nyersanyagot?

TLDR: igen. Bővebben: a levegő párájából az állás során a műanyagszálak szép lassan nedvességet vesznek fel (aBszorbeálják vagy aDszorbeálják, sose tudtam, mikor melyik a helyes… az biztos, hogy az aktív szén aDszorbeál, de ne kalandozzunk ennyire el :)) és az bennük marad nyomtatásig. A filamentben levő folyadék aztán a forró hotendben alakul gőzzé és műanyag helyett ez távozik az olvasztófejből, ami pedig anyaghiányossá teszi a nyomatunkat. Ennek megelőzésére csomagolják vákumzártan a picit is gondos filamentgyártók a termékeiket, de persze onnantól, hogy felbontottad, a te dolgod lesz az, hogy óvd a levegő nedvességétől a nyersanyagod. Tom azt javasolja, építsünk magunknak egy dobozt, aminek az aljába beöntünk egy kisebb zsáknyi szilikagélt és abban tartsuk a tekercseket – mi több, abból menjen a print direktben: Ha a Tom által javasolt szilikagélt nem találod otthon, akkor egy extrább, szilikagél alapú macskaalom is megteszi. Ha a szilikagél telítődött vízzel, akkor egyszerűen csak süsd ki egy 150 ℃-s sütőben. Érdemes olyan típust választani, amelyik színváltozással jelzi a benne megkötött nedvesség mennyiségét. Én egy fotósok által használt, Fotolux Langwei Silica Gel moisture absorber fedőnevű jószágot használok, ami ugyan csak ~200 g hatóanyagot tartalmaz, viszont nagy előnye, hogy elég egy áram alatt levő borotvazsinórt beledugni egy órára ahhoz, hogy távozzon belőle a megkötött nedvesség. Ugyanilyen jól működik a szintén fotósok által használt szilikagél doboz, amit 5 perces mikrózással lehet reaktiválni. Szumma szummárum, a nyersanyagnak jót tesz, ha kicsit törődsz azzal, hogy elvonod mellőle a párát.]]>

6 thoughts on “3D nyomtatás: filament gondok

 1. Pingback: 3D nyomtatás for dummies | eFi.blog

 2. Béla

  Mit lehet csinálni ha a PLA benedvesedett? Van erre esetleg valami jó megoldás?

  Reply
 3. eFi Post author

  A 200+ ℃–os hotendben a filanentbe gyógyult víz azonnal gőzzé alakul, aminek van egy jellegzetes pattogó hangja. Ezen felül az print anyaghiányos lesz (az előbb linkelt matterhackers postban van is egy jó szemléltető fotó).

  Reply
 4. Freddy

  Akkor én ezt megúsztam eddig. Sajnos nincs helyem egy ilyen tárolót kialakítani. De ezek szerint elég száraz a házunk.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *