AussieLand: XP ömlesztve

 • Szombaton vettünk egy autót. Nagy meglepetésre a kereskedő magyar srác volt, megörült nekünk, a cég teljes adatbázisát végigtúrta a kedvünkért, végül pedig meglehetősen nagy engedményt adott. A kocsit utalással fizettük ki, a vételárat csak három részletben, három egymást követő napon tudtuk elutalni a maximált napi tranzakciós limit miatt, de ez semmiféle problémát nem jelentett. Az első utalást megcsináltuk ott helyben mobilról, a tranzakciót igazoló emailt elküldtem a kereskedésnek és már vihettük is az autót. Döbbenet.
 • Az ausztráloknál az autó átírását 14 napon belül kell megejtened, az átírási költség a vételár 3%-a. Bementem a hivatalba és egész pontosan 110 másodFUCKNperc alatt átírták az autót a nevünkre. Döbbenet.
 • Megkérdeztem a hivatalt, hogy milyen papírokat kell az autóban tartanom ahhoz, hogy a biztosítás érvényes legyen, a rendőr igazoltatni tudjon, illetve hogy milyen biankó formanyomtatvány kell a baleset bejelentéséhez. Néztek rám, mint ló a tűzijátékra és azt mondták, hogy semmiféle papír, se matrica se semmi ilyen nincs: azért van a kocsin rendszám, hogy abból mindent azonnal megállapíthasson a rendőr, hiszen minden, ami az autóval történik, a rendszámhoz van regisztrálva. Balesethez pedig elég a biztosító telefonszáma. Döbbenet.
 • Vasárnap bementünk Sydneybe csavarogni, de a méregdrága parkolás miatt inkább a vonatot választottuk. A vasútállomás előtt van vagy 1000 autónak elég parkoló, ott letettük a kocsit, átsétáltunk a peronhoz és go. Ebben az államban úgy működik a tömegközlekedés, hogy veszel pár dollárért egy Opal nevű NFC kártyát és arra töltesz pénzt, amivel a közlekedésért fizetsz: fel és leszállásnál hozzányomod a kártyát a terminálhoz, az megmondja, hogy mennyi az aktuális egyenleged és leveszi a zsetont az útért. Kalauz / ellenőr nincs, a nagyvárost kivéve becsület alapon használod a kártyát (Sydneyben meg kiengedőkapuk tartanak fel, ha nem fizetnél). Era már többször járt a HQ-ban vonattal, 7 AUD (~=1500 HUF) körüli pénz volt az egy órás út vonattal egy irányba. A hétvégén ezzel szemben 2.5 AUD pénzbe került fejenként az összes közlekedés, beleértve a városban használt komphálózatot és az oda-vissza vonat utat is. Era kollégája ezt azzal tetézte, hogy amennyiben napi szinten rendszeresen használod az Opal kártyát, egy héten belül csak 8 alkalommal von le a rendszer pénzt róla, a 9. alkalomtól bármennyi közlekedés ingyen van már azon a héten. Döbbenet.
 • A vonat tiszta, sehol egy graffiti vagy szétvagdosott elem. A kocsik két emeletesek, az ülések zseniális módon egy mozdulattal a másik irányba állíthatók át: NSW train seats Source: Wikipedia Megfogod az ülés sarkán azt a kapaszkódót és átfordítod a háttámlát az ellenkező oldalra. A háttámlával együtt az ülőfelület is “átdől” a másik irányba. Döbbenet.
 • A jogsi transzferálásához az útlevélen kívül kértek még egy dokumentumot, ami a személyazonosságom igazolja. Ehhez alapból egy ausztrál bank által kiadott debit/credit kártyát vártak, de elfogadták a magyar és a lengyel dombornyomott kártyákat is. Az én magyar jogosítványom frissen hosszabbított, 10 évre szól – a migrált jogsit 1, 3 vagy 5 évre kérheted. A művelethez egy 2 oldalas nyomtatványt kell kitölteni, majd az ügyfélszolgálatos néni mögött levő monitorra generálnak egy random számsort, azt elolvastatják veled, lefotóznak és 5 nap múlva jön a helyi kártya.
 • Valami érthetetlen okból kifolyólag itt nem terjedt el a borravaló. Aprópénzt gyűjtő “tip jar”-ok vannak pár helyen, de még senkit nem láttam ezekbe dobálni. Pár napja a kutas szaladt utánam, hogy ott felejtettem a 34 cent visszajárót a 34.66 AUD értékű tankolásból, amit készpénzzel fizettem.
 • Nemrég dolgoztam Ausztriában, meghökkentő élmény volt, ahogy az osztrákok megállnak, még mielőtt gyalogosként a zebrára lépnék. Magyarországon is alakul valami ebből, a lengyeleknél elég rossz a helyzet (=jól meg kell gondolod, hogy mikor lépsz le a zebrára) de az utóbbi 1-2 évben érezhetően javult. Itt viszont hiába a REFUGEE ISLAND névre keresztelt járdasziget-szerűség, ha nincs explicit zebra plusz az autóst gyalogosforgalomra figyelmeztető nagy rikító tábla, akkor szinte soha nem enged el egyetlen autó sem.
 • A lakott terület meglehetősen nagy részén egyáltalán nincs járda. Ez a suburb részre ugyanígy igaz.
 • Hirtelen ennyi, nemsokára jövök megint frissekkel, stay tuned – addig is nézzél hidat meg bimbót: harbour-bridge bud ]]>

  5 thoughts on “AussieLand: XP ömlesztve

  1. eFi Post author

   Egyelőre még igen, de amint lesz vizes sztori, tudni fogod 🙂 A helyzet az, hogy a cuccaink még csak a múlt hét végén indultak meg utánunk egy hajón, november végére érnek ide és cirka december közepére vámolják le a konténert, amiben az összes búvárcuccom lakik per pillanat :S

   Reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *