Emberek, akiktől többet nem rendelek munkát: Dr. Kérchy Judit és hivatala – Casarecce edition

Preface: tényleg nyitnunk kéne egy kifőzdét… Kb. három héttel ezelőtt megírtam itt a blogon egy velünk megesett sztorit. A történet főszereplője Dr. Kérchy Judit közjegyzői hivatala, akitől ma az alábbi személyiségi jogi perrel fenyegető bejegyzést kaptam:

Dr. Kérchy Judit közjegyző levele a blogbejegyző és mindazok részére, akik a közjegyzői iroda jóhírnév sérelmét másoló megjelenéseket közzé tették. „Az Ön által 2016. július 12. napján az fns.pappito.com internetes oldalon közzétett, az 51012/H/567/2016. ügyszámú tanúsítvány kapcsán előadott tényállítások alkalmasak a közjegyzői iroda, valamint a saját jóhírnevem megsértésére. Ön a valós tényt hamis színben tüntette fel akkor, amikor dr. Müller Ágnes közjegyzőhelyettes által kiállított tanúsítványra vonatkozóan azt állította, hogy „Egy irat vagy hiteles, vagy nem hiteles – nincs benne fuzzy logic típusú „talán”. A közjegyzőhelyettes ezzel szemben a jogszabályok teljes mértékben történő betartásával járt el, ugyanis a tanúsítvány kiállítása kapcsán a közjegyző annak a felmutatott irattal való egyezőségéért felel. A közjegyző által készített másolatnak az eredeti okiratéval kizárólag akkor azonos a bizonyító ereje, ha a közjegyző a hitelesített másolatot az eredeti okiratról készítette. A tanúsítvány ezzel szemben csak azt igazolja, hogy a közjegyző a másolatot összehasonlította a felmutatott okirattal, és azok egyezőségét megállapította. A felmutatott okirat eredetiségét azonban nem tanúsítja. (BDT 2016/6/94.) Ön megjelent a közjegyző előtt egy fénymásolattal, amelyet az egyetem által kiadott hiteles másolatnak titulált. Tekintettel arra, hogy a közjegyző az eredeti dokumentumot nem látta, így csak az Ön által elmondottakra hagyatkozhatott a hiteles másolat készítésénél, amelyet a tanúsítványban az „állítólag” szóval jelzett is, mint számára aggályos körülményt. Az Ön vélekedésével ellentétben a közjegyző nem a felmutatott irat eredetiségét vizsgálja, hanem arról állít ki tanúsítványt, hogy az általa kiállított másolat a felmutatott okirattal megegyező. Ezt a tanúsítvány tartalmazza is. Az Ön által leírtakból kikövetkeztethetően az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda csak a ténylegesen eredeti iratról készített hiteles másolatot fordította volna le, ennek elmaradása azonban az Ön terhére esik, hiszen a közjegyőhelyettes előtt nem az eredeti okiratot, hanem arról csak egy másolatot mutatott be, amiről a közjegyzőhelyettes nem adhatott ki olyan másolatot, amely azt tanúsítja, hogy az az eredetinek felel meg, mivel arról ő személyesen nem győződhetett meg. Ön tehát a valós történteket hamis színben tünteti fel azáltal, hogy az Offi általi fordítás hiányát a közjegyzőhelyettesnek rója fel, amellyel szemben a valóság az, hogy saját felróható magatartásának következtében nem sikerült hiteles fordítást szereznie. Kérem a fentiek tudomásulvételét és a jóhírnevemet sértő blogbejegyzés azonnali eltávolítását! Amennyiben jelen kérelmemnek nem tesz eleget, úgy peres eljárást indítok személyiségi jogom megsértésének megállapítására és sérelemdíj megfizetésének kötelezésére.” Dr. Kérchy Judit közjegyző
Megbeszéltük a családdal a történetet és arra jutottunk, hogy mivel nem hiányzik egy személyiségi jogi per, így eleget teszek a közjegyző asszony kérésének és eltávolítom az eredeti bejegyzést, az ahhoz írt olvasói megjegyzésekkel egyetemben. Persze a fejemből nem tűnik el, így a közjegyző asszonynak továbbra sem fogok munkát adni és erről az ismerőseimet is le fogom beszélni. Jól felqrtam az agyam az egészen és ilyenkor mit tud csinálni a 130 kilós, 4 fal között dühöngő medve, na mit? Hát otthagyja a gépet és nekiáll mondjuk… ööö… főzni, ez az!-) Csináltam is gyorsan egy erdei gombás casareccét, mert Era (akit mindenkinél jobban szeretek a világon) remélem nemsokára hazaér és ő ezt enne vacsorára. Ilyen lett e: gombas-casarecce Jó chilis lett, isteni illata van a tetején a parmezánnak, hidrofóniás friss kakukkfüvet tettem bele és mivel Tibi barátom megjegyzésein röhögtem a legjobban, az ő tiszteletére kapott egy kis Fernway Sauvignon Blanc-t is a szaftba. Tibb, esküszöm gyártok neked ilyet! ]]>

12 thoughts on “Emberek, akiktől többet nem rendelek munkát: Dr. Kérchy Judit és hivatala – Casarecce edition

  1. Freddy

    Nyuszi vagy McFly. Persze könnyű a más bőrére viccelődni. Mindazonáltal, ha te a tényeket írtad le, semmílyen perben nem lehetne elmarasztalni szerintem (nem értek hozzá). Na és nem a családdal kell ezt megbeszélni kivéve ha jogi végzetségűek és van gyakorlatuk hasonló témában.

  2. SPS

    remélem valaki lementette az eredetit, és terjeszti, mint olyan esetet, amikor valaki visszaél a helyzetével egy szarul elvégzett munka után.

  3. eFi Post author

    SP: inkább csináld meg a tésztát:
    – felforralod a tésztavizet
    – kevés olívaolajra hajszálvékonyra szeletelt fokhagyma és valamennyi száraz cseresznyepaprika összetörve
    – egyet keversz, aztán rá a gomba
    – gombára bors és friss kakukkfűből egy kis marékkal
    – amint bent van a gomba és a fűszerek, mehet a zubogó vízbe a casarecce úgy 9 percre (=al dente)
    – gombára 2-3 perc után egy nyelet sauvignon blanc, meg persze 2-3-4 nyelet a szakácsba
    – gombát addig sütöd kevergetve, amíg a tészta nem al dente (sózni nem szabad, csak a végén, mert különben levet eresztve fő)
    – tészta mehet a gombára, összekever, sóz, pirít kicsit – tésztavizet ki ne öntsd, abból lesz a szaftunk!
    – mikor érzed, hogy már majdnem lesül, akkor egy fél merőkanál tésztavíz mehet alá, azzal összesüt, amíg sűrű szaft nem lesz az alján
    – ez a tésztavizes dolog 2-3x mehet neki, a végén hagyd közepesen sűrűre, aztán elzár, kiszed, kis friss kakukkfű és bors a tetejére, meg persze rengeteg parmezán
    Természetesen ha nem lett volna itthon Fernway Sauvignon Blanc, viszont lett volna a 2014-es Bolykiból, akkor azzal adok a cuccnak (és a csodás séf macinak is).

  4. ern0

    Pont az a baj, hogy agy nélkül csinálja a kibaszott egyetlen dolgát. Ha odaviszek hozzá egy fénymásolatot, hogy nekem hiteles okirat másolat kell, akkor rifi-röfizzen már egyet arról, hogy ez nem lesz jó hiteles másolatnak, ne pedig poénkodjon rajta (“állítólag”). Tízezer forintokért. Ez olyan, mintha elvinném a szervizbe a kocsit, hogy cseréljenek gumit, ki is cserélik, csak épp a féltengely le van szakadva. De ez nem valós példa, az autószerelők 100x böcsületesebbek.

  5. Tibor

    Judit draga!
    Tudod nem szeretem ha valaki a barataimmal baszakszik, foleg mikor az o “terhere esik” (wtf?).
    Remelem oromet szerzek azzal, ha tudatom veled, hogy eddig 8 baratom tette fel az irast a gonosz internetre ilyen vagy olyan formaban es meg 12 (!!) jelzett vissza, hogy fel fogja tenni. Terjed a “johirnev”!
    Ha esetleg perelni szeretnel, az adatokat tovabbra is szivesen kuldom neked. Ugyvedunk mar van es szerinte sok eselyed nincs.
    Megkerestem egy-ket media kapcsolatot is, hires leszel!!!
    Egyenlore ennyi. Van egy jo belgyogyasz baratom, vernyomas specialista. Szivesen megadom az elerhetoseget, ha gurul a gyogyszer.

  6. pappito

    az összes RSS motyót is beperli a néni? nem kell lementeni a cuccot, van ez az internet nevű dolog… 🙂
    rá se ránts, egy ilyen tál tészta többet ér mint egy ilyen csinovnyik egész élete

  7. Czopyk Erzsébet Gabriella

    Kedves Posztoló!
    Teljes képtelenség, amit állítasz, ezzel legfeljebb a saját tájékozatlanságodról állítottál ki szegénységi bizonyítványt.
    A közjegyző a hiteles másolat hátulján (legalábbis Budapesten) azt írja rá, még akkor is, ha beviszed a saját bizonyítványodat, hogy “az előttem eredetiként felmutatott és eredetinek látszó okiratról készült hiteles másolat”.
    Akárkinek a pecsétjével ellátott fénymásolatot viszel be, arról hiteles másolatot készíteni nem lehet, mert a másolat másolat nem lehet hiteles.
    A “Pont az a baj, hogy agy nélkül csinálja a kibaszott egyetlen dolgát. Ha odaviszek hozzá egy fénymásolatot, hogy nekem hiteles okirat másolat kell, akkor rifi-röfizzen már egyet arról, hogy ez nem lesz jó hiteles másolatnak, ne pedig poénkodjon rajta (“állítólag”). Tízezer forintokért.” Ez azért duplán hazugság, mert semmi egyebet nem csinált, csak betartotta a törvényt, egy magyar nyelvű hiteles másolat ára pedig oldalanként 520, az idegen nyelvű záradékkal ellátottaké meg 1040-1050 Ft oldalanként, nem tudom, milyen tízezrekről beszélsz.
    Egyébként ha bárki az én munkámat (szakfordító vagyok) ilyen stílusban kritizálná, amikor ordít az illetőről, hogy egy hangot nem ért ahhoz, akkor nagyon elküldeném a melegebb éghajlatra. Mert nem vetted meg magadnak tízezerért a közjegyzői irodát, hogy lerifiröfizhesd a közjegyzőt. Igazi úriemberhez méltó stílus.
    Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Intézetben be se veszik a papírodat, ha nem viszed be az eredetit, vagy… ja hogy az eredeti nincsen meg? Hova tűnt? Akkor nem kéne lehagyni a bizonyítványodat 🙁
    24 éve fordítok, a tiédhez hasonló esetből rengeteg van. Az emberek azt hiszik, hogy az iskola által kiadott akármilyen pecsétes fénymásolatokat el lehet sütni bárhol és mérgesek, ha nem.
    Eben az esetben a reakciód téged minősít és nem a közjegyző asszonyt. Jó lenne végre, ha az emberek megtanulnának konfliktushelyzetben is normálisan reagálni.
    Üdvözlettel: Czopyk Erzsébet Gabriella filológus, szakfordító

  8. Tibor

    Draga Erzsebet Gabriella!
    Mint filologus azert tobbet vartam Toled. Latszik, hogy Te sem olvastad el figyelmesen a bejegyzest, mert akkor szemetszurna az apro logikai bukfenc, marmint hogy az “az előttem eredetiként felmutatott és eredetinek látszó okiratról készült hiteles másolat” es az “allitolag” nem egyezik meg.
    Ha atolvasod megegyszer vilagos lesz. Talan.
    Az az erzesem nem jo zaszlo ala altal be, mert a draga Kérchy Jucikankrol annyi horror tortenet kering a varosban, hogy a helyedben nem probalnam meg a “jo hirnevet” vedelmezni, mert meg Rad is kenodik belole. Persze ha mar regota e zaszlo alatt allsz, akkor minden vilagos.
    Udv,
    Tibi

  9. Pingback: Közjegyző, akinek szívesen adok munkát: dr. Kiss Gergely, Baja | eFi.blog

  10. Czopyk Erzsébet Gabriella / Czopyk és Társa Bt.

    “Persze ha mar regota e zaszlo alatt allsz, akkor minden vilagos”
    Nekem egy főnököm van és azt Jézus Krisztusnak hívják.
    A legjobb lelkiismeretemmel és szakmai tudásommal tájékoztattalak valamiről, ami az egyik szakterületem. Az érintet közjegyzőt nem ismerem, engem a stílusod akasztott ki, de az nem kicsit. Másolatról hiteles másolatot nem lehet készíteni, hidd el, hogy a közjegyző is az állásával játszik.
    (sajnálom, hogy nem tudtunk szót érteni egymással)

Comments are closed.