3D nyomtatás: amikor veszettül keresel két egyforma click pen rugót

DIY-light-tent A tárgyfotózáshoz kellemes szórt fényt csináló fénysátor nem egy nagy etvasz: 3 ágú sarkok kellenek, amibe belemegy a 15 mm-es alu cső, összedugod, letakarod egy lepedővel, belecsíptetsz egy 50×70-es kartonpapírt háttérnek (vagy ráakasztasz a felső hátsó rúdra egy IKEA TUPPLUR-t, aztán oldalról meg esetleg felülről fényt adsz neki és kész is. Az STL file-okat szedheted a youmagine-ről. Fénysátor pipa, viszont még mindig izgatott a zsebben hordható telefonos állvány mount ötlete. Két szimpatikus megoldással már találkoztam a neten, sőt, az egyikből van is egy rakat a családban. Mindkét megoldás letisztult minimalista, gondoltam teszek egy próbát, hogy le tudom-e őket saját magam gyártani. Az első delikvens a Studio Neat GLIF nevű terméke:

The New Glif (It's Adjustable) from Studio Neat on Vimeo.

A srácok imbuszcsavarral fix méretre állítható megoldást találtak ideálisnak. A másik jelölt a Joby GripTight névre keresztelt mountja: A GripTight két apró rugót használ ahhoz, hogy a foglalatban tarsta a telefont.

A GLIF klónozása

Előbb a GLIF-nek estem neki: ~10 iteráció után el is készült az a verzió, ami fixre állítható közök helyett rugósan tartott mindkét oldalon, valahogy így: GLIF-clone-schematics A középső, piros elem közepén levő 4 mm átmérőjű, 25 mm hosszú furatban M4-es menet van. A két szélső elembe előbb egy apró nyomórugó, majd azokba egy-egy M4-es csavar kerül, ami a középső elem menetébe van betekerve. A nyomórugók hosszával és az M4-es csavarok méretével lehet játszani, hogy mekkorára nyíljon a két oldal. Miután a két szélső elem a helyén van, a végükre kerül egy-egy 1/4-20-as UNC anya és innentől már fel is lehet tekerni egy szabvány állványcsavarra (vagy akár egy kulcstartóra, amin egy 1/4-20-as apamenet lóg): GLIF-clone Csináltam egy párat, mire minden mérettel elégedett lettem: GLIF-iterations Mivel az 1/4-20 UNC a kisebbik szabvány fotós állványmenet, így simán passzol a gyári GripTight állványba is: GLIF_w_GripTight_stand Korrektül tartja a böszme nagy telefont is: GLIF-clone-w-GripTight-stand-and-phone Állvány nélkül is jól funkcionál: GLIF-clone-w-phone A GLIF klón még zsugorodhatna, ha az UNC anyacsavar helyett ugyanilyen belső menetű rivet nut-ot, vagy threaded insertet használnék, de ezekből nem volt itthon, így egyelőre marad ekkora.

A GripTight klón

A JOBY még minimalistább cuccot készített. Ahogy említettem, az ő megoldásuknál két nyomórugó fogja össze a két, telefont rögzítő pofát. Mivel itt a talpban van az UNC menet, lehet picit zsugorítani a GLIF-es verzióhoz képest, ezért 40 mm-es M3-as imbuszcsavarokat használtam a szárban levő tengelyeknek, amelyekre nagyjából perfekt módon passzolnak a golyóstollak rugói. A GripTight klón így néz ki belül: GripTight-clone-schematics Az eredeti termék összecsukva roppant szexi: GripTight_original-closed Kinyitva se buta: GripTight_original-opened-on-side GripTight_original Állványon pedig: GripTight_original_w_stand Az állvány szintén összecsukható, a végében egy mini gömbfejjel, amiből az 1/4-20-as UNC menet áll ki: GripTight_stand Amire passzol az itthon alig kapható filléres anyacsavar: GripTight_stand-w-UNC1-4_20 Telefonnal ilyen az egész: GripTight_w-phone Ez pedig a rondább klón, mindkét lábában UNC menettel: GripTight-clone-side-closed GripTight-clone-side GripTight-clone GripTight-clone-opened-on-side Mindez ennyi iterációból jött össze: GripTight_iterations Ez is szépen tartja a böszme telefont, akár állvánnyal, akár anélkül: GripTight-clone-w-phone GripTight-clone-w-stand-and-phone A szokásostól eltérően ezúttal nincs youmagine link a két klónra. Ennek az az egyszerű oka, hogy a két, relatíve megfizethető terméken (=30 USD mindkettő jelenleg) egy csomó ember dolgozott, akiknek az eredetik értékesítése adja többek között a megélhetést. #3dprint geek lévén lemodelleztem őket saját magamnak, de mások szellemi termékéből nem csinálok szabad prédát, hisz amint feljebb elmagyaráztam, a modellek nem pusztán saját kútfőből születtek. ]]>

5 thoughts on “3D nyomtatás: amikor veszettül keresel két egyforma click pen rugót

 1. Greg

  Dicséretes, kalap emel!
  Ujjgyakorlatnak pedig kíváló!
  Ja, és szebbet, boldogabbat 2016-ra is!

  Reply
 2. Ger

  Ügyes. A csavaranyákat beleragasztod? Olyat próbáltál már, hogy valami fém alkatrészt (pl. tartókonzol, elemcsatlakozó, ilyesmi) “körülnyomtattál”?

  Reply
 3. eFi Post author

  Ger: ragasztom vagy ha szűkebbre veszem a negatívot, akkor megforrósítom a csavart egy creme brulée fáklyával és belenyomom, az ABS elég jól megfogja. Körbenyomtatáson már agyaltam, de nem csináltam még.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *