3D nyomtatás: sneak peek Bencének

bence-tweet Nos, jó ideje agyalok már a dolgon, rengeteg mindent kipróbáltam már szerencsétlen Ultimakeren és egy csomó minden várat még magára. Sajna most kevés az idő mindenről részleteiben mesélni (ezért nincs még poszt a témáról), de hogy az első számú dedikált rajongó, iMagazin Bence kedvét se szegjem, szétdobáltam egy ágyon az eddigi kutatómunka során összegereblyézett alkatrészeket és lefotóztam, aztán beszámoztam az egyes komponenseket a fotón, hogy mindenről tudjak egy picikét mesélni: 3dprinter-parts Gyerekkoromban (ami 45.5 éves fejjel is bőven tart még) imádtam azokat a cikkeket, amelyekben ilyen sok apró részletes fotón lehetett bogarászni és kideríteni, mi micsoda. A sok mechanikus és elektronikus bigyó így ömlesztve most nem nagyon fog átfogó képet adni arról, hogy mire készülök, de egyszer csak eljön az a poszt is majd, ami helyreteszi az egészet – a mostani inkább csak kedvcsináló, hogy lásd belőle, mennyire nem adtam fel a saját printer építős dolgot. Na nézzük végig a kütyüket:

1. Temperature controller board

Temperált hőkamra szabályozására. Persze csinálhatja egy Arduino, vagy akár egy ARM board is, de ez itt van, kész van és pofonegyszerű céleszköz.

2. RUMBA controller board

Ő lesz a printerünk agya. Arduino alap, kezel sok hőmérőt, sok extrudert, sok léptetőmotort, fut rajta a Marlin firmware, szóval süt-főz-mosogat.

3. Olimex A10

Ez egy Raspberry Pi-hez hasonló kis vadállat, 4 GB onboard tárolóval. Futhat rajta egy WiFi nyomtatást lehetővé tevő OctoPrint, ha nagyon ráérek.

4. Üveglap

A legolcsóbb és legsimább tárgyasztal. Sajnos ABS printhez nem tapad eléggé, ezért kell mellé valami más – de erről majd később.

5. PEI plate

Szintén tárgyasztal, poliether-imid-ből. Ez egy merevebb, vastag darab. Amint a mellékelt ábra is mutatja (=sárga ABS trutyi a közepén, amit még nem pucoltam le), túlságosan is tapad.

6. 3M hőtűrő, extra vékony 2 oldalas ragasztófilm

A tárgyasztal-szendvics rétegeinek összeragasztására.

7. PEI sheet

Az előbbi PEI plate-hez hasonló, de jóval vékonyabb lemez. Ha minden jól megy, ő lesz a befutó.

8. BuildTAK

A németek találmánya az ABS warping ellen. Sajna heated chamber nélkül nagyméretű testeknél ez is kevés. Rettenet mennyiségű tesztből tisztán látszik már, hogy ABS juice meg folyamatos Kapton cserélgetés nélkül nagy ABS testeket csakis hőkamrában szabad nyomtatni. Ráadásul nem elég hőkamrának a zárt belső terű, fűtött tárgyasztalú printer, fűteni is kell. A zárt tér heated beddel sosem tud ~55 ℃ fölé menni, nekünk meg a stabil 70 ℃ lenne a jó – de ne szaladjunk előre, ez most csak sneak peek játék 🙂

9. SS430 sheet

Szintén tárgyasztal komponens, mágnesezhető rozsdamentes acélból. BTW tudtad, hogy a “rozsdamentes acél” az valójában csak ellenállóbb a rozsdával szemben? Minden acélt elkezd enni a rozsda, főleg anaerob sós környezetben – ugye, nem titán-késes búvárok?. A rozsdamentes acél ellenállóságát a passzivált króm adja… na de megint majdnem elszaladt velem a ló 🙂

10. Tengelykapcsoló (=axis coupler)

A léptetőmotor és az általa hajtott tengely direkt csatlakoztatására való.

11. Trapézmenet

Tipikusan Z tengelynek használják.

12. Ékszíjak

Minden olyan hajtásra, ami nem közvetlenül történik. Az eddigi research alapján nyitott GT2 és 20 fogas Gates csigákkal oldom majd meg mindet.

13. Seger gyűrűk

Lineáris csapágyak rögzítésére.

14. Optical endstop

Az egyik lehetséges módja a végállás érzékelésének – kontaktus nélkül működik, pontos.

15. Hall effect sensor

A másik módszer a kontaktus nélküli végállás detektálásra – mágneses elven megy, picit macerásabbnak tűnik, mint az opto endstop.

16. Mechanical endstop

Az általánosan elterjedt mechanikus, mikrokapcsolós végállásérzékelő.

17. Anti backlash nut

Egy hong kongi csavarorsóhoz gyártott holtjátékot megakadályozó rugós mechanikus megoldás.

18. Bronze bushing

Acél tengelyeken a kocsi ilyen bronz perselyek segítségével tud simán csúszkálni.

19. Rugó

Kell az extruderbe és a tárgyasztalt tartó bakok alá is.

20. Hobbed bolt

Az extruder körmös tengelye, ami mozgatja a nyersanyagot.

21. Extruder

Azt hiszem, ebből megvan a tökéletes: lengyelek gyártják, egy alu tömb az egész, precíz, korrekt darab.

22. E3D v6 komponensek

A brit E3D hotendjének darabjai.

23. UBIS ceramic hotend

A jó öreg 3 mm-es UBIS hotend, még peek-kel szerelve. Egyértelműen nem ő a nyerő, csak all metal hotendet szabad implementálni!

24. UBIS all metal hotend

1.75 mm-es UBIS hotend, peek nélkül.

25. UBIS hotend heat shield

Az első UBIS-hoz való hőszigetelés.

26. E3D v6

A britek all metal hotendje.

27. Prusa nozzle

Nem bízunk semmit a véletlenre: ő a 4. hotend, akit megkínzunk majd. Josef Prusa terméke, 3 mm-es, food safe acélból. Érdekes darab, nagyon kíváncsi vagyok rá!

28. Teflon bowden

Ebben szalad a nyersanyag a hotendbe. Azért teflon, mert csúsznia kell belül. Még nem tudom, hogy használom-e.

29. Stepper motor

NEMA 17-es kis szörnyetegek. Van belőle már 8 darab, elég lesz 😉

30. Fűtőborda

Ilyenek diszcipálják majd a hőt a kamrában.

31. Fűtőborda ventillátor

Az ilyenek terítik majd a meleg levegőt.

32. Axiális ventillátor

Az elektronika hűtésére – elsősorban a léptetőmotor vezérlőket kell hűteni, de egyébként sem fog ártani egy egészséges masszív légáram.

33. Anyaghűtő ventillátor

A nyomtatott modell nyomtatás közbeni hűtésére való.

34. Lamináris ventillátor

Korábbi kísérlet része volt az anyaghűtő ventillátorok kiváltására, de még a hőkamrában jól jöhet keverni a levegőt – brutális állat ez!

35. Szervo motor

Valamikor úgy terveztem, hogy majd egy szervomotor egy mechanikus endstoppal fog nekem auto bed levelinget csinálni – ma már másként látom. Bed leveling lesz (nem is egyféle!), de nem ilyen.

36., 37., 38. Proximity szenzorok

Fémet detektálnak érintés nélkül, halálpontosan. A három szenzor a méretükön túl abban különbözik, hogy milyen távolságról képesek az érzékelésre. Az alumíniumot nehezebben, az acélt könnyebben veszik észre. Hirtelen ennyi. Van még egy csomó dolog, ami lemaradt: a tárgyasztal fűtéstől kezdve a hőkamra fűtőelemein át a CoSm mágnesekig, de majd mesélek azokról is szép sorjában, ahogy halad a pet project. Ahogy ezt a posztot írtam, eszembe jutott: egyszer Orosz Peti mondta nekem Baján, hogy jó ötlet lenne kirámolni a fiókjaimat és a rengeteg kütyüről indítani egy sorozatot. Talán egyszer, ha majd lecseng ez a 3d print mánia, szóval stay tuned :)]]>

1 thought on “3D nyomtatás: sneak peek Bencének

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *