3D nyomtatás: NaEzMi #3?

NaEzMi feladat következik, ezúttal meglehetősen nehéz: NaEzMi-20140708 A kis bigyó egy ~24x38x13 mm-es befoglaló téglatestben fér el, FFF nyomtatóval csak támaszték készítésével nyomtatható és egy másik műanyagdarabbal együtt alkot egy használati tárgyat, amit azonban első körben még nem mutatok meg, mert nagyon kíváncsi vagyok, hogy ennyiből van-e bármi ötletetek. Jöhetnek commentben a tippek, a bármikor igzaira váltható virtuális sör most is az első jó találat szerzőjét illeti! Ha egy nap alatt nem jön érdemleges ötlet, akkor előbb megmutatom a modellt alulról is, aztán meg jön a kiegészítő műanyagdarab. Update: így készült a második komponens:

NaEzMi 20140708 2nd part from Gabor Penoff on Vimeo.

Közben az első komponens a tesztprintek során picit átalakult, eltűnt az egyik végéről a lyuk. Megmutatom a végleges formát, ezúttal alulról: NaEzMi-bottom-20140708 ]]>

9 thoughts on “3D nyomtatás: NaEzMi #3?

  1. Ger

    Fogalmam sincs, de nem bánnám, ha a rád jellemző alapossággal kifejlesztenél egy használható cseresznyemagozót!

    Reply
  2. Ger

    A lécre fel tudod tenni az első objektumot, megnyomva rajta a gombot, be tudod állítani, milyen magasan legyen.
    Ha a lécet függőlegesen tartod, a lyukba pedig belefűzöl egy kötözőzsinórt, kész is van az állítható magasságú palántázó karó!

    Reply
  3. eFi Post author

    Na tessék, nem is volt annyira kemény a feladat 🙂 Igaziból a kocsi csomagtartójában levő mennyezeti horoghoz akartam valami olyat, ami a bepakolt szatyrokat függőlegesen tartja, de a palántázó karó se rossz ötlet. Tied a sör, írd fel (btw egyszer meg kell már innunk, mert addig gyűlik, amíg csúnya vége lesz :)!
    NaEzMi-20140708-assembled

    Reply
  4. Ger

    Köszi!
    Igazán Örülök! Nem a sörért (de igen!), hanem a játék öröme miatt.

    Reply
  5. P.Isti

    Profi lett a szerkezet!
    És a felvétel is a szerkesztéséről. A program használatáról is írhatnál pár sort (asszem, erről még nem olvastam Tőled).
    A retesz deformálódó “tengelyét” milyen módszer szerint tervezted meg? Úgy értem lehetett volna egyrészt olyan merev, hogy meg sem moccan, másrészt olyan lágy, hogy néhány nyomkodás után kitörik.

    Reply
  6. eFi Post author

    Fusion 360-ról egyszer csinálok majd egy posztot, ha lesz rengeteg idő. Elég könnyen tanulható egyébként és baromi gyorsan lehet vele dolgozni.
    A “retesz” megvolt már fejben nagyjából, valahol egy custom gyorskötözőn láttam hasonlót és akkor megragadt, hogy így csinálta, aki anno azt tervezte, amit láttam. Két-három mintaprint volt abból a darabból, mire összeállt, hogy milyen vastagra kell csinálni.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *