3D nyomtatás – a citrusfacsaró

erre a SolidWorks tutorialra, ami nagyon nem tetszett. Ez mégjobban sarkallt arra, hogy már csakazértis magam gyártok egy ilyen nyomoronc facsarót. Lássuk! Olyat szerettem volna, ami mindjárt belecsorgatja a kifacsart levet egy edénybe – ilyet mórickáztam róla: 01-citrus-juicer-idea A terv az (azon túl, hogy Sir Galahad, Sir Lancelot és én az éj leple alatt kirontunk a nyúlból), hogy csinálok egy narancsnyi gömböt, aztán meg valami szerszámot, ami a facsaró hornyokat kimarja a gömbből, majd teszek alá egy kilyuggatott hengert, amin a lé átcsoroghat és az egészet felfogom egy nagyobb gömbből készített kivájt félgömbben, aminek az aljába dugok egy PET palack kompatibilis csövet és kész is vagyunk. Úgy saccoltam, hogy egy átlag facsarandó citrus belső átmérője úgy 70 mm körül lesz. Rajzoltam egy referenciakört és mellé két ívet, ami mentén majd végigtolok egy háromszög alakot, hogy abból elkészüljön a vágószerszám: 02-cutting-tool-curves A háromszöget a két íven végigtolva elkészült az eldobós szerszám: 03-cutting-tool Ebből aztán csináltam még 11-et: 04-12-cuttin-tools Majd legyártottam a szerszám alá a “nyersanyag” gömböt: 05-sphere-and-cutting-tools Ezután csak ki kellett vágni a gömbből a hornyokat: 06-sphere-after-boolean-op Majd egy újabb boolean művelettel kidobni a felesleges alsó félgömböt: 07-model-before-hemisphere-cut 08-model-wo-bottom-hemisphere Aztán picit tojás alakúvá nyújtottam a szerszámot: 09-model-Z-scaled Legyártottam a kivájt alsó gömböt és lecsaptam erről is a felesleges felső félgömböt: 10-lower-big-sphere Csináltam egy vékony hengert szűrőtálca gyanánt és összeillesztettem a három darabot: 11-model-with-tray Gyártottam pár kis 3 mm-es hengert a szűrőtálca kilyuggatásához: 12-cutting-tools-on-tray Kilyukasztottam a szűrőtálcát: 13-filter-tray-complete Végül az alsó félgömb tetejéből még lekaptam egy kicsit és az aljába fúrt lyukba beigazgattam a kis PET palack kompatibilis léelvezető csövet: 14-lower-tube-in-place Ezzel el is készült a citrusfacsaró: 15-citrus-juicer-done Szép lett, én meg ügyes, hogy kitaláltam, hogy kell ilyet CAD-ben összeszerelni, úgyhogy kapok is egy pofa sört! Természetesen ez FFF printerrel nem nyomtatható – ha nem tudod, hogy miért, de izgat, akkor nyomás végigolvasni a 3d print kategória többi posztját! ]]>

4 thoughts on “3D nyomtatás – a citrusfacsaró

  1. Ger

    Szép, csak mosogatni ne kelljen!
    Csináld kétrészesre és akkor már printelhető is:
    – az alja a cső és a csésze rész alsó fele
    – a teteje a szűrő a facsaróval és a csésze felső részével.
    És akkor jöhet a második sör.

    Reply
    1. eFi Post author

      Igazad van, kétrészesként működne a print. Másrészt viszont el tudod képzelni, hogy kényelmesen használható lenne, ha két darabból állna?

      Reply
  2. Ger

    Valóban, a használatot magát nehezítheti (össze kell csavarni, pattintani vagy nyomni), de a tisztítást meg ennél a konstrukciónál könnyíti. Ami konyhai eszközök esetén szempont. Érdemes meggondolni, hogy a magok szűrését máshol oldjad meg (pl. a csőnél) és akkor újra lehet gondolni a konstrukciót is.

    Reply
    1. eFi Post author

      Természetesen a tisztíthatóságot értem, én csak amiatt aggódom, hogy nem szereti majd az enduser használni, mert 2 darabból van, nyikorog, “szét kell szedni és összerakni”. Szóval inkább innen fúj a szél. Emiatt sokkal inkább tartom jó ötletnek, ha egyben van az egész facsaró a tálkával és nincs alsó kifolyás, mivel az csak 1 item a konyhában, nem pedig 2. Persze az is lehet, hogy meg kellene néznem pár fémből készült kétrészest és azokból ötletet meríteni.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *