Kapros túrós panoráma, piros nemtudommiaz csücsökkel

Preface: nem tudok sütit sütni, úgyhogy simán kipróbálhatod Te is, ez menni fog. Előre elnézést a jobb felső sarokban levő piros izéért, annyira elképesztő illata van a frissen felvágott lepénynek, hogy már a hideg tejfölt is csak remegő kézzel tudtam a 25×5 centis szelethez kikeverni, nemhogy a helyszín beállításával pepecseljek: 20120610-5638 Most nő a kapor a kertben, úgyhogy ez a süti kvázi szezonális. Ha épp erre járnál és becsöngetsz, adok friss kaprot szívesen aztán toljad! Na de csapjunk is bele! Ez egy élesztős tészta, láthatóan nincs széjjelkelve, de kóstolás után bátran állítom, hogy nem sok hibája van így sem. Nézzük:

  • 3 deka élesztőt pici langyos tejben felfuttatsz, majd 40 deka liszttel, 5 deka vajjal, 5 deka cukorral, egy tojással, másfél deci tejjel és egy csipet sóval tésztát gyúrsz (a tészta ugye nem érhet az élesztőhöz, tehát mondjuk előbb eldolgozod az egyiket, aztán bele a másikat). Félreteszed egy edénybe lefedve kelni, amíg megcsinálod a többi cuccot.
  • Most bekapcsolod a sütőt 180 fokra, hogy legyen ideje átmelegedni.
  • Egy kiló túrót (nehogy zsírszegény legyen!) 10 deka cukorral, 4 tojással, 10 deka grízzel, egy csipet sóval összekeversz tölteléknek. Kóstold, hogy mennyire édes / mennyire kapros, aztán a cukrot és a kaprot állítsd az ízlésed szerint.
  • Egy kisebb tálban fél deci tejfölt egy tojással és egy csipet sóval kikeversz.
  • Fogsz egy standard tepsit (30×25 centi asszem), kivajazod, kilisztezed. Ami liszt nem ragadt a vajra, azt természetesen nem hagyod a tepsi alján.
  • Kinyújtod a tésztát olyan vékonyra, amilyenre tudod (2-3 mm már okés). Kibéleled a tésztával a kikent tepsidet úgy, hogy az oldalára is jusson.
  • Beöntöd a tölteléket, kézzel szépen elkened simára, aztán meglocsolod a tejfölös tojásos kencével, hogy legyen neki teteje.
  • 40-50 perc alatt készre sütöd. Készen kb. akkor van, ha még nem szenes a teteje (=még szívesen megennéd).
Ha kész van, adjál neki enyhén cukros hideg tejfölt, nagyon szereti!]]>

2 thoughts on “Kapros túrós panoráma, piros nemtudommiaz csücsökkel

  1. Takacsi

    csúnyán nyáladzom … már megint
    (a köcsögös babodat időnként vissza jövök megnézni(még nincs edényem))

    Reply
  2. _alesi_

    Szívemnek kedves minden olyan recept, amely a kapor méltatlan, elnyomott helyzetén javít 🙂
    Nálunk amíg túró és kapor van a háznál, pörkölt mellé ritkán kerül más köret.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *