Support beauty

GIRO számlaszám ellenőrző algoritmust. Nagy meglepetésre a számlaszámok kb. 10%-a hibás – valószínűleg elírta az operátor. Magyarázza a fejlesztő az ügyfél amúgy IT lelkületű emberének, hogy talált egy csomó hibás számlaszámot (nota bene: ezekre a számlákra utal az ügyfél, amikor kifizeti a beszállítóit). IT lelkületű ember furán néz és kérdi, hogy honnan tudja a programozó, hogy azok a számlaszámok hibásak. Programozó szeret magyarázni, elmeséli, hogy a GIRO számlaszám 3 darab nyolcas blokkjában a 8. karakter egy checksum, ami pont azért van, hogy az ilyen véletlenszerű elírásokat tetten lehessen érni. Minderre IT lelkű emberünk visszakérdez: na de ha ezt a 8. számot ki tudja számolni a programozó, akkor hol itt a hiba? Ki kell számolni a meglevő hétből újra és máris jók a számlaszámok! Természetesen történetünk csupa fikció, a valósághoz a lehető legkisebb köze sincsen.]]>

6 thoughts on “Support beauty

 1. _alesi_

  Ismerős a helyzet, de vonalkódokkal. Hasonló kívánság az ügyfél részéről, majd morgolódás a konténernyi árú átcímkézése közben a “hülye” programozóra.

  Reply
 2. orrmany

  IT lelkületű emberként én azt kérdeztem volna meg: mit mond az algoritmusod üres cellára? 😛

  Reply
  1. eFi Post author

   valószínűleg ezt írta a programozó: If Trim(myCell.Value2) = "" Then Call logIt("ERR: empty cell", myCell) Else Call checkGIRO(myCell)

   Reply
 3. orrmany

  🙂
  Azt hiszem Te most itt lent nem ugyanarról a rutinról írsz, mint amit a posztban belinkeltél… Persze ez a tanulságot nem érinti.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *