A hétvégi buli margójára

kocsogos-bab Régi sokac étel, zéró erőlködéssel maximális bablevest főz magától a köcsög. Csak rétegesen belepakolod a hozzávalókat (bab, szalonna, hús, füstölt csülök, leveszöldségek), felöntöd meleg vízzel és rátolod a parázsra az egyik oldalát. A belül mázas, kívül mázatlan köcsögben a hőkülönbség miatt a parázs felőli oldalon beindul a vad forrás, ami elkezdi pörgetni a cuccot a főzőedényben – neked hozzá se kell nyúlnod, csinálja magától. Forráskor fűszerpaprikát bele, aztán jó 2 óra múlva sót kóstolni és állítani (előbb nem kell, hadd főjön ki a füstölt cuccból a belediffundált sósság), majd 3 vagy 4 órával indulás után bab kóstol, leszed, megesz, örül.]]>

10 thoughts on “A hétvégi buli margójára

 1. eFi Post author

  A képen szereplő köcsögös bab épp most fő, 7 körül teszem oda a következőt, szóval engem is 🙂

  Reply
  1. eFi Post author

   Dehogy, ellenkezőleg: hatalmas ötlet! Télen is van indoor köcsögös babod. Arra figyelj, hogy a köcsög kívül mázatlan, belül mázas legyen és eleve parázson való használathoz égessék ki (azt hiszem, az ilyeneket magasabb hőfokon csinálják, de sajna nem értek hozzá, úgyhogy ez csak tipp).
   Mi eleve forró vizet töltöttünk a köcsögbe: ezzel egyrészt gyorsítasz (=kevesebb idő, mire megforr), másrészt sokkal kisebb az esélye, hogy a nagy hőtől megreped a köcsög.
   Have fun, majd számolj be az eredményről!-)

   Reply
  1. eFi Post author

   Nem, de elhiheted, hogy műxik. Tegnap este főztem még 3 adagot, ugyanúgy ment minden.

   Reply
 2. Az Időmilliomos Apuka

  Egyelőre a köcsög beszerzése problémás, itt nem hiszem hogy lehetne kapni, otthonról postán feladni meg aranyárban van, bőröndbe sem nagyon fér bele. Azt hiszem ez a főzési élmény Magyarországi nyaralásaink egyik programja lesz majd!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *