"Nincs időm" kacsa

tajine-t. A tajine egy cseréptál, nagy, kúpos fedővel: tajine Ennek az aljába megágyazunk kb. így: kacsa tajine-ban BEFORE Aztán megsütjük benne nagyjából nulla odefigyeléssel kb. ilyenre: kacsa tajine-ban  AFTER A rétegrendet az épp otthon található zöldségek definiálják. Ebben az installációban alul két szelet papaszalonna, sok salátakrumpli, egy nagy fej szálasra vágott hagyma, erőspaprika, sárgarépa, paradicsom és egy trükkös sárgabarack laktak. Az ágy kap egy kis sót, rákerül a sózott-borsozott hús, arra sok rozmaring és egy fej fokhagyma hosszában felezett gerezdjei, az aljába egy kevéske víz (csak pár evőkanálnyi), aztán becsukjuk, rátesszük a tűzhelyre a lehető legkisebb hőleadó felületre és 30 percesre állítva a timerünket néha megszúrjuk, hogy puha-e már. Ha puha, akkor sütő izzít, 180-190 fok 5-10 perc pirosra süt, hús fordít, még 5 perc a másik oldal pirosságáért. A tajine gőzforgató hatalmának köszönhetően elronthatatlan, közel nulla törődést igénylő pompás pecsenye. Tajine-t kapsz az IKEÁban, ami ugyan nem cserépből van, de attól még jó. Ha viszolyognál az IKEÁs teflonos öntöttvasas verziótól, akkor érdemes fazekasoknál körbenézni, lesz tajine itt, Magyarhonban is, nem csak a távoli Marokkó piacain. ]]>

5 thoughts on “"Nincs időm" kacsa

  1. orrmany

    Hümm. Ez miben más, mint az ún. sütődiszkosz?
    Vagy a római tál is eszembe jut… Igaz, ez utóbbinál emlékeim szerint a porózusság is játszik valamennyit, jól rémlik?
    A fotók meg jók, mint mindig. 🙂

    Reply
  2. eFi Post author

    Sütődiszkosz: nem tudom. Ennek a kúpos (és mázas) teteje cirkuláltatja a gőzt, azt nagyjából annyi (bár biztos van ettől tudományosabb tajine HOWTO, én egyszerűen csak azért szeretem, mert nagyon gyorsan nagyon kevés odafigyeléssel lehet benne elég jó anyagot gyártani.
    A római tál nem mázas, azt be kell áztatni, hogy a beáztatással beszívott vizet adja majd vissza a kajának sütéskor. Nálam ez ott bukik el, hogy kinyitom a frigót és meglátom, hogy mindjárt game over a kacsacombnak – ilyenkor gyorsan kell megoldás, ráadásul olyan, ami időt spórol. A tajine pont ilyen cucc, csak ajánlani tudom.
    Persze ugyanez a sült elkészül natúran egy tepsiben, lefóliázva, de a tajine még egyszerűbb: nem szakad a fólia, mikor belenézel, nem égeted el a kezed, et cetera.

    Reply
  3. Pingback: 2011 képekben « eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *