USA 2011/06 – szummárium #1 – a fotóbuzi szemével

 • full manualban fotózunk, ugyanolyan rekesszel, ugyanakkora záridővel
 • ugyanazzal a fehéregyensúllyal
 • ugyanakkora átfedéseket hagyunk a képek között
 • vízszintezett állványról készülnek a képek
 • Lehet, hogy én, a kocafotós a fenti listával túlmisztifikálom csak ezt a panoráma dolgot, de nekem a panorámák nem szoktak sikerülni. Illetve picit jobban sikerülnek, amióta van az Autopano Pro. Summa summarum, a kívánságlistából semmi nem teljesült. Egyrészt minden panoráma nyersanyag kézből készült, továbbá sz@rtam nagy ívben a full manual módra, a diszkrét fehéregyensúlyra és úgy általában minden követelményre, hogy lépést tudjak tartani a panoráma tárgyától épp tovább baktató családommal. És ez így volt jó. Sutba dobott szabályok ide vagy oda, valamilyen panorámák csak készültek. Biztos van bennük egy csomó típushiba, amit még szénné lehetne pixelezni, de én erre már nem tudok erőforrást allokálni, így maradnak ilyenek – az élményt, amit a táj megpillantása anno jelentett, ugyanígy visszaadják eFi kocafotós hibásan stitchelt kockái is. Ezt az élményt szeretném megosztani veled is – ezért válogattam ki 13 panorámát az első szummárium posztba – fogyaszd szeretettel, időrendbe szedve, 1280 pixelre amortizáltan. 1. Las Vegas – Bellagio, virágok: USA201106-LasVegas 2. Hoover dam – a gát oldalról: USA201106-HooverDam 3. Red Rock Canyon – az első pillantás a holdbéli kőzetre: USA201106-RedRockCanyon 4. Zabriskie Point – a Death Valley előszobája: USA201106-ZabriskiePoint 5. Death Valley, Badwater – a só és a bórax birodalma -86 méteren: USA201106-DeathValley-Badwater 6. Death Valley – visszanézünk a gyilkos melegtől távolodva: USA201106-DeathValley-VistaPoint 7. Yosemite – első pillantások: USA201106-Yosemite-plains 8. Yosemite – gyerünk fel egy hegyre: USA201106-Yosemite-MammoothPeak 9. Yosemite – krátertó: USA201106-Yosemite-CraterLakes 10. Yosemite – Hot Creek, az arzénos forrás: USA201106-Yosemite-HotCreek 11. Yosemite – lassan elenged minket a táj, ilyen utakon: USA201106-Yosemite-road 12. Monterey – sose fotózzunk hullámzó vizet panorámának: USA201106-Monterey 13. Pismo Beach – egy pillantás a szoba ablaka alatti teraszról: USA201106-PismoBeach Szummárium több szöveggel érkezik még, stay tuned!]]>

  4 thoughts on “USA 2011/06 – szummárium #1 – a fotóbuzi szemével

  1. Garo

   hat mit ne mondjak, igen magasra teszed a lecet, remelem a csaladod azert birja idegekkel : ) Szerintem kifogastalan kepeket csinaltal az egesz utad soran. A Yosemite meg a delfines balnas kepeket naponta tobszor megnyitom. Ezek a panoramakepek is nagyon jok. A tengerparti sziklatetorol keszult kepekben (13) van nemi tapasztalatom, (de nem ertek hozza) Izgalmas felhok, szigetek vagy hullamrajzolat nelkul nehez erdekes kepet csinalni, a masik verzio a minimalista, ami meg egy kicsit eroltetett kifogasnak tunik…
   szoval en mindig azon akadok fenn, hogy unalmasasak, uresek a kepeim… nehez visszaadni a latvanyt,a nagy kek ocean vegtelenje nem akkora elmeny mint eloben.

   Reply
  2. orrmany

   Nagyon szép tájakon jártatok és nagyon jók a fotók!
   Ha már pixelbuzulás: ezzel csak akkor törődj, ha pénzért akarnád adni. Van aki még ekkor sem izgatja magát. Tudnék neked mutatni olyan profi(?) fotós által készített stock-photo képeket mutatni a céges “Brand Portal”-ról (bah), hogy agyad eldobnád. Mocskos, poros szenzorral készített, de legalább szűk rekeszes képek (mintha ufók repülnének a stockholmi kikötő felett), ordító színzaj napsütéses(!) tengerparti(!) képeken (tuti, hogy ISO 1600-on felejtette a gépét), stb, stb.
   Ehhez képest Te überprofi vagy. 🙂 Bár én tudnék úgy fotózni, ahogy Te.
   Az AutoPano Pro nagy királyság, de drága ha legálisan akarod. Használj Hugin-t, az legálisan ingyenes. A lényeg, a panoráma készítő motor, mindkettőben ugyanaz! Az Autopano csak a GUI-t adja meg a workflow-t segíti/gyorsítja.

   Reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *