/me away

Preface: a fotókat eFi búvár barátai követték el, amelyek közléséért ezúton küldenék nekik később élesre váltható, ám jelenleg még virtuális seritalt. Feleim, “Elhúzok egy hétre víz alá” – mindig ezt mondom, ha merülni megyek. Több kolegám szokott rácsodálkozni erre – ott csillog a szemükben a “de mi abban a jó?” kérdés, amit csak ritkán fogalmaznak meg. Ezért gondoltam arra, hogy mielőtt elmegyek, hat példán keresztül megmutatom, nekem mi ebben a jó – íme:

1. Relax

Amint a hajó kiér a nyílt vízre, a térerőnek annyi, garantáltan nem jönnek a support request hívások. A legfontosabb “dolgod” az, hogy csendben nézz, megfigyeld a víz alatti világot.

2. Más a fény

A vízalatti világban teljesen mások a fények. A felszín hullámzása a széltől függő intenzitással lengeti a Nap fénykardjait a mélykék felé. Ez valami olyan csoda, amit minden fotósnak látnia kellene élőben. A víztömeg fokozatosan nyeli el a különböző hullámhosszú fényt – ~10 métertől nincs vörös, ~30-tól sárga sem, ~50-től minden kék. Van valami nyugtató az egyre kékülő mélyben.

3. A csend

Amint a füled is a vízbe ér, megszűnik a külső zajok nagy része és csak a kék marad, a fények, és benne a csend. Az egyetlen maradandó hangélményed a saját és társaid légzésének morgósan buborékoló zaja, mely merülésről merülésre szép lassan sztereotíp reflexszé alakul és azonnal kiváltja belőled a lassabb légzés – lassabb mozgás, nyugodt szemlélés viselkedésmintát, amint meghallod. Ez kell a búvárembernek, én mondom.

4. Zegzugok

A kíváncsi búvár mindenhova bekukkant a víz alatt. Na jó, kezdetben még nem, mert visszatartja a default félsz az ismeretlentől, de ahogy nő a gyakorlata, ez egyre inkább felszínre tör benne. Aki nem fél az üregektől, az előbb-utóbb bujkálós-merülés fanatikus lesz, legyen szó akár sziklaüreges merülőhelyről, akár egy belül is bejárható roncsról – mindegy, csak bujkálni lehessen egy kicsit. Az én személyes kedvencem bujkálós merülés témában a Claudia reef – megnézed a tavaly ősszel készült klipet és megérzed, hogy milyen:

Egypt 2009/11 – Claudia from Gabor Penoff on Vimeo.

5. Nyugalom

Szinte teljesen mindegy, hogy a hajnalban felkelni készülő napot nézed, a víz fodrát bámulod, vagy a naplementében figyeled a hazainduló halászokat – az egész túrát átjárja egy máshol általam nem tapasztalt nyugalom. Testestől-lelkestől valóban pihensz: szabadnak érzed magad, friss levegőn vagy, a családod / barátaid között.

6. Fun faktor

Végül, de nem utolsó sorban a dilis búvárok sok olyan dologra képesek a víz alatt, amit nem kifejezetten a tanfolyamon oktatnak nekik. Az utolsó búcsúzós merülés még csak rátesz az egész túrára egy lapáttal. Summa summarum, megyek, kipihenem az eddigi 2010-et egy kicsit, aztán jövök vissza friss élményekkel megpakolva. Stay tuned! ]]>

10 thoughts on “/me away

  1. Galgogergo

    Mi is most megyünk, igaz, nem pont búvárkodni, hanem “csak” nyaralni, családostól, de azért egy kis snorkelling még ebbe is belefér… 🙂
    (most vettem magamnak egy look2-es szemüveget, kíváncsi vagyok, milyen lesz… 🙂

    Reply
  2. eFi Post author

    Galgogergo: a Technisub Look sok búvár szerint a világ legjobb maszkja. Nekem is az van tartalékként a jacketzsebben.

    Reply
  3. Takoca

    Már megint csak sóhajtozom 🙂
    +1 dolog amit én mindig megéltem (amit talán mindabból adódik amit te megírtál): Egy dimenzió váltás illetve ugrás a térben és időben minden egyes merülés. Lehet, hogy hülyén hangzik de én mindig úgy éreztem, hogy magába ölel a végtelen és ettől mindig valami mély nyugalom és boldogság szállt meg. (és nem a nitrogén narkózistól 🙂 )
    Jó merülést!

    Reply
  4. trn

    A buvarkodas a legkozelebbi dolog az ursetahoz.
    Ha eljutok odaig, leteszem a vizsgat es beallok a kvazi-urhajosok soraba en is.
    Az en toplistam, hogy miert lehet jo a buvarkodas:
    Sulytalansag erzes
    breathing apparatus hangok
    nem termeszetes kozegben lebegni

    Reply
  5. eFi Post author

    Takoca: dettó!
    trn: a súlytalanság a legnagyobb titok és az valóban kimaradt. Cserébe az augusztusi bulira ígérem lesz tele palack bôven 🙂
    Galgogergo: mert már nagyon meg van kopva és amikor ugradáltam, akkor pont egy Cressi Big Eyes jött szembe, ami szintén jó kis maszk.

    Reply
  6. Galgogergo

    Ja, nekünk is van egy Cressi. Kb 6-8 éve vettük, meg van sárgulva, és a műanyag kerete el van törve, de még mindig az a legjobb maszkunk az összes közül… 🙂

    Reply
  7. eFi Post author

    Zsolti, azért a holnapi videóból majd meglátod, hogy egy 70-200 f4 IS még minimum elfért volna 😉

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *