Búvárcsülök recept [restored post]

Az eFi.blog pusztulat után _alesi_ volt az első, aki fájlalta az eltűnt recepteket. Az ő kérésének eleget téve íme itt a standard búvárcsülök receptje, nehogy a cimbora éhen maradjon a hétvégén nekem :): Az imént ért a finishbe egy fantasztikus búvárcsülkös vacsora, melynek két tanulsága is van:

  1. A Grand Mariner és a Cointreau narancslikőrök összehasonlító tesztjén 3:0 arányban a Cointreau győzött.
  2. A jelenlegi búvárcsülök receptjének megosztása számomra kötelező érvényű, hacsak nem akarok testi agressziót elszenvedni Gori barátomtól.
A fotót Gaba készítette és a 2008 novemberi nerd bulis csülköt ábrázolja.
A második számú tanulságnak eleget téve íme a hogyan készült:
  • Elmentem a henteshez kicsontozott hátsó csülökért, amelyet fokhagymás vegetával kényeztettek már jó fél napja. Öten voltunk, így – az éhenhalás elleni előírások értelmében – 5 csülköt rendeltem.
  • Megágyaztam zöldségekből a csülöknek egy akkora tepsiben, amiben az ágy és a csülkök is kényelmesen elférnek. A zöldségágy sorrendben az alábbiakat tartalmazta: krumpli szeletek, sárgarépa csíkok, laskagomba darabok, póréhagyma szeletek.
  • Az ágyat meglocsoltam avval a zaccal, amit 2 fej fokhagyma, fél marék feketebors, 3 kávéskanál vegeta és úgy 3 deci sör turmixolásából nyertem.
  • A csülköket előfőztem sima vízben egész addig, amíg azok közepesen puhák nem lettek. A közepesen puha nálam annyit tesz, hogy még épp nem esik szét, de azért már omlós.
  • Az előfőzött csülköket bőr mentén vastag szeletekre vágtam úgy, hogy lehetőleg minden szeletre kerüljön zsíros és bőrös rész egyaránt.
  • A csülökszeleteket szép komótosan felfektettem az ágyra.
  • Megszűrtem a csülök főzőlevét és a szűrőn fennakadt fokhagymás-fűszeres zaccot visszakanalaztam a csülkös tepsibe.
  • Két fél literes dobozos sört (most épp Arany Ászok volt kéznél, de igaziból bármi megtette volna) felráztam és szétpermeteztem az anyaggal teli tepsire.
  • A csülökdarabkákat még óvatosan meghinettem Vegetával (Vegeta = “piros Vegeta” = Delikat8 természetesen).
  • A kemencében (ami akár lehet a Te forró sütőd is) egy órát sütöttem fedő alatt, majd 5-10 percet pirítottam a bőrkét ropogósra fedő nélkül.
A ma esti asztalnál többen gondoltuk úgy, hogy az eddigi egyik legjobb búvárcsülköt sikerült a fent leírt módszerrel prezentálni. Ha kedvet kaptál, nosza próbáld ki!]]>

4 thoughts on “Búvárcsülök recept [restored post]

  1. Ger

    A kemencében felejtett husi receptet is elő kéne venni! Nagyban hozzájárult, hogy kidolgozzam a saját csülök-receptemet, de most nem tudom összenézni a te verzióddal!

    Reply
  2. eFi Post author

    Ger: az is csülkös recept volt, vagy az egyben nagyon hosszú ideig sütött tarjára gondolsz?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *